Gündoğdu: Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Bağımsız Olmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmede büyük önem taşıyan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bağımsızlığının büyük önem taşıdığını söyledi.


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’yu ziyaret etti. Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyarette toplu sözleşme süreci ele alındı. Ziyarette konuşan Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmenin tarih olmasının ardından toplu sözleşmeye geçiş sürecinde olduklarını, ikincil mevzuatının çıkmaması yüzünden de toplu sözleşmenin ekim ayına ertelendiğini kaydetti.
Daha önce, memur sendikaları konfederasyonları ve Devlet Personel Başkanlığı’nın katılımıyla hazırlanan uyum yasası değişiklik tasarısının ardında olduklarını ifade eden Gündoğdu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun bağımsızlığını önemsediklerini söyledi. Tarafsız bir Hakem Kurulu önerdiklerini söyleyen Gündoğdu, şöyle konuştu:
“Biz memur sendikaları konfederasyonları olarak toplu sözleşmede anlaştık. Hükümet de bizim karşımıza tek öneri ile gelmeli. Bizim önerimiz ortada. Eşit sayıda oluşturulan bir kurul istiyoruz. Toplu sözleşmenin üç kategoride yapılmasını talep ediyoruz. Kamu çalışanlarının tamamını ilgilendiren mali ve sosyal haklarla ilgili sözleşme konfederasyonlarla hükümet arasında, sendikaların kendi hizmet kollarıyla ilgili sorunları ise yetkili sendikalar, ilgili bakanlıklarla ele almalı. Belediye ve özel idarelerde ise toplu sözleşmeyi, hangi sendika yetkili ise, o belediye ile o sendika yapmalı.”
Çalışma hayatının önündeki engelleri kaldıran bir sürecin hep birlikte yaşanacağını aktaran Gündoğdu, bu sürecin en önemli anahtarının Yeni Anayasa olduğunu vurguladı. Gündoğdu, Memur-Sen’in ‘Türkiye, nasıl bir anayasa istiyor’ sorusuna cevap vermek için yaptığı çalışma hakkında bilgi verdi.
Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk da konuşmasında; Memur-Sen Başkanı Gündoğdu’ya iade-i ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, gördükleri ilgi ve yakınlıktan dolayı teşekkür etti. Toplu sözleşme görüşmelerinin artık tarihe karıştığını belirten Koncuk, kamu çalışanlarına sendika kanunu dayatılacağı yönünde endişeleri olduğunu ifade etti. Koncuk, kendi aralarında anlaşamayan sendikaların siyasetin elini güçlendirmesinin söz konusu olacağına işaret ederek, bu konuda sendikaların toplanarak bir fikir birliği oluşturması gerektiğini, bu açıdan karşılıklı ziyaret ve görüş alış-verişlerini önemsediklerini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile