Günes Çarpmasi Olarak Düsünülüyor, Asil Tehlike Fark Edilmiyor

Günes Çarpmasi Olarak Düsünülüyor, Asil Tehlike Fark Edilmiyor

Ilkbahar’in gelmesiyle birlikte kene popülasyonunda artis devam ediyor. Insanlarin hayatini kaybetmesine sebep olan Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA), Iç Anadolu Bölgesi’nde hizla yayiliyor. Kene isiriklarina iliskin açiklamalarda bulunan Sivas Numune Hastanesi’nde görev yapan Uzman Doktor Murtaza Öz, “Günes çarpmasi diye kendini önemsemiyor ve hastaneye basvurmuyor” dedi.

Baharin gelmesiyle birlikte Kirim Kongo Kanamali Ates (KKKA) virüsüne sebep olan kene isirigi vakalari görülmeye baslandi. Kirsal kesimlerde daha sik rastlanan ve tedavi olunmadiginda ölüme neden olabilen kene isirigi hakkinda uzmanlar siklikla uyarilarda bulunuyor. Hastaligin belirtilerini siralayan uzmanlar, belirtilerin görülmesi halinde en yakin saglik kurulusuna basvurulmasini öneriyor.

Sivas Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari bölümünde görev yapan Uzman Doktor Murtaza Öz, KKKA virüsüne iliskin bilgiler verdi. Virüsü tasiyan kenelere Sivas ve çevresinde çok sik rastlandigini ifade eden Uzman Doktor Murtaza Öz, “Çok çesitli kene türleri var ama bizim bölgemizde endemi olusturan Kirim Kongo bulasina sebep olan Hyalomma burada daha ön planda. Keneler yaklasik 20 civarinda hastalik bulastirma potansiyeline sahip. Bunun basinda Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) geliyor. Kirim Kongo bulasi, kenelerin insanlari isirmasiyla olusuyor. Hayvanlarda ise belirti vermeden sessiz enfeksiyon seklinde seyredebiliyor. Kasaplarda da kesim sirasinda bulas söz konusu olabiliyor” dedi.

“Temas riskini azaltmak gerekiyor”

Vücutta kene görülmesi halinde yapilmasi gerekenleri anlatan Murtaza Öz, “Keneyi çok ürkütmemek lazim. Üzerine kolonya dökülmesi ve yakma gibi seyler yapilmamali. Ilk yapilmasi gerek bir saglik kurulusuna gitmek. Çikarildiktan sonra o bölge bol sabunlu su ile yikanmali ve alkol ile dezenfekte edilmeli. Özellikle kene temasi için risk faktörü tasiyan tarim ile ugrasan insanlar uzun kollu ve açik renkli giyisiler giyebilir. Pantolonu çizmenin veya çorabin içine geçirebilir. Temas riskini azaltmak gerekiyor” seklinde konustu.

Günes çarpmasi degil kene isirigi

Hastalarin bir kisminin kene isirigini fark etmedigini ifade eden Uzman Doktor Murtaza Öz, “Kene isirigini fark edenler de genellikle dus aldiklarinda fark edebiliyor. Hastalarimiz rutin tarama yapmiyor. Bunun disinda hasta bag, bahçeden geldikten sonra özellikle günes çarpmasi oldugunu ifade ediyor. ‘Beni günes çarpti’ diyor, keneyi fark etmiyor. Bulanti, kusma, bas agrisi gibi sikâyetler basliyor. Günes çarpmasi diye kendini önemsemiyor ve hastaneye basvurmuyor. Bu da sikintili bir durum. Günes çarpmasi diyerek hastaligin hem ilerlemesine neden oluyor hem de tedavinin gecikmesine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile