Günes Çarpmalarina Dikkat

Günes Çarpmalarina Dikkat

Günese fazla mâruz kalma durumunda meydana gelen günes çarpmasindan en çok yaslilar ve çocuklarin etkilendigini ifade eden Dr. Serdal Baysal, dikkatli olunmasi konusunda uyardi.

Çok sicak ve çok nemli havalarda vücut isisinin gereginden fazla yükselmesinin vücutta ve beyin hücrelerinde hasara sebebiyet verdigini olacagini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Serdal Baysal, bu durumun beyin kanamasina yol açabilecegini belirtti.

Dr. Baysal, günes çarpmasi sonucu beyinde meydana gelen hasarin seviyesi ile iliskili kalici veya geçici nörolojik bozukluklarin ortaya çikabilecegini kaydetti.

Asiri sicaklardan en çok küçük çocuklar, yaslilar, kanser hastalari, kalp ve solunum yetmezligi olan hastalar, tansiyon ve seker hastaligi gibi metabolik ve kronik hastaligi olanlarin etkilenebilecegini aktaran Dr. Baysal, "Yaz aylarinda dikkatsiz güneslenme neticesi saglikli insanlar da sicak havalardan etkilenir" dedi.

Günes çarpmasina mâruz kalan kisilerde bacaklarda kramp, karin agrisi, bulanti, tansiyon düsüklügü gibi belirtiler ortaya çikabilecegini söyleyen Dahiliye Uzmani Dr. Baysal, “Böyle bir durumla karsilasildiginda kisinin üzerindeki fazla giysilerin çikartilip gölge ve hava akimi olan bir yere alinmasi gerekir.” dedi.

Günes çarpmasi durumunda kisiye mineral içerigi zengin oldugu için tuzlu ayran ve su içirilmesini tavsiye eden Dr. Serdal Baysal, bacaklarda kramp gelistiyse kesinlikle masaj yapilmamasi konusunda da uyarida bulundu. Dr. Baysal, günes çarpmasina maruz kalan kisiye soguk kompres uygulanmasinin ve kisinin soguksu ile dus almasinin da faydali olacagini söylerken klima ve vantilatörlerin de vücut isisinin düsürülmesinde etkili olabilecegini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile