Güler Açiklamasi 'Esnafin Finansmana Erisimini Kolaylastirmak, Ekonominin Ve Istihdamin Artmasina Katki Saglar'

Güler Açiklamasi 'Esnafin Finansmana Erisimini Kolaylastirmak, Ekonominin Ve Istihdamin Artmasina Katki Saglar'

SAMSUN – Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (SESOB) Baskani Haci Eyüb Güler, “Esnaf ve sanatkarlarin finansmana erisimini kolaylastirmak, ekonominin büyümesine ve istihdamin artmasina katki saglayacaktir” dedi.

Türkiye genelindeki küçük esnaflar için önemli bir finans kaynagi olan Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerinden alinan kredilerin faiz oranlarinda güncelleme yapildi. 2024 yili için faiz oranlari, önceki yillarda kullanilan düsük faizli krediler de dahil olmak üzere artirildi. SESOB Baskani Haci Eyüb Güler, yaptigi açiklama ile durumu degerlendirdi.

“Esnafin finansmana erisimini kolaylastirmak, ekonominin ve istihdamin artmasina katki saglar”

Esnafa saglanacak kredinin ekonomi ve istihdam üzerinde olumlu etki olusturabilecegini savunan Haci Eyüb Güler, “Kredi faiz artisinin esnaf ve sanatkar kesimi üzerinde olumsuz etkileri olacaktir. Esnaf ve sanatkarlar, isletmelerini büyütme ve güçlendirme çabalarinda siklikla bankalardan kredi kullanmakta oldugundan faiz oranlarindaki bu artis beklenmedik bir mali yük getirecektir. Özellikle pandemi sonrasi ekonomik toparlanma sürecinde, esnafin finansmana erisimini zorlastirabilecek bu artis isletme planlarini ve büyüme projelerini etkileyecektir. Kredi faiz oranlarindaki artis esnafi zor durumda birakacak ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecektir. Esnafin finansmana erisimini kolaylastiracak ve isletmelerinin sürdürülebilirligini saglayacak adimlarin atilmasini beklerken kredi faizlerinin yükseltilmesi ve geriye dönük olarak da isletilmesi sok etkisi olusturmustur. Ekonominin temel taslari olarak adlandirilan esnaf ve sanatkarlarimiz zaten finansmana erisim konusunda zorluklarla karsilasmakta idi. Esnaf ve sanatkarlarin finansmana erisimini kolaylastirmak, ekonominin büyümesine ve istihdamin artmasina katki saglayacaktir” diye konustu.

Çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerektigini de ifade eden Güler, “Esnafimiza sahip çikalim. Esnafimiza daha önceden verilmis olan krediye, faiz borçlarina sonradan yüzde 100’ün üzerinde zam yapilmis olmasinin sonucu 1 milyon esnaf bundan zarar görecek, birçogu isyerini kapatmak zorunda kalacak ya da yeni kredilerle bogusacak, rehin verdigi gayrimenkul ve diger mallarindan olacaktir. Esnafimiz neye göre ekonomik planlamasini yapacak, nasil adim atacak? Esnafimiz zaten zor saftlarda ayakta duruyor, zor sartlarda ayakta kalan esnafimizin yükü alinmali onlara yeni yükler getirilmemelidir. Geriye dönük isletilen faiz oranlari kabul edilebilir degildir. 1 milyona yakin esnafimizin kullandigi kredi faiz oranlarini geriye dönük olarak arttirmak zaten zorda olan küçük esnafimizi daha da zora sokmaktadir. Esnafin sesine kulak verilerek bu yanlisliktan hemen dönülmeli ve bu konuda çözüm üretilmelidir. Bu gelismelerin isiginda, esnaf kesimi olarak finansal kuruluslarin ve hükümetin alacagi önlemleri yakindan takip ediyor bu konuya acilen bir çözüm getirilmesini bekliyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile