Güneş Işığını Taklit Edebilen Led Geliştirdiler

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Fakültesi Mekatronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Şenol, güneş ışığını taklit edebilen led sistemi geliştirdiklerini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Isparta ve çevresinde seracılığın faal olarak yapıldığını ancak bu faaliyetin genellikle yaz aylarında gerçekleştiğini söyledi.

Eylül ayına gelindiğinde seracılık faaliyetinin bittiğini ifade eden Şenol, bunun nedeninin hava şartları ve ışığın yetersizliği olduğunu vurguladı.
Seralardaki hasat süresinin uzatılması amacıyla geçen yıl TÜBİTAK 1512 Girişimcilik alanında "Yapay Güneş (LED) ile Bitki Yetiştirme Lambası Üretimi Projesi" geliştirdiklerini anlatan Şenol, projelerinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini bildirdi. Şenol, SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti bahçesinde kurdukları serada deneme çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Geçen yıl yapay güneş ışığı ile çilek, domates, marul ve karanfil ürettiklerine değinen Şenol, şöyle konuştu:
"Bu denemelerin sonucunda karanfillerde 100-110 santimetreye kadar uzayabilenlerini ürettik. Seralardaki ortak çalışmamızda karanfillerde 20- 25 gün daha erken çiçeklenme elde edildi. 70-75 santimetre olarak istenen çiçek boyu burada 110 santimetreyi buldu. Domates ve çilekte de aynı şekilde. Geçtiğimiz ayın ortasına kadar çilek, marul, domates ve karanfil üretimine devam ettik."
- "Güneş ışığı yetersizse sistem otomatik çalışıyor"
Geliştirdiği led ışığın en önemli özelliğinin "güneşi taklit edebilmesi" olduğunu vurgulayan Şenol, "Güneşten almamız gereken ışığı buradan veriyoruz. Güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda, mesela sabahın erken saatlerinde veya akşam saatlerinde bu ışıkları kullanıyoruz" dedi.

Bunun dışındaki saatlerde güneş ışığı yeterli olduğu için sistemi açmadıklarını anlatan Şenol, güneş ışığının yetersiz hale gelmesi durumunda otomasyonun ışıkları devreye aldığını ve bitkinin ihtiyacı olan ışığı yeniden verdiğini söyledi.

Led ışıklarının benzerlerinin yurt dışında yapıldığını ancak kendi ürettikleri cihaz ile diğerleri arasında çok önemli farklar bulunduğu belirten Şenol, şöyle konuştu:
"Ürünümüzü yurt dışı ürünlerden ayıran en büyük özellik, sahip olduğu elektronik çalışma modudur. Bu sayede bitkinin fotosentez olayına müdahale edilerek bitki gelişiminde ve ürün kalitesinde iyileşmeler yaşanmaktadır. Biz bu ışıkları saniyede 5-10 bin defa açıp kapatıyoruz. Bu, yapay güneş anlamına geliyor. Yabancıların yaptığı gibi ışığı sürekli vermek yerine biz, saniyede 5-10 bin defa aç kapa yaparak, kırmızı ve maviyi aynı anda vermeyerek, belli bir aralık bırakarak gerçek manada güneşi taklit etmeye çalışıyoruz. Çünkü güneş de bir yere sürekli aynı açı ile gelmiyor. Diğer taraftan yabancı ürünlerin etki alanı çok küçük. Örneğin ışığı 2 metre yüksekliğe astığınız zaman 1,5 metrekarelik etki alanı oluşur. Bizim geliştirdiğimiz bu ürün 4, 6 ve 8 metrekarelik alanlara etki ediyor."
Şenol, projeyi SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti'nde yer alan Üni Enerji isimli şirketle geliştirdiklerini, ürün satışının internet üzerinden yapıldığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile