Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan ve Türkiye’nin en önemli karışık ormanlarından birisi sayılan, Avrupa’nın en uzun köknarları, Balkanlar ve Kafkaslar’ın en geniş çaplı ve en uzun ladin ağaçlarının bulunduğu Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı sonbaharda “Altın” rengine büründü.
Barındırdığı birçok ağaç türüyle Türkiye’nin önemli "karışık" ormanlarından biri olma özelliğini taşıyan Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye’deki en yüksek ve çaplı köknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırması nedeniyle Orman Bakanlığınca 1998’de koruma alanı ilan edilmiş, burada yer alan ve ortalama 420 yaşındaki 4 adet köknar ağacı tescil edilerek koruma altına alınmıştı.
Labirenti andıran patikaları, göğe tırmanan ağaçları, hırçın yamaçları, çağıltılı dereleri, şelaleleri ve bitkileriyle ‘Canlı Ağaç Müzesi’ olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları, bünyesinde bulundurduğu çok sayıdaki farklı ağaç türleri nedeniyle özellikle sonbahar mevsiminde sarı, kırmızı, kızıl, mor gibi renklere bürünüyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Örümcek Ormanlarında sonbahar yürüyüşü gerçekleştiren Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, Gümüş şehrin altın rengine büründüğü alanda fırsatı kaçırmayarak rekor katılımla etkinliği düzenledi.
Gümüşhane’nin Merkez, Kelkit, Köse, Torul, Kürtün ilçeleri ile Bayburt’tan toplam 6 araçla bölgeye ulaşan 98 dağcı, Yeşilköy köyü Çeğel yaylası yol ayrımından başladığı 15 kilometrelik parkuru 5 saat sonunda Elceğiz Alanı yaylasında sonlandırdı.
Sonbaharın etkilerinin yeni başlaması nedeniyle ağaçların sarı renge büründüğü bölgede bin 39 metre rakımdan yürüyüşe başlayan sporcular 811 metre yükselerek bin 850 metre rakımda yürüyüşü sonlandırdı.
Doktorundan mühendisine, müdüründen işçisine, öğrencisinden akademisyenine 98 kişilik rekor katılımın gerçekleştiği yürüyüş boyunca güneşli hava hakim olurken, yürüyüşün son kısımda yağmur etkili oldu.
Çıkrıkdüzü yaylasında bulunan tesislerde çay içip ısınan ve yemeklerini yiyen sporcular daha sonra araçlarına binerek geri döndü. Dönüş yolunda anıt ağaçlar ve Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkını da ziyaret eden sporcular haftanın stresini attı ve huzur dolu bir gün geçirdi.
Kelkit’ten eşiyle birlikte etkinliğe katılan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bahadır Nasıhbeyoğlu, “Böyle bir etkinliğe ilk defa katılıyorum. Hasta olmamız rağmen Örümcek Ormanlarını görmek istedik. Yorulduk ama çok güzel anılar biriktirdik. Yeni insanlar ve coğrafyamızı tanıdık. Güneşle başladık ve yağmurla bitirdik yürüyüşü” dedi.
“Müthiş bir etkinlik oldu, sonbaharın renk cümbüşünü burada yaşadık”
Erzincan’da Dahiliye uzmanı olarak görev yapan Kelkitli Uzm. Dr. Babürşah Taşlı, “GÜDAK’la yaklaşık 3 sezondur yürüyüşlere katılıyorum. 4 Ekim Dünya Yürüyüş günüydü. Biz bir sağlıkçı olarak doğa yürüyüşlerinin önemini her zaman her yerde halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. 15 kilometrelik güzel bir parkurdu. Bizim 4 Ekim’deki sloganımız ‘hareket et, sağlıklı yaşa, mutlu ol’ şeklindeydi. O hedeflerimize bir nebze olsun yaklaşabilmek adına GÜDAK’ın bu etkinliğine katıldık. Müthiş bir etkinlik oldu. Sonbaharın renk cümbüşünü burada yaşadık” şeklinde konuştu.
Yürüyüşün rehberliğini yapan Orhan Köse de “Kürtün ilçesi sınırlarındaki Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanında doğa yürüyüşünü gerçekleştirdik. 15 kilometrelik parkurda Yeşilköy köyü Çeğel Yaylası yol ayrımından başladık, Elceğiz alanı yaylasında sonlandırdık. Güneşli bir havada gerçekleşen yürüyüşe katılım çok yüksek oldu ve bu ayrıca bir güzellik oldu. İlimiz sınırları içerisindeki güzelliklerin tanıtılması adına güzel bir etkinlik oldu. Yapraklar yeni sararmaya başladı ama yine de farklı güzellikler sundu. Güneşli havada başladık, yağmurla bitirdik” diye konuştu.
“Gümüşhane coğrafyasının sarı yürüyüşleri başladı”
Gümüşhane coğrafyasının sarı yürüyüşlerine bu etkinlikle başladıklarını kaydeden GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise “Örümcek Ormanları Gümüşhane’nin en güzel sarı yürüyüşlerinin yapıldığı alan. Çeşitli ağaçlar renkten renge dönüyor bu mevsimde. En güzel yürüyüş günleri olarak bu günleri tercih ediyoruz. Tam olarak renk dönüşümü olmadı ama güzel bir parkurdu. Şimdiye kadar yürümediğimiz bir parkurda yürüdük. GÜDAK’ın kuruluşundan bugüne ilk defa 100’e yakın sporcuyla yürüdük. Bu bizim için mutluluk verici bir olay. 15 kilometrelik parkurda yürüdük. Güzel ve keyifli bir yürüyüş oldu” ifadelerini kullandı.
Gümüş Şehir 'Altın' Rengine Büründü, Dağcılar Fırsatı Kaçırmadı
Gümüşhane’de 100’e yakın dağcı ‘Canlı ağaç müzesi’ olarak nitelendirilen ve sonbahar mevsiminde ‘Altın’ rengine bürünen Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanında doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.