Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''İki dönem oda başkanlığı yapan, iki dönem ara vermedikçe yeniden olmaz. Bana göre oradaki 2 dönemlik süre fazla. Bunu Sayın Başbakanımızla paylaştık, yeni bir torba yasamız var. Orada onu 1 döneme indiriyoruz'' dedi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu , Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen NACE ismi verilen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandıracak kodlama sistemi tamamlandı.

Sistemin tanıtım toplantısına Bakan Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve 365 oda ve borsa başkanı katıldı.

Toplantıda konuşan Yazıcı, konuşmasına Zonguldak'ta bir maden ocağında metan gazının açığa çıkması nedeniyle hayatını kaybeden 8 işçiye Allah'tan rahmet dileyerek başladı.

Yazıcı, NACE Projesi'nin mükemmel bir proje olduğunu belirterek, ''NACE çalışması, Türkiye'de ticari hayatımızın mükemmel bir veriye kavuşturulması çerçevesinde değerlendirdiğimizde devrim niteliğinde bir çalışma'' dedi.

Toplumların başarılı olması, sektörlerin hedeflerine ulaşması için değişik etkenler olduğunun altını çizen Yazıcı, ancak hangi işletmenin ne yaptığının biliniyor olmasının son derece önem teşkil ettiğini söyledi.

Yazıcı, ticari hayatın içerisinde odaların oluşturulmasında üye olarak, delege olarak yer alacak bireylerin ne ürettiklerinin, ne yaptıklarının biliniyor olması gerektiğini vurguladı.

Bakan Yazıcı, bundan sonra ''Gel seni şu grupta kaydedeyim, sizin birader var ya o da şuraya gitsin' yaklaşımının bittiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Ölçüsü olmayan bu düzenleme dönemi bitti. Herkes bu kodlamaya göre, hangi grup, hangi kategoride yer alacağı, hangi sektörde delege olacağı, oy kullanacağı bu çalışmayla artık belirledik. Hiç kimse bunu başkalaştıramaz. Bugün bile bir kaç yerden telefonla arayan arkadaşlarım oldu. Bunlar içinde vekiller de var. İş hayatından kişiler de var. İsim vermeyeyim, 'Falan yerde üye kaydı yapılıyor, seçimleri etkilemek için muazzam bir çalışma var. Yav sen de onun içerisinde misin, nereden biliyorsun- Artık bunlar olmayacak.

Bu gerçekten bizim son derece önem verdiğimiz iş dünyasının önemli yapıları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsalarının seçimleri şeffaf, herkesin pozisyonu neyse o pozisyona uygun yerde görev almak üzere gerçekleştirilecek. Güvene dayalı bir zemine oturtulacak. İşte bu proje bunu önemli ölçüde sağlayan bir proje. Bu çalışmanın bitimiyle seçimler aynı zamana çakışsaydı büyük bir spekülasyon olacaktı. 'Niye bitirilmedi', 'Birileri mi kayrıldı' diye. Hiç bu tür şeye mahal vermeyelim dedik. Bu projenin hayata geçirilmesi bakımından önemli sonuçlara yol açacak diye düşündük ve Bakanlar Kurulu'ndan bu kararı çıkardık. Oda seçimlerini Şubat-Mart ayına öteledik.''

Bakan Yazıcı, NACE kodlaması sonucu kesinleşmiş olan listelerin hem elektronik ortamda ilgililere gönderileceğini, hem de kendilerine teslim edileceğini belirtti.

Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ''Listeleri neden direk teslim ettiğini'' sorması üzerine 'Ne olur ne olmaz' yanıtı aldığını belirterek, ''Kayserili ya uyanık'' dedi.

TOBB Seçimlerinde güven ve istikrar ortamını sağlayacak projenin NACE olduğunu belirten Yazıcı, ''Muhatabımız birbirleriyle konuşurken, kafamızda kuyruğu birbirine değmeyen tilkiler dolaştırmazsak hem sağlıklı yapılar oluştururuz, hem kendimiz rahat ederiz hem de Türkiye'nin kültürel zenginliğine katkıda bulundururuz'' dedi.

Yazıcı, oda başkanlıkları için süreler öngörüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''İki dönem oda başkanlığı yapan, iki dönem ara vermedikçe yeniden olmaz. Ha bu konuda davalar açılmış onu bir yere bırakalım. Bana göre oradaki 2 dönemlik süre fazla. Bunun 'niye' boyutunu tartışmıyorum. Çünkü bir yasal düzenleme yapılmış sizler tarafından bir öneri gelmiş, yasaya girmiş, parlamento da kabul etmiş gelmiş. Oradaki dönem 2 dönem, 4+4=8 sene. Bana göre bu süre uzun. Bunu Sayın Başbakanımızla paylaştık, yeni bir torba yasamız var. Orada onu 1 döneme indiriyoruz.''

-10 Ocak'ta 3 projenin lansmanı yapılacak.

Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak bir çok projeyi hayata geçirdiklerini, bir çok projeyi de hayata geçireceklerini belirterek, bunlardan birinin de taşımayla alakalı bir proje olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 27 Avrupa ülkesiyle birlikte transit taşımacılığında ortak bir projeyi yürütmeye başladığını ifade ederek, bir yerden yükünü alan bir Türk taşıyıcısının tek beyanname ile varış yerine gidebileceğini kaydetti.

Yazıcı, bu proje ile yılda 100 milyon avroluk bir tasarrufu iş dünyasına kazandırdıklarını söyledi.

Önümüzdeki günlerde önemli 3 projenin tanıtımını yapacaklarını dile getiren Yazıcı, izinli taşıyıcı, yerinde gümrükleme ve LCTS taşımacılığının lansmanını 10 Ocak'ta yapacaklarını ifade etti.

NACE kodlamasından sonra ''Merkezi sicil kayıt sistemi''nin de çok önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu projenin de yüzde 50'ye yakın kısmının tamamlandığını, 2013'ün sonunda geriye kalan kısmını tamamlayacaklarını belirtti.

-''Eş onayı''na çözüm-

Bakan Yazıcı, Borçlar Kanunu'nda sorun olarak gösterilen ''eş onayı'' konusunu da ilgili bakanlarla görüştüklerini dile getirerek, ''Kişinin yöneticisi ya da ortağı olduğu işletmenin kullandığı kredilerle onun borçlarıyla alakalı bir kefalet durumu varsa, eşin iznine gerek yok'' dedi.

Esnaf ve sanatkarlar ile zirai krediler kullananların bu konuda çok sıkıntı yaşadığını belirten Yazıcı, esnaf ve ziraat erbabının bankalardan kullanacağı kredileri de kapsam dışına aldıklarını dile getirdi.

-Türkiye başarılı bir yılı geride bıraktı-

Türkiye'nin hem ulusal hem de uluslararası tüm faktörlere bakıldığında başarılı bir yılı geride bıraktığını ifade eden Yazıcı, uzmanların 2013 yılında dünya ekonomisinin büyüklüğünün 74 trilyon dolar, dünya nüfusunun 7 milyar 150 milyon, ortalama gelirin 10 bin 400 dolar seviyesinde olacağını öngördüğünü vurguladı.

Yazıcı, böyle bir dünyada yoksullar bulunduğunu, elektriğe erişmekten yoksun 1 milyar 300 milyon insanın olduğunu belirterek, dünya nüfusunun 1 milyar 200 milyonunun açlık sınırı olan 1 dolar sınırının altında yaşadığını, Türkiye'de 2005'ten bu yana bu kategoride olan kişinin bulunmadığını dile getirdi.

Muhabir: Merve Özlem Çakır

Yayıncı: Hamdi Ateş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile