Gülümse Alzheimer Yasam Merkezi'nde Hastalar Hayata Daha Siki Tutunuyor

Gülümse Alzheimer Yasam Merkezi'nde Hastalar Hayata Daha Siki Tutunuyor

İçel Büyüksehir Belediyesinin baslangiç evre alzheimer hastalari için açtigi Gülümse Alzheimer Yasam Merkezi’nde hastalar, gerçeklestirilen zihinsel ve fiziksel aktiviteler sayesinde hayata daha siki tutunuyor. Yaklasik 4 ay önce açilan merkezden 16 hasta faydalaniyor.

Saglik Isleri Dairesi Baskanligi bünyesinde baslangiç evre alzheimer hastalarina hizmet veren merkezde hastalarin yüzü gülüyor. Hafta içi her gün sabah evlerinden alinan ve merkeze getirilen katilimcilar, gün boyu farkli etkinliklerle bulusturuluyor. Zihinsel ve fiziksel aktivitelerin yaptirildigi merkezde, haftanin farkli günlerinde geziler ve Yesilçam Günleri de düzenleniyor. Merkeze gelen hastalar gün içinde yapilan mandala, tas ve ahsap boyama, zeka oyunlari ve egzersizlerle kaliteli vakit geçiriyor. Etkinlikler hastalarin fonksiyonlarinin hizlanmasini ve hastalik seyrinin yavaslamasini da sagliyor. Merkezde müzik esliginde etkinlikler yapan hastalar, eglenceli vakit geçiriyor. Rutin saglik kontrolleri hemsireler tarafindan yapilan hastalarin, gün içinde ilaç takipleri de yapiliyor. Annesini ya da babasini gönül rahatligiyla merkeze emanet eden hasta yakinlari da gün içinde rutin islerini halledip, kendilerine vakit ayirabiliyorlar.

"Hastaliklarinin seyrindeki yavaslamayi görebiliyoruz"

Saglik Isleri Dairesi Baskanligi’nda Gerontolog olarak görev yapan Cihan Tanriverdi, merkezin 4 aydir faaliyette oldugunu söyledi.

Merkezin, baslangiç evresi alzheimer hastalarini misafir ettigini belirten Tanriverdi, hastalarin sosyallesmesi ve hastaligin seyrinin yavaslamasi adina önemli bir hizmet verdiklerini ifade ederek, "Merkezimizde zihinsel ve fiziksel etkinlikler yapiliyor. Mandala, ahsap ve tas boyama ile zeka oyunlari ve ritim etkinlikleri var. Cuma günleri fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmani arkadaslarimiz tarafindan, basit egzersizler yaptiriliyor. Haftanin bir günü dis mekan etkinliklerimiz olurken, bir gün de Yesilçam günleri yapiyoruz. Hastalar birbiriyle arkadas oldular. Hastaliklarinin seyrindeki yavaslamayi da görebiliyoruz” dedi.

Hastalarin sabah evlerinden alinip aksam evlerine birakildigini kaydeden Tanriverdi, “Günlük rutin saglik kontrolleri, hemsire arkadaslarimiz tarafindan yapiliyor. Gün içerisinde kullandiklari ilaçlarin takibini yapiyoruz. En mutlu oldugumuz konu; hastalar buraya basladiktan sonra, doktor kontrollerine rutin olarak gitmeye baslamalari. Kontrol sonrasi bize güzel dönüsler oluyor. Hasta yakinlari aradiklarinda, ’annemin, babamin hastaliginin seyrinde ciddi bir yavaslama var’ diyorlar. Onlarin yasadiklari bu mutluluk, hastalarin sabah buraya geldiklerinde yüzlerindeki gülümseme, gün içinde eglenmeleri bizleri de hem mutlu, hem daha fazla motive ediyor" diye konustu.



"10 yillik durgunluktan sonra, hayata yeniden basladim"

Yaklasik 10 yil boyunca yatarak hayatini sürdürdügünü belirten Saime Soylu, bu süreçte kimseyle iletisim kurmak istemedigini ifade etti.

Merkezin kendisine iyi geldigini ve 10 yillik durgunlugun ardindan hayata yeniden basladigini dile getiren Soylu, çalisanlarin yaklasimlarinin kendilerini özel hissettirdigini kaydetti.

Merkezden hizmet alan Saime Soylu’nun kizi Hatice Örs de "Bizim için bir nefes oluyor. Annem çok mutlu. Önceden evde tek basinaydi. Simdi merkezde kendi yasitlariyla sosyallesiyor, hocalarla sohbet ediyor” dedi.

Annesinde önemli gelismeler oldugunu sözlerine ekleyen Örs, “Annemin hiç iletisimi yoktu, çok durgundu ve çok mutsuzdu. Simdi bir çocuk gibi merkeze gitmek için hevesleniyor" diye konustu.

Merkezden faydalanan eczacilik mesleginden emekli Ayse Çaglayan, çocuk doktoru Turhan Ergene ve hava kuvvetlerinden emekli Mustafa Taner Sarigül de memnuniyetlerini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile