Bakan Tüfenkci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi verdi. Tüfenkci gümrük kapılarındaki çalışmalarla ilgili, "İran’a açılan Esendere Gümrük Kapısı yeniden inşaası tamamlandı. Halkalı Gümrük Müdürlüğü Çatalca’daki yeni tesislerinde 2016 yılı Nisan ayında yaşını olduk. Sarp Gümrük Kapısı daha iyi şartlarda hizmet verebilmesi için yeniden inşaasına başlanmıştır, 2018 yılında tamamlanacaktır. Habur Gümrük Kapısı mevcudu iyileştirme adına tek durak projesine göre yapılandırılıyor. İstanbul trafiğini rahatlatmak için Erenköy Gümrük Müdürlüğü’nü şehir dışına taşınarak Erenköy Lojistik Merkezi ve Gümrük Tesisleri olarak faaliyete geçmesi konusunda TOKİ ile protokol imzaladık. Cerablus bölgesinde Fırat Kalkanı operasyonu ile sağlanan güvenlik durum ve bölgenin acil insani yardım ihtiyaçların göz önünde bulundurarak, Karkamış Sınır Kapısı’ndan insani yardım malzemeleri vergiyse duyulan diğer mazeretlerin giriş ve çıkışlarında gümrük hizmetlerindeki verilmeye başlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Tek pencere sistemi ile kendilerine 1.6 milyon belgenin Bakanlığa ulaştırıldığını söyleyen Tüfenkci, "Konteyner ve Liman Takip sistemini 2015’te başlatıp, 2016’da Bursa Gemlik ve İçel’de pilot uygulamaları başarıyla gerçekleştirilmiş, diğer limanlarda da 2017 yılında uygulamaya geçilecektir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi posta icatsak ve kargo şirketlerine posta ve hızlı kargo kapsamında gelen ve giden eşyanın gümrük işlemlerini, dolaylı temsilci olarak yapabilme yetkisi verilmiştir. Karayolları taşımacılığında da hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Tüfenkci, kaçakçılıkla etkin mücadelenin Bakanlığın görevleri arasında olduğunu hatırlatarak, "2016 yılının ilk on ayında uyuşturucu madde, akaryakıt, sigara ve ticari eşya olmak üzere 1 milyar 772 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Uyuşturucu madde kaçakçılığına büyük önem veriyoruz. Bakanlığımızca bu yıl içinde 16 bin farklı maddenin tespitini yapabilen ve dünyaca yeni kullanılmaya başlanan uyuşturucu ve kimyasal madde tespit cihazı gemin edilerek personelimizin kullanımına sunuldu. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda oluşturulan ekinin etkin çalışmalarıyla, özellikle sahte fatura, belge ve teminat düzenlenerek yapılan suistimallerin ortaya çıkarılması konusunda başarıl sonuçlar elde edilmiştir. Bir milyar 368 milyon TL’yi bulan usulsüzlük tespit edilerek, gerekli işlemler yapılmıştır" dedi.
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kurum hakkında bilgi vererek, faaliyetlerini anlattı. Torlak, "Rekabet Kurulu 2016 yılının ilk on aylık döneminde toplam 278 adet nihai karar almıştır. Bu kararlasam 167’si birleşme-devralma-ortak girişim-özelleştirme, 27’si menfi tespit-muafiyet, 68’i rekabet ihlallerine ilişkindir. Yargı kararlar üzerinden yeniden değerlendirilen karar sayısı 5 iken, dişe hususlara ilişkin alınan karar sayısı 11’dir. 167 birleşme-devralma-ortak girişim-özelleştirme kararından 144’üne izin verilmiş, 22’sinin kapsam dışı veya izne tabi olmayan işlem kategorisinde olduğu kanaatine varılmıştır" şeklinde konuştu.
Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "2016 yılının ilk 10 ayında uyuşturucu madde, akaryakıt, sigara ve ticari eşya olmak üzere 1 milyar 772 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı " dedi.