Bakan Tüfenkci, Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bu alanda akademik çalışma yapanlar ile Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yöneticilerine, Bakanlıkta düzenlenen törende ödüllerini verdi.
Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, kooperatifçilik anlayışının, Anadolu medeniyetindeki yardımlaşma ve dayanışma anlayışının temel felsefesiyle neredeyse bire bir örtüştüğünü belirterek, Türkiye'nin sadece kendi çıkarını gözeten bir toplum olmadığının altını çizdi. Yaşadığı coğrafyada herkesin mutlu olmasını isteyen bir toplum olduğunu belirten Tüfenkci, "Bugün de Suriyeli kardeşlerimize, Türkmen kardeşlerimize, tüm mültecilere kapılarımızı açmamız, soframızı paylaşmamız işte bu anlayışın bir sonucudur. Biz, herkes refah içindeyse, yaşanan refahın bir manası olduğuna inanan bir toplumuz. Biz, herkes barış içindeyse barışın kalıcı olacağını bilen bir toplumuz" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya genelinde 1 milyardan fazla insanın kooperatif ortağı olduğunu, bunların tarımdan sanayiye, el sanatlarından bankacılığa kadar çok farklı alanlarda faaliyet yürüttüğünü anlatan Tüfenkci, dünya gıda üretiminin yarısından fazlasının kooperatifler eliyle sağlandığını kaydetti.
Tüfenkci, kooperatiflerin ticaret hacimleri, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin gayrisafi yurtiçi milli hasıla rakamlarının yüzde 3 ila 10’unu oluşturduğunu, bugün itibarıyla Türkiye'de 38 farklı türde 56 binden fazla kooperatif ve bu kooperatiflerin 7 milyondan fazla ortağı bulunduğunu bildirdi. Kooperatiflerin bulundukları bölgelere ve faaliyet gösterdikleri sektörlere yönelik katkılarını görmenin mutluluğunu dile getiren Tüfenkci, "Yedi milyonu aşkın insanımızın güçlerini birleştirmeyi başaran kooperatiflerimiz, refahın, gelişmişliğin, ülkemizin en ücra köşelerine kadar ulaşmasına öncülük ediyorlar" diye konuştu.
- "Kooperatifçiliğe de özel bir önem verdik"
Bakan Tüfenkci, hükümet olarak 2023 yılı için her alanda somut hedefler belirlediklerini, bu hedeflere ulaşmak için yol haritaları hazırladıklarını belirterek, AK Parti hükümetleri döneminde kooperatifçiliğe de özel bir önem verildiğini bildirdi.
2012'de "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlandığını ve dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde uygulanmaya başlandığını anımsatan Tüfenkci, strateji kapsamında yer alan 36 faaliyetin tamamlanması için Bakanlık olarak kooperatif üst kuruluşları başta olmak üzere tüm paydaşlarla işbirliği yaptıklarını anlattı.
Bakanlığının bu konudaki çalışmalarını özetleyen Tüfenkci, Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOP-BİS) ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından başlatılan Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi (KOOP-İST) hakkında bilgi verdi.
Tarım Satış Kooperatif ve Birliklerinin Sürdürülebilir İdari ve Mali Yapıya Kavuşturulması Projesi'nin (BİR-GEP), ülkenin tarım satış kooperatifçiliğinin yeni kooperatifçilik stratejisi çerçevesinde dönüştürülmesi ve geliştirilmesi, sürdürülebilir mali ve idari yapıya kavuşturulması, yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik tedbirlerin alınması, yeniden yapılandırma diye adlandırılan geçiş sürecinin sonlandırılması amacıyla hazırlandığını ifade eden Tüfenkci, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında 4572 sayılı Kanunda 28 Mart 2013 tarih ve 6455 sayılı Kanunla yeniden düzenlenerek köklü değişiklikler yapıldığını bildirdi.
- "2015'te 575 kadın girişimciye eğitim verildi"
Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) Gider Hesabı kredilerinin yeniden yapılandırılarak 1,3 milyar lira olan borcun 574 milyon liraya indirildiğini, böylece birliklerin 710 milyon lira borç yükünden kurtarıldığını, ödemelerin yılda bir kez olmak üzere 15 taksite ertelendiğini kaydeden Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlık olarak kadın kooperatiflerini desteklemeyi de önemsiyor ve öncelikli sorumluluk alanlarımızdan biri olarak kabul ediyoruz. Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda belirlenen 'kadın girişimcilerin kooperatif çatısı altında örgütlenmeleri ve ticari hayatta ekonomik aktör olarak yer almaları için çalışmalar yürütülecek' eylemi Kadın Kooperatifleri Tanıtım ve Kapasite Geliştirme Projesi dahilinde uygulamaktayız. Bu kapsamda; hukuki altyapı oluşturmak ve eğitim materyali olarak kullanılmak üzere Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Örnek Ana Sözleşmesi hazırlanmıştır. Proje kapsamında, ekonomik bir faaliyet yürütmek isteyen kadın girişimcilere Bakanlığımız tarafından genel kooperatifçilik eğitimi yanında, faaliyete geçmiş olanlara kapasite geliştirme eğitimi verilmektedir. 2015 yılında Trabzon, Konya, Polatlı, Merzifon ve Bolu’da 575 kadın girişimciye eğitim verilmiştir."
Bu çalışmaların en son meyvelerinden biri olan "Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"nin Amasya Merzifon'da yaşayan kadınların bir araya gelmesiyle 15 Mayıs 2015'te kurulduğunu belirten Tüfenkci, kooperatif üyelerini tebrik etti.
Bakan Tüfenkci, kooperatifçilik alanında hazırlanmış yüksek lisans veya doktora tezlerini desteklediklerini, bu kapsamda yüksek lisans tezleri için 3 bin lira, doktora tezleri için 10 bin lira maddi destek verdiklerini bildirdi.
Tüfenkci, Bakanlığıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Tariş Zeytin, Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğiyle sözleşmeler imzaladıklarını da kaydetti.
Bakan Tüfenkci, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü'nü kutladı.
- "Engelleri aştık"
Konuşmanın ardından Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin tanıtım filmi gösterildi.
Kooperatifteki lakabının "Muhasip Arı" olduğunu belirten Medine Alkoç, kooperatif üyeleri adına yaptığı konuşmada, başlangıçta kooperatif kurmaya korktuğunu ancak daha sonra başardıklarını anlattı. Köylerdeki atıl okulları üretim atölyesine çevirmek istediklerini, böylece köylerde çalışmak isteyen kadınların ekonomiye kazandırılabileceğini söyleyen Alkoç, "Eş ve kayınvalide, kayınpeder engelleri çok fazlaydı başta. Biz o engelleri aştık ve bir yerlere geldik" diye konuştu.
Lakabının "Cankurtaran Arı" olduğunu belirten Hülya Çalışkan, Bakan Tüfenkci'den prosedürlerin azaltılmasını istedi. Tüfenkci de "Genel Müdürümüz sizin emrinizde" ifadelerini kullandı.
Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Seğmenoğlu, kooperatifçilik konusundaki akademik çalışmalara destek verdiklerini belirterek, 2 doktora, 2 yüksek lisans tezini desteklediklerini söyledi.
Daha sonra Tüfenkci, Amesia Çalışan Arılar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yöneticileri ile tezleri desteklenen Bengü Everest, Çağdaş İnan, Veysel Tolga Atik ve Caner Eren'e ödüllerini verdi. Amesia Kooperatifi üyesi kadınlar, Tüfenkci'ye kooperatif madalyası ve hediye takdim ettiler. Tören, katılımcıların fotoğraf çektirmeleriyle tamamlandı.
Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye'de 38 farklı türde 56 binden fazla kooperatif ile bunların 7 milyonu aşkın ortağı bulunduğunu belirterek, "Yedi milyonu aşkın insanımızın güçlerini birleştirmeyi başaran kooperatiflerimiz, refahın, gelişmişliğin, ülkemizin en ücra köşelerine kadar ulaşmasına öncülük ediyorlar" dedi.