Yazıcı, Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'de 30 yıldır güvenlik güçlerinin terörle hukuk içinde mücadelesinin olduğunu anlatan Yazıcı, bu mücadeleyle ilgili önemli kaynaklar tahsis edildiğini belirtti.
Terör sorununun çözümü için 2009 yılında Milli Birlik ve Beraberlik Projesi başlattıklarını anımsatan Yazıcı, yakın bir zamanda da bu projenin alt başlığı olan çözüm sürecinin başladığını söyledi.
Çözüm sürecini provoke etmek isteyenlerin bulunduğunu dile getiren Yazıcı, ''Çözmek istemiyorsanız bahane çoktur. Çözmek istemiyorsanız, çözüme katkı vermek istemiyorsanız, 'bu iş böyle devam etsin' şeklinde bir saplantı içindeyseniz, çok bahane bulursunuz. Bu bahanenizi haklı görenler de olur ama böyle bir lüksümüz yok. Bahane arama lüksümüz yok, bahane üretme lüksümüz yok'' diye konuştu.
-Akil insanlar-
Bakan Yazıcı, bir gazetecinin ''Akil insanlar heyeti hangi kriterlerle belirlendi'' yönündeki sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:
''Bu işlerle doğrudan doğruya çalışan arkadaşlarımız istişarelerini yapmak suretiyle oturdu, bir değerlendirme yaptı. Başkası olur muydu, olurdu. 76 milyonluk bir Türkiye'yiz ama başka da olsa bu defa siz değil bir başkası 'bunlar neden böyle' diyeceklerdi. Bunun işlevine bakın. Yani 'Türkiye'de en temel sorun dediğimiz terör sorununu akil olarak nitelediğimiz bu 63 kişi çözecek, bunlara havale ettik', böyle yaklaşmayın. Böyle bir şey yok. Bunlar özgürce dolaşacaklar. Bu sorunun çözümü noktasında ne düşünülüyor, gittikleri dolaştıkları yerlerde insanlar ne söylüyor, onlarla yaptıkları konuşmalarda hangi sonuçlara varılıyor, bunları tahlil edecek, bunları irdeleyecek. Sonuçta da kanaatlerini içeren bir bildiri hazırlayıp bu işi takip eden yere iletecekler.''
-Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu-
Yazıcı, bir gazetecinin, ''CHP ve MHP'nin, Meclis'te kurulması öngörülen Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermeyecekleri'' yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine, şunları söyledi:
''Meclis'in yapacağı çalışmaya 'ben katılmıyorum' demek, 'ben bu alanda milletin bana verdiği yetkiyi kullanmıyorum' demektir. Ben öyle anlarım. Orada fazla lüksün yok. Katılırsın ve görüşünü orada söylersin. 'Ben burada katılmam' demek, çalışmayı sabote etmek anlamına gelir. Daha önce benzer yönde çağrıları vardı. Şimdi o yönde bir öneriye 'katılmıyorum' demek çok anlamlı değil. Temenni ediyorum ki bu görüşü bir daha gözden geçirip Meclis çalışmalarına katkı verirler.''
Bakan Yazıcı, İçel Limanı'nda ele geçirilen çeltiğe ilişkin, ''GDO'lu olduğu iddiasıyla ve ilk tahlilde bunu doğrulayacak bulgulara ulaşılması dolayısıyla işlem sürdürülüyor'' ifadesini kullandı.
Muhabir: Fatma Kalay - Anıl Kuru
Yayıncı: Orhan Topal
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CHP ve MHP'nin, Meclis'te kurulması öngörülen Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermeyeceklerini açıklamalarına ilişkin, ''Meclis'in yapacağı çalışmaya 'ben katılmıyorum' demek, 'ben bu alanda milletin bana verdiği yetkiyi kullanmıyorum' demektir'' dedi.