Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan yardımcısı Cemal Uşşak Habertürk ekranlarında yayınlanan Basın Klubü'ne konuk oldu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uşşak, Ekrem Dumanlı'nın başlattığı 'cemaat değil camia' tartışmasına katkı sundu.
Gülen Hareketi'nin 100'den fazla ülkede örgütlü bir hareket olduğunu, onlarca dernek, vakıf, okul medya kuruluşuna sahip olduğunu kaydeden Uşşak, Ekrem Dumanlı'nın yazısına katıldığını söyledi. Gülen Cemaati'nin ulaştığı örgütlülük ve yaygın etkisinin artık 'cemaat' kavramına sığmadığını savunan Uşşak, cemaatin çok daha homoken bir yapıya işaret ettiğini ancak Gülen Hareketi'nin homojen olmadığını belirtti. Uşşak, neden 'camia 'denmesini istediklerini ise şöyle izah etti:
'Bu hareket içinde iş adamları bir kümeyi oluşturur, eğitim gönüllüleri bir başka kümeyi, sıradan cemaat üyesi olan vatandaşlar da bir kümeyi oluşturur. Hatta Almanya ya d afalan ülkedeki örgütlülük de bir kümeyi oluşturabilir. 40 yıldır Almanya'da yaşayan bir cemaat üyesiyle Orta Anadolu'daki biri farklı düşünebilir, farklı bakabilir... Sadece dindarlar değil inançsız olan ama harekete destek olan gnül veren insanlar da var. Bunlar bir zenginliktir. Ama bu kadar farklı yapıların olduğu geniş bir yelpaze varken cemaat demek gerçeğe uygun olmaz. O nedenle camia kavramı bu yapıya daha uygundur... '
Uşşak, Nihal Bengisu Karaca'nın 'bütün İslami camiayı mı kapsıyor bu camia 'diye sormasıyla bir adım daha atarak 'Gülen camiası 'dedi ve hareketin bunu daha uygun bulduğunu söyledi.
Gülen Cemaat'i Neden 'camia' Olmak İstiyor?
Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Cemal Uşşak Habertürk ekranlarında neden 'cemaat' değil de 'camia' denmesini istediklerini açıkladı...