Çankırı Belediye Meydanı'nda Ahilik Haftası ve Yaran Kutlamaları dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Canikli, ahilik ve yaran kültürünün toplumsal kaynaşmada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Ahiliğin yaşatılması gerektiğini vurgulayan Canikli, yaranlık ve ahiliğin geçmişte görkemli medeniyetlerin ortaya çıkmasını sağlayan bir hayat tarzı olduğunu dile getirdi.
Canikli, ahiliğin medeniyetin köşe taşlarından biri olduğunu kaydederek, "Zaman zaman içimizden bazıları başka medeniyetlere merak salar, bazı medeniyetlere hayranlık duyar, onları taklit etmeye çalışır. Bizim hiç kimsenin, hiçbir ülkenin medeniyetini örnek almaya ihtiyacımız yok, medeniyet burada. Örnek almamız gereken medeniyet Çankırı'da, Çankırılılarda. Bu topraklarda yaşayan insanların başka bir medeniyeti örnek almasına gerek yok, tarihini okusun yeter" ifadesini kullandı.
- Türkiye'ye sığınan Suriyeliler
Türkiye'nin Suriye'den gelen 1,5 milyon insana kucak açtığını belirten Canikli, şunları söyledi:
"Türkiye'nin yaklaşık 1,5 milyondan fazla insana kucak açmasını birçok ülke anlamıyor. Görüştüğümüzde bunu bize söylüyorlar, 'bunu neden yapıyorsunuz' diyorlar. Biz bunu onların anlamasını beklemiyoruz ama bu medeniyetin incelikleri ve değerlerini yüreğinde taşıyan herkes bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilir. Bu memleketin evlatları olarak darda kalan komşularımıza kapıları açıyoruz. Bu politikamıza yön veren ilkeler, ahiliğin ilkelerinden biridir. Elbette Suriye'den gelen kardeşlerimize sahip çıkacağız. Bu topraklar bize atalarımızdan miras. Biz, atalarımızın mirasını korumak zorundayız. Bu, onun yansımasıdır."
Bu duruma, gelişmiş ülkelerin dahi dayanamayacağına dikkati çeken Canikli, şöyle konuştu:
"En gelişmiş ekonomiler dahi olsa 1,5 milyondan fazla kardeşimiz, benzeri bir şekilde o ülkelere, o ekonomilere akmış olsaydı onlar bunların hiçbiri bunu kaldıramayabilirdi, buna dayanamayabilirdi. İspanya'ya 100 binden fazla mülteci akını söz konusu olduğunda bütün dünya ayağa kalktı. Biz onun 20 katından bahsediyoruz. Bu, bize güç veren medeniyetin izleridir. 2013 yılında ihtiyacı olan ülkelere bu milletin yaptığı yardım 3,7 milyar dolar. Bunu karşılıksız yapıyoruz. Bu açıdan birinci olmaya doğru emin adımlarla gidiyoruz. Bizden çok daha gelişmiş ülkeler var ama yardım açısından bu millet dünyada birinciliğe doğru ilerliyor."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, 12 yıldır dünyanın Türkiye'ye gıpta ile baktığını dile getirerek, bunun ekonomik istikrarla sağlandığını belirtti.
Türkiye'de 2002 yılında esnafın umudunun Başbakanlık önünde atılan yazar kasayla tükendiğini kaydeden Canikli, "Esnaf ve sanatkarımızın zemine çakılan bu umudu, tekrar yeşertildi. O gün yüzde 47 faizle kredi kullanılırken bugün yüzde 4 ile kullanılıyor. 2002 yılında bütün esnafımıza kullanılan kredinin toplamı 153 milyon iken bugün 12 milyar civarında. Lafla olmaz, icraat gerekiyor, hayata geçirmeniz gerekiyor. Herkes söyler, 'esnaf bizim başımızın tacı' diye. Ne yapıyorsunuz esnaf için?" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından, bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesi ile başlayan ustalık serüveni canlandırıldı.
Törende, gösterilerin ardından Bakan Canikli, şet kuşandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Çankırı'da
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Elbette Suriye'den gelen kardeşlerimize sahip çıkacağız. Bu topraklar bize atalarımızdan miras. Biz, atalarımızın mirasını korumak zorundayız. Bu, onun yansımasıdır" dedi.