Güneş Enerjisiyle Karbon Çevrimi Yapan Molekül Geliştirildi

Bilim adamları, güneş enerjisini kullanarak karbon çevrimi yapan bir molekül geliştirdi.

ABD'nin Indiana Üniversitesinde Dr. Liang-shi Li önderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, 'nano-grafen' denilen kurşun kalem ucu olarak kullanılan grafit maddesinin nanometre ölçeğindeki bir versiyonunu, 'bipiridin' metallerden yapılan dönüştürücü bileşkeye entegre ederek güneş enerjisi hücrelerine gerek olmadan karbon çevrimini gerçekleştirmeyi başardı.

Yeni molekül, güneş enerjisini, depolayıcı hücrelere gerek olmadan kullanarak karbondiyoksiti karbonmonoksite çevirebiliyor.

Karbon bazlı yakıtlardan enerji üretilmesiyle açığa çıkan karbondioksitin yeniden yakıta dönüştürülmesi için aynı miktarda enerji harcanması gerektiğini ifade eden araştırmacılar, yeni molekülün güneş enerjisini grafen üzerinde toplayıp tutması sayesinde, enerji depolayıcı ara unsurlara ihtiyaç duymadan dönüştürmenin yapılabileceğini kaydetti.

Bunun, karbon çevrimi için bugüne kadar geliştirilen en verimli yol olduğu, atmosferdeki karbon miktarının ve sera etkisinin azaltılması açısından da çığır açıcı nitelik taşıdığı vurgulandı.

Araştırma bulguları Amerikan Kimya Cemiyeti yayını Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile