Güler Sabancı‘ya Avusturya‘dan Ödül

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya, Avusturyalı ünlü ekonomist Joseph A. Schumpeter anısına 1991’den bu yana verilen Schumpeter Ödülü Avusturya Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen törenle verildi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya, Avusturyalı ünlü ekonomist Joseph A. Schumpeter anısına 1991’den bu yana verilen Schumpeter Ödülü Avusturya Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen törenle verildi.

Ödülün Viyana Belediye Başkanı Dr. Michael Häupl tarafından takdim edildiği törene Avusturya eski Federal Şansölyesi ve Schumpeter Society Başkanı Dr.Franz Vranitzky, Avusturya Büyükelçisi Dr.Heidemaria Gürer, Avusturya Başkonsolosu Paul Jenewein, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Verbund CEO’su Wolfgang Anzengruber ile birlikte iş dünyasından önde gelen isimler katıldı.

Avusturya eski Federal Şansölyesi ve Schumpeter Society Başkanı Dr. Franz Vranitzky törende yaptığı konuşmasında ödülle ilgili bilgi verdi. Vranitzky konuşmasında, “Güler Sabancı gibi değerli bir isme bu ödülü vermek bir ayrıcalıktır.” dedi.

Viyana Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dieter Stiefel ise konuşmasında “Schumpeter Ödülü inovasyon için verilir. Bu terim, son yıllarda muğlak bir anlam aldı ama Joseph A. Schumpeter için içerik çok açık. Üç ana noktası var: Yeni üretim metotları ve yönetim tarzları, pazara yeni bir ürün veya farklı kaliteli bir ürün sunmak, yeni pazarlara girmek." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Dieter Stiefel, pazarlara yeni bir ürün sunmanın, sadece tamamen bir yenilik demek olmadığını, sürekli iyileştirmeyi gerektirdiğini kaydederek şunları söyledi: “Bu da, araştırma geliştirmenin öneminin altını çizer. Bunu da Sabancı Holding, tüm iş alanlarında yoğun ve başarılı bir şekilde yapıyor. Şirket, yüksek potansiyeli olan sektörlere yöneliyor. Enerji sektöründe hizmet veren EnerjiSA şirketinin, Avusturya’lı Verbund’la bir ortaklığı bulunuyor ve hedefleri de pazar lideri olmak. Türkiye’nin kendi pazarına konsantre olması gerekiyor çünkü Türkiye artık gelişmiş bir ülke. Sabancı Holding’in son yıllarda gösterdiği müthiş büyüme, ürün inovasyonu, kalite ve verimlilikten kaynaklanıyor ve bu sebepten dolayı da sürdürülebilir hale geliyor.”



Prof. Dr. Stiefel, Sabancı’nın sadece bölgesel değil aynı zamanda global bir oyuncu olduğunu ifade ederek, bunun sadece Batı’daki endüstriyel ülkeleri değil, Asya ve Orta Doğu’yu da kapsadığını belirtti. Prof. Dr. Stiefel sözlerini şöyle sürdürdü, “Güler Sabancı kendini bir Avrupa vatandaşı olarak görüyor ve Türkiye’nin AB üyeliğini sadece Türkiye için değil, Avrupa Birliği için de gerekli ve faydalı görüyor."

SABANCI: BU ÖDÜL, AVUSTURYALI VERBUND‘LA ORTAKLIĞIMIZ SAYESİNDE

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da ödülünü Viyana Belediye Başkanı Dr. Michael Häupl’den aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Son derece prestijli olan Schumpeter Ödülü‘ne layık görüldüğüm için gururluyum. Schumpeter‘in yaratıcı teorisi, sürdürülebilir büyümenin özüdür. İnovasyon ve ilgili stratejiler, ekonomiyi kritik yöntemlerle şekillendirir. İnovasyona bağlı büyüme ve girişimcilik, değer ve zenginlik yaratmak için her zaman anahtar olmuştur. Bunu ve getirdiği yükümlülükleri anlamak, içinde bulunduğumuz küresel iş dünyasında hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Sabancı kariyerine 33 yıl önce başladığını hatırlatarak Sabancı Topluluğunun her seviyesinde çalıştığını belirtti. Güler Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Schumpeter Society çalışmalarımızı takdir ettiği için gururluyum. Bu ödül, inovatif girişimciliğe olan inanç ve bağlılığımızı artıracaktır. İş hayatım boyunca öğrendiğim şeylerden en önemlisi şudur: İnovasyon ve girişimciliğe giden yolda başarılı olduysam, bu sadece benim değil, ailemin, ekibimin ve iş arkadaşlarımın ve tabii ki Verbund gibi şirketlerle yaptığımız değerli ortaklıkların sayesindedir."

SCHUMPETER ÖDÜLÜ

Schumpeter Ödülü, Viyana merkezli Schumpeter Society tarafından, politika, ekonomi ve iş dünyasına yönelik olarak kendi alanlarında inovasyon yaratmış, yeni ve ilerici projelere imza atmış isimlere veriliyor.

1991 yılından bu yana Schumpeter Ödülü alanlar arasında eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, ünlü medya patronu Ted Turner, Avrupa Birliği Komisyonu‘nun Genişlemeden Sorumlu Eski Üyesi Günter Verheugen, Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Jorma Ollila gibi isimler yer alıyor.

SABANCI’NIN DİĞER ÖDÜLLERİ

2002 yılında İtalya tarafından nişan verilen Güler Sabancı’ya 2007 yılında Türkiye – Belçika ekonomik ilişkilerine yapmış olduğu katkılardan dolayı Belçika Senatosu Başkanı Armand de Decker tarafından, “II. Leopold Commander Nişanı” verilmişti. 2009 yılında ise, İspanya’nın en üst düzeydeki liyakat nişanı olan “Encomienda De Numero Nişanı”, iki ülke ilişkilerine olan katkılarından ötürü, Kral I. Juan Carlos adına düzenlenen bir törenle İspanya Başbakan ikinci Yardımcısı Elena Salgado tarafından Güler Sabancı’ya takdim edilmişti. 2010 Nisan ayında, Avusturya’nın Ekonomi, Aile ve Gençlik Konularından Sorumlu Bakanı Reinhold Mitterlehner tarafından Avusturya’nın en üst düzey devlet nişanı olan "Silbernes Ehrenkreuz der Republik Österreich", Haziran ayında da Fransız “Legion d’Honneur” Güler Sabancı‘ya verilmişti.

Güler Sabancı, ayrıca Raymond Georis Yenilikçi Filantropi Ödülü’nün sahibi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile