Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan GİKDER Başkanı Selim Nas, Gümüşhane'nin doğal güzellikleri yanında yer altı ve yer üstü zenginlikleri bakımından büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirterek ve bu ekonomik potansiyelin bu zamana kadar yeterince kullanılmadığını söyledi.
Turizm ve tarım konusunda Gümüşhane'deki yatırmaların gelişmesi ve var olan kaynakların potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Nas Bu kadar potansiyele rağmen gelişmemenin başlıca nedenlerinin şehir olarak planlı ve programlı hareket edilmediğini ve bu kaynakların ülke çapında farkındalığını ortaya koymak için Gümüşhane 1 İktisat Kongresi'ni düzenlediklerini belirtti.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan ise konuşmasında Türkiye ve Gümüşhane'nin kalkınmasında herkese görev düştüğünü belirterek, "Hükümetimiz eğitim, sağlık, tarım ve ulaşımda iyi gelişmeler yaşanmaktadır" dedi.
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı'nın da yaptığı konuşmanın ardından Madencilik oturumu başladı.
Öğretim Görevlisi İbrahim Akpınar 'ın başkanlığında yapılan oturumda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim görevlisi Prof. Dr.Güven Önal, Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım ve Koza Madencilik Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Önal, konuşmasında bugün otomotiv ve tekstile verilen önemin yıllar önce madenciliğe verilmesi durumunda bugün Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 40 bin dolar olabileceğini söyledi.
Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım ise daha çok bürokratik açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Türkiye'de tabii kaynakların sonuna kadar kullanılması gerektiğini ve bu konuda kararlı olduklarını belirterek Türkiye madenciliğinde çeşitliliğin çok olduğunu fakat rezervlerin düşük olduğunu söyledi. Madenciliğin sonuna kadar yapılması ve sürdürülmesi gerektiğine de değinen Yıldırım, "Bir tek maden ile yeni bir şehir kurabilirsiniz. Dünyada bunun çeşitli örnekleri bulunmaktadır. Gümüşhane de bu kapsamda bir şehirdir. Gümüşhane'nin kaderi madencilikle değişecektir. TBMM'de madencilik komisyonunun kurulması ciddi bir adımdır. Biz yaklaşık 2 yıldır madenciliğin geleceği konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elimizdeki maden kanunun yetersizdir. Bu kanuna maden ocakçılığı kanunu da diyebiliriz. Gümüşhane madencilik bakımından ilgiye değer bir yerdir" dedi.
Yıldırım, madencilikte arama döneminin yeterli şekilde yönetilemediğini, kanunla 3 yıl süre verildiğini fakat bu sürenin 9 yıla kadar uzadığını belirterek, yakın zamanda yapılacak kanuni düzenleme ile de bu sorunu gidereceklerini söyledi.
Genel Müdür Yıldırım'ın ardından, Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Gümüşhane'de madencilik sektöründeki tecrübeleri hakkında bilgi verirken, İşletme Müdürü Hasan Giray, Mastra Altın Madeni hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ında öğle saatlerinde katılacağı kongre kapsamında Tarım, Bölgesel Kalkınma ve Bölgesel Gelişim ile Turizm konularında oturumlar yapılacak.
Gümüşhane 1. İktisat Kongresi Başladı
Gümüşhane Üniversitesi ve Gümüşhane İktisadi ve Kalkınma Derneği (GİKDER) tarafından ortaklaşa düzenlenen Gümüşhane 1. İktisat Kongresi başladı.