Gümüşhane'de 'Pazaryeri Yönetmeliği' Yürürlüğe Girdi

Gümüşhane'de 'Pazaryeri Yönetmeliği' Yürürlüğe Girdi

Gümüşhane Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Belediye Meclisi üyeleri tarafından ortaklaşa hazırlanan "Pazaryeri Yönetmeliği" Belediye Meclisi'nin Ekim ayı toplantılarında görüşülerek karara bağlandı.

Meclis salonunda Belediye Başkanı Mustafa Canlı başkanlığında gerçekleştirilen toplantılara Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte Yazı İşleri Müdürü Muzaffer Pezük, Mali Hizmetler Müdürü Kubilay Bozalan ve Zabıta Müdürü Sebahattin Şeker katıldı.
Toplantıda Belediye Zabıta Müdürlüğü'nün geçtiğimiz ay gündeme getirdiği ve Belediye Meclis üyeleri tarafından oluşturulan komisyonla birlikte yapılan ortaklaşa çalışma sonucu ortaya çıkan 14 ana maddelik "Pazaryeri Yönetmeliği" konusu görüşüldü.
Toplantıya katılan meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen yönetmelik Gümüşhane'de pazaryeri konusunda birçok soruna da çözüm getirecek. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kurulan ve kurulacak olan sabit ve semt pazarlarında vatandaşların daha çağdaş nitelikli ve sağlıklı ortamda alışveriş yapmalarını sağlama amacı güden yönetmelikle pazaryerlerinin düzeni, yönetimi ve denetimi amacına yönelik temel ilke ve usuller belirlendi.
Yeni yönetmeliğe göre pazaryerinin denetimi Belediye Başkanı tarafından görevlendirilecek bir yetkili başkanlığında Zabıta Müdürlüğü'nden 2, Gelir Müdürlüğü'nden 1, kurulması halinde Pazarcılar Derneği'nden 1 ve Belediye Veteriner Hekimi tarafından oluşturulan komisyon eliyle yürütülecek.
Yönetmelikte pazaryerlerinde yer tahsisinde önceliğin sırası ile Gümüşhane merkez, ilçeler ve il dışından gelecek esnafa verilirken, pazar esnafı tarafından yerine getirilecek yükümlülüklerde madde madde belirtildi. Pazaryerinde satışa sunulan malların üzerine kolaylıkla görülebilir, okunabilir şekilde o malla ilgili tüm vergiler dahil fiyat ve varsa ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması zorunluluğu yönetmelikle bir kez daha vurgulanırken, esnafların sattıkları ürünlerin çöplerini belediyenin belirlediği şekilde ve belirlenen noktada toplayarak peronlarını temiz bırakmak zorunda oldukları ifade edildi.
Hafta içi Salı günleri kent merkezine kurulan kent pazarında esnafların tezgahlarını toplamasının ardından, kullandıkları boş kasa, tahta, şemsiye gibi malzemeleri kaldırmaları konusunda uyaran yönetmelikte sebze-meyve ve gıda ürünleri satılan peronlar için ayrı maddeler çıkarıldı.
Yönetmeliğin 'Yasaklar' bölümünde ise ilginç konular yer aldı. Pazar esnafının çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırarak satış yapmaları, müşteri ve görevlilere kaba davranışlarda bulunmaları yönetmelikle de yasaklanırken, pazaryerlerinde oturak, ibreli ve dijital teraziler dışında, yaylı, el ve asma terazi, kırık ve eksik kiloların kullanılması, eksik gramajlı mal satışı ile terazilerin müşterinin görebileceği yere konulması zorunlu hale getirildi.
Pazaryerinin denetiminde ise; gıda maddelerinin sağlık ve hijyen bakımından ve 5179 Sayılı gıdaların üretimi ve denetlenmesine dair kanun hükmünde kararnameye uygunluğu açısından Tarım İl Müdürlüğü tarafından, 4077 sayılı tüketicinin korunması kanunu ve 552 sayılı yaş sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi ve toptancı halleri hakkında kanun hükmünde kararname uyarınca Belediye Zabıta Müdürlüğü ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, diğer Belediye yasakları açısından da Belediye Zabıta Müdürlüğü yetkili kılındı.
Hazırlanan yönetmelik hükümlerini ihlali durumunda ise esnaflara ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde Zabıta Müdürlüğünce her türlü cezai ve idari işlem yapılacak. Ayrıca yönetmeliğin herhangi bir maddesinin ihlali durumunda Zabıta Memurları veya komisyon üyelerinden en az 2 iki üyenin imzasıyla tespit edilmesi durumunda Zabıta Müdürlüğünce önce 2 iki hafta, tekrarı halinde 4 hafta pazardan men cezası verilecek. Aynı kabahatin üçüncü kez tekrarlanması durumunda ise pazardaki yerleri komisyon tarafından iptal edilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile