GÜNCELLEME 2 - Eski Gürcistan Cumhurbaskani Saakasvili Cezaevinde Açlik Grevine Basladi

SAAKASVILI'NIN AÇLIK GREVINE BASLAMASI EKLENDI.

Hakkinda 6 yil giyabi hapis cezasi karari bulundugu ülkesine 8 yil sonra dönen eski Gürcistan Cumhurbaskani Mihail Saakasvili gözaltina alinarak hapishaneye götürüldü. Saakasvili'nin burada açlik grevine basladigi bildirildi.

Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili düzenledigi basin toplantisinda, hakkinda giyabi tutuklama karari bulunan Saakasvili'nin güvenlik güçlerince gözaltina alindigini bildirdi.

Içisleri Bakanliginin, Saakasvili'nin Ukrayna'dan Gürcistan'a gelme planlariyla ilgili önceden bilgi edindigini aktaran Garibasvili, "Bu süreç tamamen kontrol altindaydi." dedi.

Eski Cumhurbaskani'na operasyon yapilmasi için uygun yerin seçildigini ve böylece gözaltina alindigini aktaran Garibasvili, "O ceza infaz kurumuna nakledildi." ifadesini kullandi.

-Saakasvili, Rustavi kentinde bulunan bir hapishaneye götürüldü

Içisleri Bakanligi, gözaltina alinan Saakasvili'nin hapishaneye götürülme görüntüsünü paylasti.

Görüntülerde Saakasvili'nin, baskent Tiflis'e 30 kilometre mesafedeki Rustavi kentinde bulunan bir hapishaneye götürülmesi yer aliyor.

Öte yandan Gürcistan Bassavciligindan yapilan açiklamada, Saakasvili hakkinda 6 yil giyabi hapis cezasi karari bulundugu belirtildi.

- Açlik grevine basladi

Rustavi kentindeki 12. hapishanede Saakasvili'yi ziyaret eden Gürcistan Ombudsmani Nino Lomcaria, eski Cumhurbaskani'nin saglik durumunun iyi oldugunu ifade etti.

Saakasvili'nin bir Ukrayna vatandasi oldugu için Ukrayna'nin Tiflis Baskonsolosu ile bir araya gelmek istedigi ve ayni zamanda açlik grevi baslattigini kaydeden Lomcaria, "Açlik grevi ilan ediyor ve Ukrayna vatandasi olarak Ukrayna Konsolosu ile görüsme talebinde bulunuyor." dedi.

Lomcaria, Saakasvili'nin Tiflis'te bir evde gözaltina alindigi bilgisini de paylasti.

- Saakasvili planlarini degistirdi

Saakasvili, 27 Eylül'de yaptigi açiklamada Gürcistan'a 2 Ekim'de Kiev-Tiflis uçak seferiyle dönecegini açiklamis ve ilgili uçus biletini de paylasmisti.

Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili ise Saakasvili'nin açiklamasiyla ilgili, "Cevap basit, ona devlet cevap verecek. Saakasvili topraklarimiza girer girmez, ayak basar basmaz, aninda tutuklanacak ve hapse gönderilecek." demisti.

- Saakasvili 2013'ten bu yana ülkesine dönemiyordu

Gürcistan Savciligi, 2007'de muhaliflerin mitingini dagitmak, Imedi televizyon kanalinin kurucusu Badri Patarkaçisvili'nin mal varligina el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ile bir milletvekilini dövdürmekle suçladigi Saakasvili hakkinda tutuklama karari çikarmisti. Tiflis Sehir Mahkemesi de 2018'de Saakasvili'ye bir cinayet davasinda af yetkisini kötüye kullandigi gerekçesiyle 3 yil hapis cezasi vermisti.

Saakasvili, 2013'te Gürcistan'da cumhurbaskanligi görev süresinin dolmasinin ardindan ülkeden ayrilarak ABD'ye gitmisti.

Daha sonra Ukrayna'ya geçen Saakasvili'ye dönemin Ukrayna Devlet Baskani Petro Porosenko, Mayis 2015'te Ukrayna vatandasligi vermisti. Saakasvili, Odessa Valiligi görevine atanmis ama 2016'da bu görevden istifa etmisti.

Saakasvili, 4 Aralik 2015'te Gürcistan vatandasligindan çikarilmisti. Ukrayna'da Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kuran Saakasvili, muhalefette yer aliyordu.

26 Temmuz 2017'de de Ukrayna vatandasligindan çikarilan Saakasvili'ye, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy geçen yil yeniden Ukrayna vatandasligi vermisti.

Saakasvili, 2020'den bu yana Ukrayna Milli Reform Icra Komitesi Baskani olarak görev yapiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile