Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Murat Zorluoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Elazığ milletvekilleri Tahir Öztürk, Metin Bulut, Ömer Serdar ve Ejder Açıkkapı ve Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın da yer aldığı heyetle birlikte Elazığ’daki oda başkanları ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Oda başkanların ve iş adamların sorunlarını dinleyerek çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Tüfenkci açıklamalarda bulundu.
Esnafı ve ticaret erbabını ayakta tutmak adına AK Parti’nin kurulduğundan bu yana çok ciddi çalışmalar yaptığını belirten Tüfenkci, “Bunların tamamını saymaya kalksak zaman yetmez. Ama 1 Kasım’dan önce gerek esnafımıza, çiftçimize, sanayimize ne vaat etmişsek bunların tamamını gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 64. Hükümet kurulur kurulmaz eylem planlarımızı açıkladık. Kendimizi aylar ve saatlerle sınırlayıp icraata başladık. Biz sadece vaatleri hayata geçirmek için bu hükümeti kurmadık. Aynı zamanda yapısal reformları da tamamlama ve ülkeyi çağ atlatır duruma getirmek için bu hükümeti kurduk. Sizin her bir derdiniz, her sorununuz en üste başbakan ve cumhurbaşkanlığımız düzeyde takip ediliyor. İlimizde milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, teşkilatlarımız, ilin bürokratları burada almış oldukları sorunları bakanlarımıza ve yardımcılarına iletiliyor. Bunları imkanlar ölçüsünde nasıl hızlı bir şekilde çözeriz diye gayret gösteriyoruz” dedi.
"ESNAFIMIZI BÜYÜTELİM, TÜCCAR YAPALIM"
Türkiye olarak nasıl üretiriz, kalkınırız ve üretileni nasıl pazarlarız onun düşünülmesi gerektiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, “Biz esnafımızın üzerindeki bürokratik işlemleri ve kırtasiyeciliği nasıl azaltırız onu düşünmemiz lazımdır. Biz esnafı sadece esnaf olarak kalsın istemiyoruz. Esnafımızı büyütelim, tüccar yapalım. Tüccar ve esnafımızı sanayici yapalım ve sanayicimizi ihracatçı yapalım. Ancak o zaman kalkınırız. Esnaf kayıt olduğu şekilde terzi olarak kalıp terzi olarak ölmesin. Terzi olarak başlasın tüccar tezi olarak devam etsin, konfeksiyoncu olarak büyüsün istiyoruz” diye konuştu.
Doğudaki terör olaylarından dolayı esnafın yaşadığı sıkıntılara değinen Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yanı başımızda bir yangın var. Bu yangını söndürmek için çaba sarf eden bir hükümet var. İş yerini açamayan, hayatını devem ettirmesi gereken ama bu arada da sadece evini ve barkını değil iş yerini de kaybeden esnaf ve tüccar kardeşlerimiz var. Biz göreve geldikten sonra dedik ki en azından Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki oda başkanlarımızı toplayalım ve 5 bakanımızla toplandık. Sorunları not ettik. Neler yapabiliriz diye çalıştık ve daha sonra da Başbakanımızın başkanlığında istişare toplantısı gerçekleştirdik. Biz Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terörden bizzat etkilenen hiçbir esnafımızı, tacirimizi ve insanımızı o insafsız terör örgütünün insafına bırakmayacağız. Bütün esnaflarımızı tekrardan yaşam mücadelesine tutunabilmesi için kentsel dönüşümle beraber dükkanlarını yenileyeceğiz. Aynı zamanda da esnafımızın tekrardan tekerini döndürebilmesi için kaynaklar üreteceğiz. Elbette ki bundan etkilenen diğer çevre illerimizin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiyor.Başta prim ve SSK borçları olmak üzere bunların kredilerini faizsiz olarak erteleyeceğiz.”
"ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, ESNAFA YER VERECEK"
Perakendeciliğe de değinen Bakan Tüfenkci, "Belki birçok esnafımızın bilmediği ve önemli bir düzenleme yaptık. Biz daha önce perakendecilikle ilgili yasayı çıkartmıştık. Ancak bu noktada perakendeciliğin düzenlenmesiyle ilgili yönetmeliği çıkardık. O yönetmelikte önemli bir düzenleme getirdik. Madem alışveriş merkezleri esnafın gelişimine engel, bu alışveriş merkezlerinde belli bir oranda esnafa yer verilecek. O da yetmez dedik. Özellikle küçük esnafın ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerinde orada yer alması gerektiğini, kirasının da dörtte bir oranında olmasını gerektiğini ifade ettik. Bunun da düzenlenmesini yaptık. Özelikle küçük esnafımızın verdiği bir takım yöresel ürünler var. Bu yöresel ürünlerin hızlı tüketim zincirinde ve raflarında yer alması gerekir. Yani büyük zincir marketlerin, uluslararası veya ulusal zincir mağazaların içerisinde yüzde bir oranında her ilin coğrafi tescili yapılmış ürünlerinin orada bulunması gerekir. Eğer coğrafi tescili yapılmamış ürünü varsa bu ilde böyle bir ürün yoksa o zaman ticaret odaları esnaf odalarının belirlediği ürünlerin o raflarda yer almasını sağladık" diyerek bilgi verdi.
Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Oda Başkanları Ve İş Adamlarıyla Bir Araya Geldi
, Türkiye olarak nasıl üretiriz, kalkınırız ve üretileni nasıl pazarlarız onun düşünülmesi gerektiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, terör olaylarından dolayı zor zamanlar yaşayan esnafı da insafsız terör örgütünün insafına bırakmayacaklarını söyledi.