Marmelat, reçel ve çay olarak tüketilen, dikenli ağaç yapısı nedeniyle toplanırken de vatandaşlara zorluk çıkaran Kuşburnunda yaşanan bolluk halk arasında da kışın sert geçeceğinin işareti olarak biliniyor.
Şehirde adına festivaller düzenlenen, kitaplar yazılan, şarkılar söylenen Kuşburnuyla ilgili tek fabrikanın da geçtiğimiz yıllarda ekonomik nedenlerle kapanması, bu yıl meyvenin ağaçta kalmasına neden oldu.
Elma ile birlikte Gümüşhane’nin simgesi haline gelen kuşburnunun doğal ortamlarda yetiştiğini belirten Tufan Kartal, Kuşburnu fabrikasının kapanması nedeniyle meyvenin yalnızca halk pazarında satıldığını söyledi.
Şehrin yer yerinde yetişen meyvenin yeteri kadar toplanmadığını kaydeden Kartal, şehirdeki çay ocakları ve kahvehanelerde de iyi demlenmiş kuşburnu çayı içmenin imkansız olduğunu belirtti.
Kartal, uzmanların son günlerde hava değişimlerine bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıkların yoğun olarak yaşandığını, bu mevsim geçişlerinin sorunsuz olarak atlatılabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, bu bağlamda da hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması için C vitamini yönünden zengin besinlerin ve de özellikle Kuşburnunun tüketilmesini tavsiye ettiklerini de sözlerine ekledi.
Gümüşhane’de Kuşburnu Bolluğu
Gümüşhane’nin hemen her ilçesinde kırsal kesimde yetişen ve birçok faydalı özelliğinin yanı sıra, C Vitamini açısından en zengin besin maddelerinden birisi olan Kuşburnun da bu yıl aşırı bolluk yaşanıyor.