Gündüz Çiftçi, Akşam Öğrenci

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde gündüzleri patates ve soğan tarlalarında çalışan yaşları 15 ila 60 arasında değişen mevsimlik tarım işçileri, akşamları da Gümüşhacıköy Halk Eğitim Merkezince açılan okuma yazma kursuna katılıyor Halk Eğitim Merkezi Müdürü Deniz:'Yıllardır sürekli mevsimlik işçi olarak çalışan, bu yüzden okula zaman ayıramayan tarım işçilerinin çocukları ile kendilerinin eğitimlerine katkıda bulunmak istedik. Eğitim sayesinde işçiler hem okuma yazma öğreniyor hem de okula olan heves ve meraklarını gidermiş oluyor' Kursiyerlerden 16 yaşındaki Ateş:'Okumak, okula gitmek çok istediğimiz bir şey ancak şartlar buna imkan vermiyor. Hayatımızı devam ettirmek, para kazanmak zorundayız'

MURAT DEMİRCİ - Gümüşhacıköy Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan Mevsimlik Tarım İşçileri Kurulu'nun kararı ile mevsimlik tarım işçilerine çadırda okuma yazma kursu veriliyor.

Bugüne kadar çeşitli nedenlerle okuma yazma öğrenemeyen mevsimlik tarım işçileri için Gümüşhacıköy Halk Eğitim Merkezi tarafından okuma yazma kursu açıldı.

Gündüzleri patates ve soğan tarlalarında çalışan işçilere, akşamları da Halk Eğitim Merkezi tarafından oluşturulan çadırda okuma yazma ile matematik ve genel kültür dersleri de veriliyor.

Yaklaşık bir ay önce başlayan, yaşları 15 ila 60 arasında değişen 15 kursiyerin bulunduğu ve 120 saat sürecek eğitimin sonunda başarılı olan kursiyerlere, ilkokul üçüncü sınıfa denk okuma yazma belgesi verilecek.

- 'İşçiler okula gelemiyorsa biz onların ayağına okulu götürürüz'

Gümüşhacıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eyüp Deniz, AA muhabirine, okumanın herkes gibi gezici tarım işçilerinin de hakkı olduğunu söyledi.

Güç koşullarda çalışan tarım işçilerinin eğitim kurumuna ulaşmadaki zorlukları göz önünde bulundurarak onların ayağına gitmeyi tercih ettiklerine dikkati çeken Deniz, yerleşim alanlarının dışında kurulan çadırlarda kursu açtıklarını belirtti.

'İşçilerin okula gelme olanağı yoksa biz onların ayağına okulu götürürüz' anlayışıyla hareket ettiklerini dile getiren Deniz, şöyle devam etti:

'Güneydoğu'dan gelen, yaşamında hiç okula gitmemiş işçilere okuma yazma kursu veriyoruz. Yıllardır sürekli mevsimlik işçi olarak çalışan, bu yüzden okula zaman ayıramayan tarım işçilerinin çocukları ile kendilerinin eğitimlerine katkıda bulunmak istedik. Eğitim sayesinde işçiler hem okuma yazma öğreniyor hem de okula olan heves ve meraklarını gidermiş oluyor. Kurulan çadırın içinde ışık tesisatı, tahta ve sıralar mevcut. Verilen eğitimden öğrencilerimiz de memnun.'

Yarı göçebe yaşam süren tarım işçilerinin yerleşik hayattaki gibi eğitim şansı bulamadığının altını çizen Deniz, kursta öğrencilere okuma yazmanın yanı sıra temel matematik bilgileri ile Türkiye hakkında bilgi de verildiğini anlattı.

Deniz, önümüzdeki yıllarda kursları devam ettirmeyi planladıklarını belirterek, 'Yaşları 15 ila 60 arasında değişen kişilerin katıldığı kursta, gündüz soğan hasadı işlerinde yevmiyeci olarak çalışan tarım işçileri akşam saatlerinde biraz dinlenmelerinin ardından çadır sınıfa giderek ders başı yapıyor. Ders aralarında kursiyerlere çeşitli ikramlarda da bulunuyoruz.' dedi.

Kursa katılan 16 yaşındaki Dilber Ateş de kursun kendisini çok mutlu ettiğini aktararak, 'Okumak, okula gitmek çok istediğimiz bir şey ancak şartlar buna imkan vermiyor. Hayatımızı devam ettirmek, para kazanmak zorundayız. Herhangi bir mesleğimiz olmadığı için bu aylarda Gümüşhacıköy'e geliyoruz. Eylül ayının ortalarında ise portakal toplamak için Hatay ya da başka yörelere gidiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile