Gümüskesen Aniti'nin Silüeti YK Enerji'nin Destegi Ile Ortaya Çikarilacak

Gümüskesen Aniti'nin Silüeti YK Enerji'nin Destegi Ile Ortaya Çikarilacak

Mugla’nin Milas ilçesinin simgelerinden biri olan Gümüskesen Aniti ve hemen yaninda bulunan Yeni Milas Arkeoloji Müzesi’nin yeniden düzenlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanligi ile YK Enerji arasindan düzenlenen protokol ile çalismalara baslanildi.

13 Aralik 2017 tarihinde insaat çalismalarina baslanilan Yeni Milas Arkeoloji Müzesi’nin yapimina Aralik 2018 yilinda ara verildi.

Yeni müze binasinin Gümüskesen Aniti ile görsel bütünlük olusturmasi ve çevresi ile uyumlu hale getirilmesi amaciyla alinan kararin ardindan bölgede yapilacak tadilat ve çevre düzenlemesi isleri, Mugla Kültür Varliklarini Koruma Kurulu tarafindan onaylanan çalisma plani dogrultusunda ve Milas Müzesi’nin ihtiyaçlari degerlendirilerek projelendirildi.

Söz konusu tadilat ve çevre düzenleme çalismalari, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AS (YK Enerji) ve IC-Limak Adi Ortakligi (Adi Ortaklik) arasinda düzenlenen protokole istinaden, benzer projelerde mimari, elektrik, makine, peyzaj, çevre düzenleme, rölöve ve restorasyon islerinde deneyim sahibi ve ilgili kurumlarca onayli bir firma tarafindan gerçeklestirilecek.

"Milas Müzesi ile koordineli olarak yürütülecek"

Konuyla ilgili düzenlenen toplantida açiklamalarda bulunan YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, “Yapilacak çalismalarin her asamasi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Mugla Rölöve ve Anitlar Müdürlügü teknik personeli tarafindan denetlenecek, tüm fiziki uygulamalar Milas Müzesi ile koordineli olarak yürütülecek. YK Enerji ve Adi Ortaklik’i temsilen mesleki deneyim bakimindan Bakanlik kosullarini saglayan bir insaat mühendisi de devamli olarak çalisma alaninda hazir bulunacak” dedi.



"Gümüskesen Mezar Aniti restore edilecek"

Tadilat çalismalarinda, önceki projeye göre kaba insaati tamamlanmis olan müze binasinin birinci ve zemin katinin toprak altinda kalan kismi disinda planli ve kontrollü bir sekilde sökülecegini ifade eden Dinç, “Yapinin kalan bölümlerinde onayli mimari proje çerçevesinde imalat yapilarak, kot seviyesi anit üzerinde herhangi bir olumsuz görsel etki olusturmayacak sekilde yeni bir yapi olusturulacak. Zemin katin bir bölümü danisma ve kafeterya alanlarinin bulundugu karsilama binasi olarak, bodrum kat ise depo alani olarak degerlendirilecek. Anitin bulundugu açik alanda çevre düzenlemesi ve peyzaj çalismalari yapilarak burasi açik teshir ve gezinti alani olarak kullanima sunulacak. Gümüskesen Mezar Aniti restore edilecek ve çevre duvarlari da tadilat edilecek.

Çalismalar sirasinda Gümüskesen Aniti’na herhangi bir fiziksel etkinin önlenmesi için tedbir amaçli olarak anit mezarin çevresinde kutu profillerden olusan bir koruma yapisi olusturuldu. Ayni zamanda çalismalar sirasinda komsu parsel ve konut alanlarina zarar vermemek için koruyucu iskele sistemi de kuruldu" diye konustu.



"Yanici, patlayici, kimyasal madde kullanilmayacak"

Yapi söküm ve tadilat islerinde herhangi bir yanici, patlayici, kimyasal madde kullanilmayacagi, darbesiz kesim yöntemleri kullanilacagi ve titresimi en aza indirmek için el ile kirim yapilacagi bilgisini de paylasan Dinç, “Ayrica alandaki geçici santiye yapisi da zemine herhangi bir müdahalede bulunmadan demonte olarak kurulup sökülecek sekilde tasarlandi. Yapim isleri sirasinda Bakanlik tarafindan tanimlanmis kalite standartlarini karsilayacak malzemeler kullanilacak. Çalismalar sirasinda tüm is sagligi ve güvenligi önlemleri alinacak, ortaya çikacak atiklar çevre mevzuatina uygun olarak bertaraf edilecek, toz ve gürültü olusumunu engellemek için gerekli önlemler alinacak. Gümüslük Mahallesi sakinlerine rahatsizlik verilmemesi için mesai saatleri disinda gürültüye sebebiyet verecek çalismalardan kaçinilacak ve pazar günleri çalismalara ara verilecek” seklinde konustu.



"Gümüskesen Aniti’nin silüeti ortaya çikarilacak"

Tüm tadilat, yapim isleri ve çevre düzenlemesinin Mart 2024 tarihinde tamamlanacagina da dikkat çeken Dinç, “Anit çevresinin Milas’in tarihini dokusuna uygun bir sekilde düzenlenerek hem Milaslilarin hem de turistlerin ziyaretine açilacak. Is bitiminde çalisma alani her türlü atiktan temizlenmis, çevre düzenlemesi yapilmis ve kullanima hazir olarak içindeki tüm yapilar ve ticari ünitelerle birlikte Bakanliga teslim edilecek. Proje tamamlandiginda mezar yapim teknigi ve mermer süslemeleriyle döneminin mimari özelliklerini en iyi sekilde temsil eden Gümüskesen Aniti’nin silüeti çok daha belirgin bir sekilde ortaya çikarilacak. Geçmisin izlerini günümüze tasiyan bu önemli tarihi miras, bütün ihtisamiyla gelecek kusaklarin kültürel zenginliginin bir parçasi olmaya devam edecek” ifadelerini kullandi.

YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç’in yapmis oldugu açiklamalarin ardindan toplanti, basin mensuplarinin sorularinin cevaplandirilmasiyla devam etti. Toplantiya; Kurumsal Iletisim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardimcisi Nilgül Pelit, YK Enerji Yeniköy Linyit Isletmeleri Genel Müdür Yardimcisi Mahmut Özdemir, Milas Müze Müdürü Ali Yalçin, Mugla Rölöve Anitlar Müdür vekili Bülent Kaya, Proje Müellifi Hatice Üsküdar Özer ve basin mensuplari katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile