Gümüşhane'de 2.Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi Başladı

Gümüşhane'de 2.Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi Başladı

Gümüşhane’de içerisinde sempozyumun da yer aldığı 2.Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi başladı.

Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 2.Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi ve Gümüşhane’de Sürdürülebilir Turizm Çalıştayının açılış programı üniversitesinin Bağlarbaşı mahallesinde bulunan merkez Gümüşhanevi Kampüsündeki kongre merkezinde gerçekleştirildi.



“Dezavantaj gibi görünen bu şeyleri avantaja çevirmeye çalışıyor, şehri butik şehir yapmaya çalışıyoruz”

Açılış programına katılan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, yaptığı konuşmada Türkiye’de kayalıklara kurulmuş ender vilayetlerden birisi olan Gümüşhane’nin adeta Sümela manastırı gibi kayalıkların oyularak evlerin yapıldığı şirin bir il olduğunu belirterek, “Dezavantaj gibi görünen bu şeyleri avantaja çevirmeye çalışıyor, şehri butik şehir yapmaya çalışıyoruz. Bizim en büyük zenginliğimiz yaklaşık 20 bin üniversite öğrencisi. Bu öğrenciler şehre büyük bir dinamizm katıyor. Şehrimizi turizm, madencilik ve tarım ve hayvancılık sektörlerinde kalkındırmaya çalışıyoruz” dedi.



“Yeni Zigana tüneli tek başına turizm destinasyonu olacak”

Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın en uzun karayolu tüneli olan 14,5 kilometrelik yeni Zigana tünelinde yarıya ulaştıklarını ve en geç 2 yıl içinde hizmete açılacağını kaydeden Vali Memiş, bunun bile tek başına bir turizm destinasyonu olduğunu, insanların bunu deneyimlemek için Gümüşhane’ye geleceklerini söyledi.



“On binlerdi yüz binleri geçti”

Zigana kayak merkezi, Süleymaniye Kayak Merkezi, Limni Gölü Tabiat Parkı, Torul Kalesi Cam Seyir Terası, Süleymaniye Mahallesi, Tomara Şelalesi Tabiat Parkı ve Örümcek Ormanlarına yapılan yatırımların karşılığını anında verdiğini ve önceki yıllarda on binlerle ifade edilen ziyaretçi sayısının her bir tesis için yüz binleri aştığını kaydeden Vali Memiş, Kelkit’te ki Satala Antik Kenti ve merkez ilçedeki Santa Antik Kentinde de çalışmaların devam ettiğini belirtti.



“Cumhurbaşkanımızın emrindeyiz, 2023 vizyonunun takipçisiyiz, onun vizyoner projelerinin arkasındayız”

Derslerine çalıştıklarını ve 24 saatlerini Gümüşhane için harcamaya çalıştıklarını kaydeden Vali Memiş, “Gümüşhane’ye ağalık paşalık yapmaya gelmedik. Hepinizin emrindeyiz. Türkiye’nin en güvenli ili Gümüşhane. Asayiş ve diğer olaylar açısından 81 il içerisinde Gümüşhane her zaman birinci sırada. Ağalık paşalık derdinde değiliz vatandaşımızın hizmetkarıyız. Cumhurbaşkanımızın emrindeyiz, 2023 vizyonunun takipçisiyiz, onun vizyoner projelerinin arkasındayız” şeklinde konuştu.



“Biz bu çalıştaylarda alınacak kararların her zaman destekçisi olacağız, Gümüşhanemize güzel şeyler kazandıracağız”

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de konuşmasında Belediye başkanı seçilmeden önce turizm sektöründe olan birisi olduğunu hatırlatarak, “Valimizle birlikte inanılmaz bir ivme kazandık. Turizm dendiği zaman şehirlerde hem il hem ilçe belediyelerimizin hazırlaması lazım. Yaklaşık 4,5 yıldır Gümüşhane ve ilçe belediye başkanlarının hepsi bu manada başarılı çalışmalar yapıyorlar. Şuanda Gümüşhane turizmde söz edebilecek konuma geldi. Limni Gölü Tabiat Parkı, Torul Kalesi Cam Seyir Terası, Örümcek Ormanları, Süleymaniye Mahallesi, Şiran Tomara Şelalesi Tabiat Parkında altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaşananları hep birlikte görüyoruz. Bunlar gelişen Gümüşhane’de çok önemli yatırımlar. Lafla peynir gemisi yürümez. Biz bu çalıştaylarda alınacak kararları şehrin Belediye başkanı ve bireyi olarak her zaman destekçisi olacağız. Bu çalıştayların sonucunda bize neler yapılması gerekir noktasında takipçisi olacağız. Buradaki katılımcıların bilgi, deneyim ve tecrübeleriyle Gümüşhanemize güzel şeyler kazandıracağız. Gümüşhane’de turizm noktasında işin başındayız ama ayaklarımızı yere sağlam basıyoruz. Gümüşhane gelişiyor ve büyüyecek” dedi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ise üniversitelerin asli misyonunun sadece bulundukları bağlı birimler vasıtasıyla öğrencilerini o alanlarla ilgili eğitim öğretim faaliyetleriyle donatmak değil aynı zamanda araştırma faaliyetleri ve bilimsel etkinlikler vasıtasıyla hem bulundukları yörelere hem de ülkeye katkı sunmak olduğunun altını çizdi.

Gümüşhane Üniversitesinde bu yıl çok sayıda uluslararası sempozyum düzenlenecek

Gerçekleştirilen kongre ve çalıştayın da asli görevlerinden birisi olan bilimsel faaliyetlerle ilişkili bir etkinlik olduğunu kaydeden Rektör Zeybek, bu yıl çok önemli uluslararası sempozyumlar gerçekleştireceklerini söyledi.



Yurt içi ve yurtdışından 20 farklı üniversiteden bilim insanları bildiri sunacak

Kongre boyunca 2 gün içerisinde 20 farklı üniversiteden bilim insanlarının bildirilerini sunacağını ifade eden Zeybek, “Güney Afrika’dan İsveç’e kadar farklı ülkelerden hem davetli konuşmacı hem yaklaşık 10 civarında bildiri sahibi konuşmacılarımız var. 70 farklı paydaşla ülkemizin dünyanın ve Doğu Karadenizin, Gümüşhane’nin sürdürülebilir turizmine yönelik katkılarını bizlerle paylaşacaklar” dedi.



“Dünyada turizmden elde edilen gelir 1 trilyon dolardan fazla”

Kitle turizminden niçin sürdürülebilir turizme gelindiği noktasında da bir değerlendirme yapan Rektör Zeybek, “Geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinde bütün dünyada küreselleşme ve yeni dünya düzeni gibi kavramlar konuşuluyordu. Artık sürdürülebilir kalkınma gibi kavramlar tartışılmaya başlandı. Dünya nüfusundaki hızlı artışın doğurduğu baskılar, doğal kaynakların aşırı tüketimi, çevrenin aşırı tahribi gibi faktörler insanoğlunun gerçekten de mevcut kaynakların sınırsız olmadığına dair bir yaklaşım ortaya koymasına sebep oldu. Turizm sektöründe deniz-güneş-kum üçlüsünün kıyılarda yaptığı aşırı baskı ve yoğunluk gerek süreli olması sebebiyle sektörün beklenen geliri elde edememesi nedeniyle kitle turizmi yerine alternatif turizm konuşulmaya başlandı. Doğa, eko, soft, yeşil, bilinçli turizm gibi turizm kavramları literatürde tartışılmaya başlandı. En önemli ekonomik sektörler arasında artık turizm sektörü de yer alıyor. Dünyada turist sayısı 1,3 milyara yaklaştık. Turizmden elde edilen gelir 1 trilyon dolardan fazla. Bu büyük pastadan ülkemiz son yıllarda ciddi pay alarak cari açığını kapatmaya çalışıyor. Bu yıl hedef 40, 2023 yılında 60 milyon turist hedefimiz var” diye konuştu.

Gümüşhane’nin de turizme bel bağlayan yörelerden birisi olduğunu kaydeden Zeybek, “Doğu Karadeniz kıyı kuşağındaki illerimiz fazlasıyla turizmle ilgili gelirlerle uzunca dönemdir uğraşırken Gümüşhane henüz turizm güzergahlarına ciddi anlamda giremedi. Toplam turist sayısı 300 binleri yeni bulmuş ilimiz. Henüz işin başındayız. Kongre ve çalıştayın Gümüşhane olarak dikkat etmesi gereken hususların başında mevcut çekiciliklerimizi tur güzergahlarına sokarak daha fazla turist ağırlamak aynı zamanda buradan mutlu ayrılmalarını sağlayacak altyapı çalışmalarını tamamlamak. Diğer taraftan da Trabzon, Rize’nin yaşadığı tahribatla ilgili tecrübelerinden faydalanmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Doğu Karadeniz bölgesinde turizm alanında eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan ilk fakülte olan Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi dekan vekili Prof.Dr. Kemal Çelik ise ilkini 2015 yılında yaptıkları kongreyi bu kez uluslararası düzeyde yaptıklarını ve 12 oturumdan oluştuğunu söyleyerek kongrenin genel akışı hakkında katılımcılara bilgi aktardı.

Açılış programının ardından kongrede ilk sunumu Boğaziçi Üniversitesinden Prof.Dr. Maria Dolores Alvarez gerçekleştirdi.

Kongrede sunumlar Gümüşhane’nin turizm değerleri olan “Limni” ve “Tomara” adı verilen salonlarda gerçekleştirilecek.

Kongre ve çalıştayın son gününde şehrin turizm mekanları olan Süleymaniye Mahallesi, Karaca Mağarası, Torul Kalesi Cam Seyir Terası, Tomara Şelalesine de gezi programı düzenlenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile