Gümüshane'de Erozyonla Mücadele Için Yürüdüler

Gümüshane'de Erozyonla Mücadele Için Yürüdüler

TEMA Vakfi Gümüshane Subesi 14-20 Kasim Erozyonla Mücadele Haftasi nedeniyle farkindalik yürüyüsü gerçeklestirdi.

Gümüshane’de 14-20 Kasim Erozyonla Mücadele Haftasi nedeniyle TEMA Vakfi Gümüshane Subesi tarafindan bir dizi etkinlik gerçeklestirildi.

Biyolojik çesitlilige ve biyolojik çesitlilik kaybinin nedenlerine dikkat çekmek amaciyla, “Biyolojik çesitlilik iklimimiz, sifamiz, gidamiz ve mirasimizdir” sloganiyla bir araya gelen katilimcilar Gümüshane Belediyesi önünden Gençlik Merkezine kadar yürüyüs gerçeklestirdi. Yürüyüsün ardindan vatandaslara mese palamudu hediye edilerek açilan stantla vatandaslara erozyonla ilgili bilgiler verildi.



“Erozyonla mücadele biyolojik çesitliligin de korunmasi demektir”

Erozyonla birlikte topraktaki biyolojik çesitliligin ve biyolojik aktivitenin azaldigina dikkat çeken TEMA Vakfi Gümüshane Sube Baskani Selami Öktem, “Toprak, karadaki tüm canlilarin yasamini saglayan ve iklimi düzenleyen bir dogal varliktir. Böcekler, mantarlar, kuslar, sürüngenler, memeliler gibi karadaki tüm tüketici canli gruplarinin yasami bitkilere baglidir. Bitkilerin yasami ise; kökleriyle tutunabilecegi topraga, topraktaki suya, besin elementlerine ve toprak canlilarina baglidir. Basta azot olmak üzere topraktaki çok sayida besin elementini bitkiler için kullanilir hale getiren topraktaki canlilardir. Hatta bitkilerin hastaliklara karsi dirençli, saglikli olmasini saglayan da topragin erozyona karsi direncini artiran da toprak canlilaridir. Içinde canlilarin bulunmadigi toprak üretken degildir, ölüdür. Saglikli bir kasik toprakta dünyadaki insan sayisindan fazla canli bulunur. Toprak canlilarinin en yogun oldugu kisim ise; organik maddenin en yüksek oldugu üst topraktir. Ne yazik ki erozyon, onlarin yasam ortami olan üst topragi alip götürüyor. Erozyonla birlikte topraktaki biyolojik çesitlilik ve biyolojik aktivite de giderek azaliyor. Bu nedenle, erozyonla mücadele sadece toprak üretkenliginin ve sagliginin korunmasi degil, üzerinde yasattigi bitkilerin ve diger canlilarin yani biyolojik çesitliligin de korunmasi anlamina geliyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile