Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünde ellerinde çeşitli pankartlarla toplanan maden işçileri, Fatih Parkı'na kadar slogan atarak yürüdü.
Burada işçiler adına basın açıklaması yapan Arslan Kalyoncu, 4 Aralık'ın "Madenciler Günü" olduğunu belirterek, "Biz bu günde sesimizi duyurmak, kol kola, omuz omuza halay çekmek, horon oynamak istesek de son zamanlarda yüzlerce arkadaşımızı maden kazalarında kaybetmenin yasını tutuyoruz. Artık ülkemizde madenler ölüm çukurları olmasın, madenciler ölmesin, ocaklar sönmesin, yüreklere kor ateşler düşmesin. Zonguldak, Soma, Ermenek'i unutmayacağız, unutturmayacağız ama bir daha yaşanmaması için de mücadele edeceğiz" dedi.
Madenlerde, sağlıklı, güvenli, ölümsüz çalışma imkanlarının mümkün olduğunu ifade eden Kalyoncu, "Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Güvenli çalışma ortamlarının örnekleri ülkemizde var ama kapatılmayla karşı karşıya. Hem de hiçbir gerekçe gösterilmeden. Bizler madenlerde iş kazalarında ölmedik diye cezalandırılan Gümüşhaneli madencileriz" diye konuştu.
Patlayıcı madde kullanma izin belgesi, çevre, çalışma ve orman izinleri verilmemesinden dolayı 600 kişinin işsiz kaldığını savunan Kalyoncu, "Yüksek İSG standartlarıyla çalışan, çevreye saygılı, eğitimli madencilerin işsiz kalması maden kazalarının önüne geçmez. Aksine yeni maden facialarına imkan sağlar. Gümüşhane piyasasına değişik işler ve hizmet alımlarıyla aylık yaklaşık 10 milyon lira bırakan bir işletmenin kapatılması işçiye de, esnafa da verilmiş bir cezadır. Buradan yetkililere, özellikle de ilimizin iki vekiline diyoruz ki 'bize torpil yapmayın, iltimas geçmeyin, hakkımızı arayın, olanı verin'."
Yürüyüşe katılan CHP İl Başkanı Sait Özdamar ile eski Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı da işçileri desteklediklerini söyledi.
Gümüşhane'de Maden İşçileri Yürüyüş Düzenledi
Gümüşhane'de bir özel maden şirketinin kapanması nedeniyle işten çıkarılan yaklaşık 250 işçi yürüyüş düzenledi.