Il Saglik Müdürü Uzm. Dr Ertugrul Güner, sel sulari ve su taskinlarinin etkisi ile içme ve kullanma suyu sebekesi ile kanalizasyon sistemlerinde arizalarin meydana gelebilecegini; yagmurlar nedeniyle de çevresel kirliligin yüzeysel su kaynaklarina tasinabilecegi tehlikesine dikkat çekti. Güner, yeterli koruma önlemi alinmayan kaynak, kaptaj ve keson kuyularin kirlenebilecegi ihtimallerine dikkat çekerek, toplum sagliginin korunmasi, sel ve benzeri olaganüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir saglik sorununa yol açmamasi ve salginlarin yasanmamasi için vatandaslarca alinmasi gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlarin altini çizdi.
Güner, “Su kesintisi yasanmasi veya temiz suya erisimin mümkün olmamasi durumlarinda, kesinti sonrasinda sebeke suyu içme amaçli olarak kullanilacak ise su berraklasincaya kadar 3-5 dakika akitilmali ve tercihen kaynatilip sogutularak kullanilmalidir. Temiz gida ve su tüketilmesi ve kaynagi belli olmayan veya kirlendiginde süphelenilen sularin kullanilmamasi, içme suyunda bulaniklik veya koku gibi degisiklikler fark edildiginde suyun kullanilmamasi gerekmektedir ve ilgililere haber verilmelidir. Mahalle aralarinda kontrolsüz çesme, kuyu, tanker, bidon ve benzeri kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir. Evlerde ihtiyaç fazlasi su depolanmamasi, depolanan veya saklanan sularin agzi kapali temiz kaplarda ve günes görmeyen serin yerde muhafaza edilmesi, sularin gelmesi durumunda bile öncelikle depolanmis sularin tüketilmesi, genis kapakli musluklu bidonlarin tercih edilmesi gerekir ve temizligi sürekli kontrol edilmelidir. Bina ve konutlarda kullanilan su depolarindan temizligi yapilmamis olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti oldugu dönemlerde 3 ayda bir, diger dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakimlari yapilarak dezenfeksiyonu saglanmalidir. Su kesintisi sonrasinda ve salgin durumlarinda çig tüketilen her türlü sebze ve meyve, yikandiktan sonra yüzde 1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatilarak 30 dakika bekletilmelidir. yüzde 1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamasir suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazirlanir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanilan çamasir suyu herhangi bir katki maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor "sodyum hipoklorit" içermelidir.) Ambalajli su (pet, bardak, cam sise ve damacana) kullanilacaksa Saglik Bakanligi’ndan ruhsatli olmasina dikkat edilmelidir. Çig sebze ve meyveler bol su ile iyice yikanarak tüketilmelidir.”
Güner'den Içme Suyu Uyarisi
Zonguldak Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Ertugrul Güner, saganak yagis nedeniyle vatandaslari uyararak, sel ve su taskinlari gibi olagandisi durumlarda çevre sagligi açisindan salgin riskini azaltmak için içme ve kullanma sularina dikkat çekti.