Gümüşhane'de 174 Bin Dekar Zirai Arazi Sulamaya Açıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Gümüşhane'de 14 yılda hayata geçirilen projeler kapsamında 174 bin 460 dekar zirai alan sulamaya açıldı.

AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Bakanlık tarafından Gümüşhane'de 14 yılda gölet, dere ıslahı, sulama gibi projeler ve destekler aracılığıyla 1 milyar 920 milyon liralık yatırım yapıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen Gümüşhane merkez Aşağı Alıçlı, Kelkit Örenbel, Koruluk, Köse, Köse Mine Sultan, Köse Yaylım Şehit Osman Yıldız, Köse Kabaktepe, Köse Oylumdere, Sadak ve Şiran Yeşilbük Barajı ile 174 bin 460 dekar alan sulanıyor.

Sulamaya açılan arazi sayesinde çiftçilere yılda yaklaşık 53 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmış oldu.

Gümüşhane Merkez Aktutan, Gümüşhane Tersun, Kelkit Ağılköy, Kelkit Bulak, Çamur, Kelkit Güdül, Kelkit Gültepe, Kelkit Günbatur, Kelkit Özlüce, Kelkit Söğütlü, Kelkit Sütveren, Şiran Akbulak, Şiran Ceviz, Şiran Çevrepınar, Şiran Karatepe, Şiran Kırıntı, Şiran Yayla ve Şiran Yeşildağ Barajı'nın inşası ise devam ediyor.

Söz konusu barajların inşasının tamamlanması ile 130 bin 390 dekar arazi daha sulamaya açılacak.

Gümüşhane Tersun, Kelkit Ağılköy, Kelkit Gültepe, Şiran Ceviz, Şiran Çevrepınar, Şiran Karatepe, Şiran Yayla ve Şiran Yeşildağ Barajı'nın temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle, 25 Kasım 2016'da atıldı.

Baraj inşaatlarının tamamlanması ile kentte sulanacak arazi 304 bin 850 dekara ulaşacak.

Proje ve planlama safhasında ise Kelkit Aydoğdu, Kelkit Ünlüpınar ve Köse Salyazı 2 Barajı bulunuyor.

Proje hazırlama ve planlama çalışmaları devam eden bu barajların toplam su biriktirme hacminin 5 milyon metreküp olması hedefleniyor.

Bu barajların işletme safhasına geçmesi ile 20 bin 260 dekar arazi daha sulanabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile