Vali Yücel Yavuz başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, DSİ 22.Bölge Müdür Yardımcısı Emre Akçalı ve kurul üyeleri katıldı.
“DOĞAYA VERİLEN ZARARLAR KONTROL EDİLMEZSE SIKINTI BÜYÜYECEK”
Toplantıda konuşan Vali Yavuz, iklim şartlarının değiştiğini, küresel ısınmayla birlikte doğrudan insan hayatını etkileyen konularda sorunlar yaşandığını ve yaşanmaya da devam edeceğini belirterek, “Doğaya verilen zarar ve yapılan tahribatlar kontrol edilemezse sıkıntının büyüyeceği aşikar. İşte bu olmasın diye neler yapılması gerektiği konusu istişare ediliyor. Bu tür koordinasyon toplantılarında da bunlar dile getiriliyor” dedi.
“DERE YATAKLARINA YAPILAN BİNALAR EN BÜYÜK TEHLİKELERDEN BİRİSİ”
Dere yataklarına yapılan bilinçsiz binaların en büyük tehlikelerden birisi olduğunu kaydeden Vali Yavuz, bilinç düzeyinin gittikçe arttığına vurgu yaparak, kontrol mekanizmasının yanında vatandaşların da otokontrol mekanizmasını daha da canlandırması ve hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.
“GÜMÜŞHANE YÜKSEK RİSKLİ BİR İL DEĞİL”
Toplantıda dere yataklarına yapılan müdahaleler konulu sunumunu gerçekleştiren DSİ 22.Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Lokman Taşkın, Gümüşhane genelinde yağış değerinin düşük olması ve havzadaki suların toplanma sürelerinin uzun olması nedeniyle taşkın yönünden yüksek riskli bir il olmadığını söyledi.
67 ADET TAŞKINDAN KORUMA VE RUSUBAT KONTROL TESİSİ YAPILDI
Lokal olarak bazı bölgelerde taşkınlar yaşandığına dikkati çeken Taşkın, bu tabloların dere yataklarının düzenlenmesini ve korunmasını zorunlu kıldığını belirterek, “Taşkından korunmak amacıyla DSİ tarafından Gümüşhane’de bugüne kadar 67 adet taşkından koruma ve rusubat kontrol tesisi inşa edilerek işletmeye açılmıştır. Gümüşhane’de 19 adet kesiti yetersiz geçiş yapısı, 11 adet dere yataklarına malzeme dökümü ve 5 adet taşkın alanında bina olmak üzere toplam 35 adet müdahale tespit edilmiştir. Bu müdahalelerin giderilmesinin maliyeti de 22 milyon TL olarak belirlenmiştir” dedi.
“KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ ŞART”
Müdahalelerin taşkının en önemli sebebi olduğunu kaydeden Taşkın, en fazla sıkıntının dere yataklarına hafriyat, moloz ve evsel atık dökülmesi olduğunu belirterek, bu işin çözümü noktasında kurumlar arası işbirliğinin önemine vurgu yaparak sunumunu tamamladı.
Taşkın’ın ardından Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından atık su arıtma tesislerinin durumuyla ilgili sunum gerçekleştirilerek toplantı sonlandırıldı.
Gümüşhane'de İl Su Yönetimi Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
Gümüşhane’de İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı ‘Dere yataklarına müdahale, taşkın ve atık su arıtma tesislerinin durumu’ gündemiyle gerçekleştirildi.