Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komisyonu Türkiye Masası Şefi, Christos Makridis, Yunanistan'da yaşanan kriz nedeniyle AB'nin oraya yaptığı yardım sayesinde Yunanistan'dan çok, Euro'yu kurtardıklarını söyledi.
Gümüşhane'de Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Gümüşhaneli Genç İşadamları Derneği (GİAD) tarafından "Türkiye'nin AB İlerleme Sürecinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu panel düzenlendi.
Panelde konuşmacı olarak katılan Makridis, Türkiye ile AB ilişkilerinin erken başladığını bu süreçte hep sorulan sorunun Türkiye AB konusunda hep nişanlı mı kalacak? Yoksa bir evlilik tarihi var mı? Varsa bu tarih ne zaman? gibi soruların üzerinde durulduğunu belirtti. Avrupa birliği konusunda 1. Kopenhag kriterlerine uyulması halinde Türkiye'nin AB'ye girebileceğini belirten Makridis, Kopenhag kriterlerini şöyle sıraladı:
"Ordunun tamamen sivil kontrol altına alınması, yargının tamamıyla tarafsızlığının ve bağımsızlığının özellikle yargıç bağımsızlığının temin edilmesi, kamu yönetimi ile ilgili reform yapılması ve insan haklarında istenilen seviyeye ulaşılması"
Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye giriş sürecindeki müzakerelerin AB ile Türkiye arasında olmadığını, 27 üye ülke ile Türkiye arasında gerçekleştiğini belirterek Makridis, Türkiye İle ilgili bir karar alınması için 27 üye ülkenin de evet demesi gerektiğinin altını çizdi.
TUSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt ise konuşmasında Avrupa Birliği konusunda haklı eleştirilerin dile getirildiğini ancak, AB üyeleri arasından 90'lı yıllarda Türkiye'ye gelenlerin kafalarında başka şeylerin olduğunu, Türkiye'nin AB'ye kendini anlatma konusunda geri kaldığını söyledi. Yeşilyurt, Avrupa ile genel bir iletişim probleminin olduğunu, bunun giderilmesi adına, Türkiye'yi daha iyi anlatmak adına Avrupa'daki parlamenterleri Türkiye'ye getirerek program yaptıklarını söyledi.
AB PARLAMENTOSUNDA 27 ÜLKEDEN, 736 PARLAMENTER VAR
Avrupa Birliği ve Prlamentolar hakkında bilgi veren Yeşilyurt, Avrupa Birliğinin bir devlet olmadığını, Avrupa Parlamentosu'nun 27 farklı ülkenin 736 parlamenterinden oluştuğunu belirtti.
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, burada yaptığı konuşmada Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin Türkiye gündemini hep işgal ettiğini, bu konunun değişik yönlerle tartışılması gereken bir konu olduğunu söyledi. Türkiye'nin jeopolitik bakımdan çok zor coğrafyada olduğunun altın çizdi.
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise Türkiye'nin resmi bir Avrupa Birliği üyesi olmadan çok önce tarih boyunca sosyal, ekonomik ve kültürel olarak Avrupa Birliğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Günaydın, Avrupa Birliğinin Müzakere sonucu başladığını ve ortaklıkla sonuçlanacağına inandıklarını belirterek Avrupa birliği sürecinin sonunda yerel bölgesel ve küresel potansiyeli ile Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin gelişmesinde önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Panelde bir konuşma yapan Gümüşhaneli Genç İş Adamları Derneği (GİAD) Başkanı Yusuf Büyükbayraktar ise Türkiye'nin tarihi dönemden geçtiğini, küresel ekonominin ciddi ekonomik sonuçlar doğurduğunu belirterek bunun sonucunda sürecin Türkiye'yi Avrupa birliği ile ortaklığa ve işbirliği yapmaya daha da yaklaştırdığını belirtti. Türkiye'nin uluslararası camiada istikrar sağlayıcı bir rol üstlendiğini vurgulayan Büyükbayraktar, Türkiye AB ilişkilerinin bugün geldiği noktada artık bazı tarihi ön yargıların ve kaygıların aşıldığını belirtti.
Panelin son bölümünde AB Genişleme Komisyonu Türkiye Masası Şefi Makridis, salonda bulunan konukların sorularını cevaplandırdı.
35 BAŞLIKTAN EN ÇOK ZORLAYACAK OLAN HANGİSİ
Makridis, "Avrupa Birliği kapısının açılması için açılan 35 başlıktan Türkiye'nin en çok zorlanacağı başlık hangisi?" sorusunu, "Gıda ve çevre gibi konular zor başlıklar. Bunun yanı sıra ekonomik yapıyı değiştirme konusunda rekabet, sosyal politika ve istihdam başlıkları ile yatırım başlıkları açısından da katı atık gibi başlıklar da büyük yatırım gerektirdiğinden dolayı Türkiye'yi zorlayacak." şeklinde cevaplandırdı.
"Türkiye'nin AB'ye alınamaması Türkiye'de 'bizi oyalıyorlar' mantalitesini ve ümitsizliğini oluşturdu. Krizin yaşandığı Yunanistan'ı kurtarmak için AB ciddi paralar aktardı. Aynı olayın Türkiye'de olması durumunda, AB aynı hassasiyeti gösterir mis?" sorusuna ise Makridis, şu şekilde cevap verdi: "AB üyesi Yunanistan'a aktarılan paraların neticesinde kurtulan Yunanistan'dan ziyade Euro'nun kendisi oldu. Aynı pozisyonda bir karşılaştırma yapmak Türkiye'nin AB üyesi olmaması nedeniyle doğru olmaz."
Konuşmaların ardından Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu Makridis'e plaket takdim etti. Gümüşhaneli Genç İş Adamları Derneği(GİAD) Başkanı Yusuf Büyük Bayraktar ise TUSKON Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt'a plaket takdim ederken Protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekilmesinin ardından panel sona erdi.
Gümüşhane Üniversitesi Konferans salonunda yapılan panele Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Murat Akın, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr İhsan Günaydın, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Halil Yüksel, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat Ali Haydar Dereli, Gümüşhaneli Genç İş Adamları Derneği(GİAD) Başkanı Yusuf Büyük Bayraktar, Kamu Kurum amirleri, akademisyenler, işadamları ve Cebeli Yaz Okulu öğrencileri katıldı.
Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komisyonu Türkiye Masası Şefi Christos Makridis'in babasının, Gümüşhane'nin merkez Akçakale köyü Cevizli mahallesinden olduğu öğrenilen ve Makridis'in Gümüşhane'de yapılan panel öncesinde köye giderek mahallede incelemelerde bulunduğu öğrenildi.
Gümüşhane'de Türkiye'nin Ab İlerleme Sürecinde Yaşanan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri'
Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komisyonu Türkiye Masası Şefi, Christos Makridis, Yunanistan'da yaşanan kriz nedeniyle AB'nin oraya yaptığı yardım sayesinde Yunanistan'dan çok, Euro'yu kurtardıklarını söyledi