Buna göre internet üzerinden şirket kurulacak; herhangi bir kişinin bir veya birden fazla şirkete ortak olup olmadığı tek bir tuşla bir dakika içerisinde öğrenilecek.
Konuya ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda imza töreni düzenlendi.
Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.
Törende bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, MERSİS’in ticari işletmelerin ticari sicil numarası yerine geçeceğini, tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir ortak anahtar numarala sitemi olacağını ifade etti.
Şirket kuruluş işlemlerinin, ana sözleşmelerde dahil olmak üzere internet üzerinden gerçekleştirileceğini, yine internet üzerinden unvan sorgulaması yapılacağını belirten Bakan Yazıcı, “Noter nezdinde imzalar tamamlanarak Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilen şirket ana sözleşmesinin tescili ile birlikte, tahakkuk edecek harçların ve diğer ödemelerin internet üzerinden yapılması mümkün olacaktır. Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan ve ilgili diğer kurumlara yapılacak bildirimlerin elektronik ortamda ulaştırılması sağlanacaktır. MERSİS’in devrede olmadığı durumda, herhangi bir kişinin bir veya birden fazla şirkette ortak olup olmadığını; ortaklık payını, yetkili olup olmadığını öğrenebilmek için Türkiye’deki 238 Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne tek tek yazılı olarak sormak gerekiyordu.Yine işin hukuki niteliği gereği, yazılı olarak cevap istenirdi. Oysa MERSİS’le bu işlem sadece bir dakika sürmektedir. İlgili kişinin TC kimlik numarasını kullanarak Sistem üzerinde sorgulama yaptığınızda kaç şirkette ortak, pay durumu ve yetkili olup olmadığını öğrenmek mümkündür.
Bu hem kamu kurum ve kuruluşlarımız için, hem de vatandaşlarımız için son derece önemli bir hizmettir” diye konuştu.
MERSİS’in ticarette güveni artıracağını belirten Bakan Yazıcı şunları söyledi: “Artık şirketlere ait güncel bilgiler; ev ve ofislerde kullanılan bilgisayarlarda parmaklarımızın ucuna kadar geliyor. Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulmasını imkansız hale getiriyoruz. Sahtekarlar başka yöntem bulmak zorunda kalacak. Güncel olmayan sicil tasdiknameleri ile bankalardan çek karnesi çıkarılmasını bu sistemle engelliyoruz. Ticari hayatta güveni kötüye kullanma konusunda mükerrer uygulamalar yapanları bu sistemle izlemeye alıyoruz. Böylece bu kişilerin daha sonraki işlemlerinin takibi ve gerektiğinde kısıtlanması mümkün hale gelecektir.”
MERSİS’te veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmalarının sistemin hizmete alındığı Nisan 2010 tarihinden itibaren devam ettiğini belirten Bakan Yazıcı, “Bugüne kadar 74’ü il merkezi, 130’u ilçe merkezinde olmak üzere toplam 204 Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmaları tamamlanmıştır.Verileri aktarılan, 200 Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde, MERSİS üzerinden hizmet verilmeye başlanmıştır. Bu da ülke genelindeki 2 milyon 995 bin işletmeden, 2 milyon 581 bin 671’inin verilerinin sisteme aktarılması demektir. Yani toplam işletmelerin yüzde 86,2’sinin bu sisteme aktarımı sağlanmıştır. Tüm bu çalışmalarla Merkezi Ticaret Sicili Veri Tabanının alt yapısı oluşturuyoruz. Sistem üzerinde Nisan 2010’dan bugüne kadar; toplam 65 bin 160 işlem yapılmıştır” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, MERSİS’in devrim niteliğinde bir adım olduğunu söyledi.
Artık ticaretle uğraşanların ticaret sicil numarası ayrı SGK numarasının ayrı olmayacağını MERNİS numarası ile bütün işlemlerin yapılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Tabiri caizse hizmet şirketlerin ayağına gelecek” dedi.
Konuşmaların ardından imzalar atıldı. Protokole ilişkin hatıra fotoğrafı çekiminde ise Bakan Yazıcı ile TOBB Başkanı arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Fotoğraf çekiminin rahat yapılması için koltuklar arka tarafa alındı. Gazeteciler soru sormak isteyince Bakan Yazıcı da tekrar oturmak istedi. Oturduğu koltuğu bulamayan Yazıcı‘ Koltuk nereye gitti’ diye sorunca TOBB Başkanı, Bakan Yazıcı’ya ‘Siyaset böyle bir şey” diyerek espri yaptı.
BAKAN YAZICI SORULARI YANITLADI
Törende Bakan Yazıcı soruları da yanıtladı. Avrupa’da ekonomide toparlanma sinyallerinin olduğunun anımsatılması üzerine Bakan Yazıcı, “Uzun bir duraklamadan sonra Avrupa’da büyümenin başlaması bizim için önemli. İnşallah bu bizim ticaretimize olumlu olarak yansır” dedi.
Mısır’daki Türk şirketlerinin durumun ne olacağı yönündeki soru üzerine Bakan Yazıcı, “Mısır önemli bir ülke. 5.5 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Elbette bu olup bitenler iki ülke arasındaki ticareti etkiler ancak ticaretin devletler arası değil de ticaret erbapları arasında olması çok fazla Türkiye’yi etkilemez. Yaşanan istikrarsızlık bir risk oluşturabilir. Türk müteşebbisleri bütün riskleri sırtlayarak dünyanın birçok ülkesinde ticaret yapıyor. Temenni ediyoruz ki çok fazla etkileşim olmaz” karşılığını verdi. Bakan Yazıcı, şu ana kadar kendilerine Mısır’daki şirketini kapatan Türk firması ile ilgili herhangi bir bilgininin ulaşmadığını söyledi.
Gurbetçilerin dönüşünde Kapıkule Sınır Kapısı’nda aşırı yoğunluk yaşandığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Bakan Yazıcı, sorunun Türkiye’den kaynaklanmadığını komşu ülke Bulgaristan’da devam eden sınır kapısı inşaatı nedeniyle yaşandığını söyledi.
Yazıcı, sınır kapılarındaki yoğunluğun internet üzerinden öğrenilebileceğini belirterek, gurbetçilerin buna göre hareket etmesini istedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İle Tobb Arasında Mersis İşbirliği Protokolü İmza Töreni
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) konusunda işbirliği yapılmasını içeren protokol imzalandı.