Gümüshane Ormanlarinda Sise Seferberligi

Gümüshane Ormanlarinda Sise Seferberligi

Türkiye’yi etkisi altina alan ve günlerce süren orman yanginlarinin ardindan Gümüshane’de TEMA Vakfi tarafindan orman yanginlarinin bas sebeplerinden olan plastik ve cam siseler farkindalik olusmasi amaciyla ormanlik alanlardan toplandi.

TEMA Vakfi Gümüshane Temsilcisi Yusuf Oral, çocuklari Zeynep ve Sila ile havalarin isinmasiyla birlikte orman yanginlarinin en büyük sebeplerinden birisi olan cam ve su dolu plastik sise atiklarini Torul ilçesine bagli Kocadal köyü Karanlikdere Ormaninda yol güzergahindaki alanlardan topladi. Kisa mesafede onlarca sise toplayan Oral ailesi vatandaslari bu konuda duyarli olmaya davet ederek özellikle orman içerisinde kocaman damacana siselerini bulunca saskinliklarini gizleyemediler. Içerisinde su olan plastik siselerin de cam siseler gibi mercek etkisi olusturarak yangin baslatabileceginden hareketle bunlarin suyunu bosaltarak çöp posetlerine dolduran Oral ailesi topladiklari siseleri daha sonra yol kenarindaki çöp konteynerine atti.

“Siseler ormanlik alanlarda mercek etkisiyle sicak yaz günlerinde yangin baslatabiliyor”

Etkinlik öncesinde kizlari 9 yasindaki Zeynep ve 6 yasindaki Sila’ya faaliyet hakkinda ön bilgilendirme yapan TEMA Vakfi Gümüshane Temsilcisi Yusuf Oral “Içinde su olan plastik siseler ve cam siseler ormanlik alanlarda mercek etkisiyle beraber sicak yaz günlerinde yangin baslatabiliyor. Bizim bütün ormanlarin çöpünü toplamaya gücümüz yetmez ama elimizden geleni yapacagiz” dedi.



“Çöplerin bir kismini topladik ama dünyada bunlarin milyonlarcasi var”

Ormanlik alanda çöp toplarken vatandaslarin ates yakmak için kullandiklari çiralari almak için gövdesini yonttuklari çam agacinin önünde “Sizin caniniz yanmiyor ama agaçlarin yanabilir” degerlendirmesinde bulunan Oral kardesler etkinligin ardindan “Bugün çöplerin bir kismini topladik ama dünyada bunlarin milyonlarcasi var. Cam siseler mercek görevi yaptigi için orman yanginlarina sebep oldugundan dolayi topladik. Ormanlik alanlarda ates yakilmamasi da gerekir” ifadelerini kullandi.

“Son günlerde yasadigimiz orman yanginlari yüregimizi burkuyor”

TEMA Vakfi temsilcisi Yusuf Oral da “Bugün çocuklarla beraber yol kenarinda 100’e yakin cam ve plastik sise topladik. Son günlerde yasadigimiz orman yanginlari yüregimizi burkuyor. Özellikle siselerin mercek vazifesi görüp yangina sebep olmasi, ormanlarda yakilan piknik ateslerini görmek istemiyoruz artik. Bu ormanlar bizim cigerimiz. Bu ormanlari korudukça iklim degisikliginin önüne geçebilecegiz. Orman varligimiz azaldikça ve biz dünyada daha fazla tükettikçe iklimler degisecek. Bunu önlememiz lazim. Bütün gönüllülerimizle kapsamli sekilde orman köylerini ve orman yollarinin etrafinda insanlarin dogaya biraktigi cam, plastik sise ve diger çöpleri toplamak için bir etkinlik düzenleyecegiz” diye konustu.

Kizlariyla gerçeklestirdikleri etkinlikte ormanlarin adeta çöplüge döndügünü ifade eden Oral, “Biz ormanlara bu sekilde davranirsak bu ormanlarimiz yanacak. Bu siselerin hepsi günes isiginda mercek etkisi olusturacak. Biz çalismaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Programin sonunda yanginlarda alevlerin gökyüzüne ulastigi anlari hatirlayan Zeynep Oral ise “Siz ormanlari yakiyorsunuz caniniz acimiyor ama ormanlarin cani aciyor. Bu agaçlari yakanlar cehennemde cayir cayir yanacaklar” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile