Günay, Açılış Parçasında Orkestrayı Yönetti

Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın Menderes ilçesine bağlı Çatalca köyünde verdiği konseri izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Ertuğrul Günay, açılış parçasında orkestraya şeflik yaptı.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın 2000 yılında başlattığı ''Köy Konserleri Projesi'' kapsamında gönüllü sanatçılardan oluşturulan Anadolu Filarmoni Orkestrası, geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan kuruluş kararı ile kurumsal kimliğe kavuşmasının ardından ilk konserini, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın da katılımıyla İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Çatalca köyünde verdi.

Civardaki 18 köyün sakinlerinin de katılımıyla ''18 Köy Bir Konser'' adıyla düzenlenen program öncesi vatandaşlarla sohbet eden Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu Filarmoni Orkestrası'nın bugün kadar 250 köye gittiğini söyledi.

Günay, Anadolu Filarmoni'nin kurulmasının ilhamını, geçmişte yine Çatalca köyünde düzenledikleri bir etkinlikten aldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Batı müziği ve enstrümanları, hem batı müziği hem Türk müziği parçaları, halkın sevebileceği bir içtenlikle sunulursa çok büyük bir kabul ve katılım görüyor. Çok sesli müziği halka sevdirmek için atılım yapmamız, klasik senfoninin ötesinde bir girişim yapmamız gerekiyordu. Bunun için 'Anadolu Filarmoni' adında müzik topuluğu oluşturduk. Benzer çalışmayı doğuda da Malatya merkezli olarak yapmayı düşünüyoruz. Böylece hem kendi öz müziğimizden kopmayacağız hem de evrensel kodları kullanacağız. Ne doğrudan batı taklitçiliği ne de sadece kendi sınırlı enstrüman ve melodilerimize kapanıp kalmak. Her ikisini birbirine harmanladığımız zaman batılı formları, çok sesli müzik tekniğini kullanıp kendi melodimizden, Anadolu'nun müziğinden kopmadan yaptığımızda yerelden ulusala, ulusaldan evrensele uzanacağız, o zaman Türk müziği evrenselleşecek.''

Kamu kaynaklarının bir bölümünün sanat yapmak için ayrıldığına işaret eden Günay, ''Kamu olarak sanata kaynak ayırıyorsak, bizim işimiz mümkün olduğu kadar güzel sanatı halkın ayağına götürmek. Kendimiz için sanat yapmıyoruz, kamuya hizmet yapıyoruz. Çünkü, kamu buna kaynak ayırıyor. Sanatın halka en fazla ulaşması, bu kaynağın doğru kullanıldığını gösteriyor'' diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Prof. Erol Erdinç de ''Orada bir köy var uzakta, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür'' dizelerini hatırlatarak, ''Artık o öyle olmuyor, o köye gideceğiz. Gitmezsek görmezsek o köy bizim olmuyor'' dedi.

Orkestra Şefi Cemil Günçer ise verdikleri konserlerde, sadece batı ve Türk müziği örnekleri vermediklerini, çocukları eğittiklerini de dile getirerek, etkinliklerinde özellikle çocuklardan çok güzel geri dönüşler aldıklarını kaydetti.

-Bakan Günay, orkestrayı yönetti, türkü söyledi-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konserin açılış parçası olan Wolfgang Amadeus Mozart'ın ''Küçük Bir Gece Müziği''nin seslendirilmesinde, orkestraya şeflik yaptı.

Klasik müziğin yanı sıra Türk halk müziği ve Türk sanat müziği parçalarının da icra edildiği konserde, solist olarak görev alan sanatçılardan Hülya Polat'ın seslendirdiği ''Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim'' adlı Karadeniz türküsüne bir bölümünde Bakan Günay da eşlik etti.

Konser sonunda Bakan Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve diğer protokol üyeleri ile etkinliğe katılan ilköğretim öğrencileri sahneye çıkarak, ''İzmir'in Kavakları'' türküsünü orkestra eşliğinde hep birlikte söyledi.

Vals, zeybek gibi halkoyunu gösterilerinin de sahnelendiği etkinlik programı kapsamında, konserin verildiği platformun arka tarafında ise sanatçılar tarafından resim atölye çalışması da yapıldı.

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, konser öncesi İzmir Valisi Cahit Kıraç ile EXPO 2020 İzmir Yönetim Ofisi'ni ziyaret ederek, EXPO 2020 Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile