Gümüşhane'de Pestil-Köme Çalıştayı Başladı

Gümüşhane'de Pestil-Köme Çalıştayı Başladı

Gümüşhane’nin en büyük tarımsal hasılasını oluşturan pestil köme sektörünü 2 gün boyunca masaya yatıracak olan ‘Pestil-Köme çalıştayı’ başladı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Gümüşhane Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen çalıştayın açılışı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Okay Memiş, 28 işletmeyle yılda 5 bin ton üretimle Türkiye’de en iyi kaliteli pestilin Gümüşhane’de üretildiğini hatırlattı. Vali Memiş “Karadeniz sahiline yakın olmamız sebebiyle sahilde olmayan çok değerli bir güneşe sahibiz. Ürünlerimizdeki lezzeti bu güneşten alıyoruz. Bu bizim zenginliğimiz. Avantajlarımıza ve nimetlerimize odaklanacağız. Türkiye’deki en yeterli vilayet biziz bu konuda. Pestil köme en önemli geçim kaynağımız, en önemli sektörümüz. Organize sanayi bölgemizdeki işletmelerin yüzde 90’ı bu sektörle uğraşıyor” dedi.

Sektörün İŞGEM’in açılmasıyla birlikte yeni ve yenilikçi ürünlerle tanışacağını ifade eden Vali Memiş, markalaşmaya yönelmek gerektiğinin altını çizerek “Bu konuda Pestil Köme tebliğini hazırlatmak için bakanlığa müracaat ettik. Sektörün en önemli hammaddelerinden birisi olan ceviz ihtiyacı için hazırladıkları projeyle birlikte 50 bin fidanı toprakla buluşturduklarını, 20 bin fidanı da bu yıl dikeceklerini kaydeden Vali Memiş, “5 yıl içinde meyve vermeye başlayacak bu fidanlar. 5 yıl içinde 1 kilogram cevizi bile Gümüşhaneli üreticiler dışarıdan satın almayacak. Dut konusuna da eğileceğiz” ifadelerini kullandı.

“En önemli sektör için çalıştay bu kadar niye gecikti?”

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise Gümüşhane ekonomisinde önemli bir yeri olan Pestil-Köme sektörü için çalıştay düzenlenmesinin bugüne kadar geç kalınmış bir adım olarak nitelendirerek, Belediye olarak da üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti ve çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

“Sektöre katkı sağlayacak”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek de Anadolu’nun zengin coğrafyasındaki Gümüşhane’nin pestil ve kömeyi hem geleneksel hem de son dönemde ticarette bir marka haline getirerek ilin ve ülkenin tanıtımına katkı sağladığını söyledi.

Çalıştayın sektöre katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Zeybek, “Üretim standartları ve kaliteyi mutlaka yakalamamız gerekiyor. Ticari kaygı devreye girince, genellikle doğallıktan organik üretimden uzaklaşılıyor. Bu çalıştayla birlikte iki gün boyunca tüm sorunlar masaya yatırılacak ve sektörle ilgili bir veri tabanı hazırlanacak" dedi

“Dünya değişiyor”

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise dünyanın inanılmaz bir değişim yaşadığını, bu değişimin dönüşümü de beraberinde getirdiğine değinerek “Hem yöresel ürünler anlamında hem organik gıda anlamında iyi tarım uygulamaları sonucu artık bireylere özgü ürünlerin üretildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi başta Avrupa olmak üzeri yöresel ürünler çok ciddi bir pazar anlamına geliyor. Avrupa’da 80 milyar avroluk bir yöresel ürünler pazarı var. Türkiye’de ise 10 milyar avroluk bir ihracat potansiyele sahibiz. Pestil Köme sektörüne bu çalıştayın önemli katkıları olacaktır. Hem istihdam hem üretim hem de şehrin markalaşmasında pestil-kömenin Gümüşhanemiz adına çok ciddi katkıların olduğu görüyoruz. DOKA tarafından desteklediğimiz İŞGEM projemizle yöresel ürünler konusunda çok ciddi bir açılış gerçekleştireceğimizi inanıyorum” şeklinde konuştu.

Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Baki Kara da Türkiye’de pestil ve köme denilince ilk akla gelen şehrin Gümüşhane olduğunu, verilen destekler sayesinde üretim yapan tesis sayısının hızla arttığını söyledi.



Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda ilk oturum Gümüşhane ekonomisinde pestil-kömenin yeri ve önemi, pestil-köme hammaddesinin mevcut durumu ve pestil-köme sektöründe karşılaşılan temel sorunlar başlıklarıyla gerçekleştirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile