Gümüshane'de 5 Bin Ceviz Fidan Dagitildi

Gümüshane'de 5 Bin Ceviz Fidan Dagitildi

Gümüshane’de vatandaslara 5 bin adet ceviz fidani dagitti.

Bursa’dan getirilen ve Gümüshane iklimine en uygun ceviz türlerinden birisi olan 5 bin adet ‘fernor fernette’ cinsi ceviz fidani vatandaslara Fatih Parkinda düzenlenen törenle dagitildi.

Üreticilerin yogun ilgi gösterdigi programda Gümüshane’nin en önemli ürünlerinden olan pestil ve kömenin hammaddesinin ceviz oldugunu söyleyen Gümüshane Belediye Baskani Ercan Çimen, kentteki her yerin cevizlerle kaplanmasi gerektigini söyledi.



Fidan dagitimi töreninde konusan Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek, “Bu fidanlarin topragimizla bulusmasi çok önemli, bunlari lütfen iyi bir sekilde topragimizla bulusturun, büyümelerini gelismelerini saglayalim. Allah hayirli ve mübarek etsin. Alan bütün kardeslerimize de bereketle güzel ürünler vermesini rabbimden temenni ediyorum” dedi.



“Gerekirse evlerimizin balkonunda bile sebze yetistirecegiz”

Dünyada gida üretiminde sorunlar oldugunu ve bu sorunlarin ilerleyen yillarda daha da artacagini belirten AK Parti Gümüshane Milletvekili Cihan Pektas ise “Bugün alacaginiz bu ceviz fidanlarini insallah önümüzdeki yillardan itibaren Bahçecik Baraji’ndan gelen sularla birlikte sulayabileceksiniz. Degerli kardeslerim çok üretim yapmamiz lazim. Dünyada küresel isinma, iklim degisikligi diye bir gerçek var. Bunu herkes kabul ediyor. Görünen de su ki nüfus arttikça, gida azalacak. Su andaki gida üretimi 2035 yilinda bugünkü üretimden yüzde 12 daha az olacak dünya genelinde ama nüfus da 1 milyar daha artacak. Buradan da iki sonuç çikacak, gida fiyatlari artacak ve gidaya ulasim zorlasacak. Bu nedenle bu firsatlari çok iyi degerlendirecegiz, gerekirse evlerimizin balkonunda bile sebze yetistirecegiz. Gümüshane’de biz su anda Köse, Siran ve Kelkit’teki bütün arazilerimizi sulamak için barajlar, göletler insa ediyoruz. Su an çok iyi bir seviyeye geldik. Gümüshane’mizi Dogu Karadeniz’in gida deposu haline getirecegiz” diye konustu.



“Biz destek verecegiz, sizler üreteceksiniz”

Cevizin Gümüshane ekonomisinde çok önemli bir yeri oldugunu vurgulayan Gümüshane Belediye Baskani Ercan Çimen de “Gümüshane Belediyesi olarak biz ilk defa fidan dagitiyoruz. Bu ilk ama bunun devami olacak. Bursa’dan yaklasik 5 bin adet fernor fernette cinsi ceviz fidani getirttik. Bizim iklim sartlarimiza uygun. Bunun yaninda yine biliyorsunuz sehrimiz hem elma hem de armut çesitleriyle bol bir sehir. Insallah yaninda bir kaç tane fidanla bunlari da size hediye edecegiz. Biz destek verecegiz, sizler üreteceksiniz. Ülkemizde biliyorsunuz pestil ve kömenin en güzel üretildigi ve lezzetiyle en kaliteli ili Gümüshane. Bunun ham maddesi ceviz, onun için bizim daglarimiz, taslarimiz her yer ceviz olmali” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile