Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Memur-Sen İl Başkanı Veli Ağaç, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Seminerin ilk konuşmacısı olan baro avukatlarından Melek Genç Taştan, “Kadın Haklarının Hukuki Gelişimi” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Kadının toplumun hem temeli hem de güvencesi olduğunu ifade eden Taştan, tarihte Türk kadının aile ve toplum içerisinde saygın bir yeri olduğunu belirterek, “Toplumun düzelmesi ve gelişmesini istiyorsak işe kadınlardan başlamak gerekir. O ne kadar güçlü ve hak sahibi olursa, geri dönüşü de o kadar verimli olacaktır” dedi.
Taştan, Türk hukukunda kadın haklarını anlattığı konuşmasında, TBMM ve yerel yönetimlerde yer alan kadınların azlığının üzücü olduğuna vurgu yaparak, birçok ülkeden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde eden Türk kadının bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Taştan konuşmasının sonunda, kadınların kıyafet konusunda da özgür bırakılmasını talep etti.
“DÜNYADA HER 3 KADINDAN BİRİ ŞİDDET GÖRÜYOR”
"Ailede İletişim” konusunu sunum ve kısa filmler eşliğinde işleyen Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli ise, kadının gördüğü eziyetin toplumda kangren haline geldiğini belirterek dünya üzerinde her 3 kadından 1’inin şiddet gördüğünü söyledi.
“Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi insan kalitesine bağlıdır” tespitinde bulunan Dereli, “Nüfusunuz ne kadar fazla olursa olsun, yetiştirdiğiniz insan kaliteli değilse bu geri kalmışlığa sebep olacaktır. Bu aşamada kadına verilen önem çıkıyor. Toplumun temel taşı olan aile ve ailenin de en temel taşı kadındır. Bir insanın ilk öğretmeni annesidir. Bir çocuğun eğitimine en fazla katkısı olan annedir. O açıdan biz kadına önem vermek, onu yetiştirmek ve eğitmek zorundayız” dedi.
“KADINLAR EN FAZLA DİNLENİLMEK İSTİYOR”
Kadınların en fazla istediği şeyin erkekler tarafından dinlenmek olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıktığını kaydeden Dereli’nin bu cümlesi salonda bulunan kadınlar tarafından alkışlandı. Dereli, kadının önceliğinin paylaşma ve yakın hissetmek olduğunu belirterek, “Kadının psikolojik ihtiyacı çözüm değil, dinlenilmektir. Erkeğin ki ise güvenmek, takdir edilmektir” diye konuştu.
Dereli, konuşmasının sonunda “Hiçbirimiz hepimiz kadar başarılı olamayız” özdeyişini örnek vererek, “Önemli olan birlikteliğiniz. Hayat bir fincan kahve gibidir, bazen acı, bazen tatlı olur. Önemli olan kahvenin tadı değil, onu kiminle birlikte içtiğinizdir” ifadelerini kullandı.
Baro başkanı Dereli, programı “Bir kadın gittiğinde” adlı şiiri seslendirerek sonlandırdı.
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosundan Kadın Hakları Semineri
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu tarafından kadın hakları konulu seminer düzenlendi.