Projenin hayata geçirilebilmesi için şehirdeki belediyelerin imar planlarında değişiklik yapması bekleniyor. Antalya ili AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu’nun 2012 yıl ikinci toplantısı Suna İnan Kıraç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya şehirdeki kamu ve sivil toplum kuruluşları ile üniversite ve yerel idarelerden 111 yönetici ve temsilci katıldı.
Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yenilenebilir enerji kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili ‘Gün ısı ve Uydu Antenleri ile Görüntü Kirliliği’ konulu sunum yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına konuşma yapan Ceyla Gencer, oluşturdukları komisyonlarda üyeler tarafından binalarda çatı yapma zorunluluğu getirilmesinin çözüm açısından önemli olduğunu düşündüklerini açıkladı.
Yeni yapılacak projelerle gün ısı yerlerinin ve kızaklarının mimari projede çatı planında projelendirilmesi konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Gencer, çatıların altına ortak bir depo ortak bir depo yapılıp çatının üstüne de güneş kolektörlerinin döşenebileceği ancak bununda çok katlı binalarda uygulanmasının zor olduğunu vurguladı. Projesiz ve denetimsiz yapılan güneş enerji sistemlerinin, binaların mekanik tesisat, mimari, elektrik ve inşaat projelendirilmesi kapsamına alınarak standarda alınması gerektiğini hatırlatan Gencer, “Ortak gün ısı sistemlerinin kurulacak olması ve bu panellerin otopark üzerine yerleştirilebileceği ve yerleşim vaziyet planında gösterilmesi kararına varılmıştır. Ancak tüm bu uygulamaların hayata geçirilebilmesi için belediyelerin imar uygulamaları ile ilgili kanunlarda ve yönetmeliklerde düzenleme yapılması gerekmektedir.” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından belediyelerin imar birimleri ile ilgili odalarca imar yönetmeliği tadilatı taslağının hazırlandığını kaydeden Ceyla Gencer, eğer bu düzenlemeler olması durumunda güneş enerji sistemlerinin görüntü kirliliğini ortadan kaldırabileceklerini aktardı. Antalya Vali Yardımcısı Murat Bulacak da AB sürecinde sadece merkezlerin değil, yerel yönetimler ve sivil toplum kuru bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı. AB uyum toplantısında ayrıca Ulusal Ajans Hayatboyu Öğrenme uzmanları, ‘Erasmus for All’ ve ‘Eurodesk’ hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirdi .
Gün Isı Görüntü Kirliliği, İmar Değişikleriyle Önlenebilecek
Antalya’da güneş enerji panellerinin oluşturduğu görüntü kirliliğini önlemek için Avrupa Birliği (AB) destekli proje geliştirildi.