Günes Kreminin D Vitamini Eksikligine Etkisi Yok

Günes Kreminin D Vitamini Eksikligine Etkisi Yok

Dermatoloji Uzmani Prof. Dr. Nursel Dilek, günes kremi kullaniminin D vitamini eksikligine hiçbir etkisi olmadigini belirterek, “Dirsek ve diz kapagindan asagisinda 30 dakika günes maruziyeti olsa vücut için gerekli D vitamini sentezi olur” dedi.

Mevsim normallerinin üzerinde sicak bir yaz geçirilmesinin ardindan Eylül ayinda da sicakliklarin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor. Günesten faydalanmanin çok önemli oldugunu vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmani Prof. Dr. Nursel Dilek, günesin vücudun bagisiklik sistemi ve D vitamini sentezi için çok kiymetli oldugunu ifade etti.

Dermatolog Prof. Dr. Nursel Dilek, günesin faydasinin yani sira zararlarinin da olabilecegini belirterek, “Günesin faydasinin yaninda bilinçsiz güneslenme ve fazla günese maruziyet derimizde basta deri kanserleri olmak üzere bir takim ciddi problemlere neden olabilir. Günes uzun vadede cilt kanserine neden olmakla birlikte ciltte erken yaslanma, leke, ciltte kizariklik ve kasintiya neden olabilir. Ayrica rozase ve bazi bag doku hastaliklari gibi günesle agreve olan hastaliklarda da hastalarin mevcut sikayetlerini artirabilmektedir” dedi.



“Islak kiyafet veya mayo günesten korunmada fazla etkili degildir”

Yaz aylarinda günesten istifade ederken bilinçli olmak gerektigini kaydeden Prof. Dr. Nursel Dilek, “Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasinda açik alanlarda bulunmamak önemli. Bu zaman araligini 10.00-16.00 olarak açabiliriz. Çünkü günesin en yakici etkisi bu saatler araliginda olmaktadir. Giysilerin kalin dokulu, koyu renkli olmasi, giysilerin islak olmamasi önemli. Açik renkli ve ince dokulu kiyafetler, özellikle havuz ve deniz olan yerlerde islak kiyafet veya mayo günesten korunmada fazla etkili degildir. Günesten koruyucu ürünler günesten korunmak için çok önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler krem, losyon, sprey veya köpük seklindedir. Vücudun çesitli bölgelerine uygulama kolayligi saglamak için farkli formlari vardir. Günes kremlerinden mineral içerikli olanlar ultraviyoleyi yansitarak deriyi günesin zararli etkilerinden korurken, kimyasal içerikli olan günes kremleri ultraviyoleyle kimyasal yollarla etkileserek deriyi korumaktadir. Her yasa, herkese uygun olan günes kremlerinin seçimi önemli” seklinde konustu.



“Günes kremlerini 2-3 saatte bir yeniden deriye uygulamak gerekir”

Günes kremlerini kullanmaktan ziyade dogru kullanmanin önemine vurgu yapan Dr. Nursel Dilek, “Günes kremlerinin üzerinde yer alan SPF, o ürünün günesten koruyacagi zamani ifade eder. SPF ne kadar yüksekse koruyuculuk süresi o kadar uzun demektir. Biz dermatologlar en az 30 SPF öneririz. Ancak su da bilinmeli ki tüm günesten koruyuculari deriye uyguladiktan sonra maksimum koruma 2-3 saattir. Bu nedenle günes kremlerini 2-3 saatte bir yeniden deriye uygulamak gerekir. Günes kremleri deriye sürüldükten hemen sonra etkisini göstermez. Deriye sürüldükten 20 dakika sonra etkisi ortaya çikar. O halde günese çikmadan 20 dakika önce günes kremi uygulanmalidir” ifadelerini kullandi.

“Deri kanserlerinin gelisiminde günesin etkisi çok fazladir”

Günes kremleri kullanilmadigi ya da dogru kullanilmadigi zaman deri kanserlerine neden olabilecegini kaydeden Nursel Dilek, “Deri kanserlerinin gelisiminde günesin etkisi çok fazladir, özellikle çocukluk ve gençlik döneminde olusan günes yaniklari ve kümülatif ultraviyole maruziyeti ileride olusabilecek cilt kanserleri için risk olusturmaktadir. Bu nedenle çocuklarda 6 aydan itibaren günesten koruyucularin kullanimini önermekteyiz” dedi.



“Yarim saat krem uygulamadan günese maruz kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir”

Günes kreminin D vitamini eksikligine hiçbir etkisi olmadigini ifade eden Dilek, “Son zamanlarda günesten koruyucu kullanimi ile D vitamini eksikligi ile ilgili tartismalara rastlamaktayiz. Gerekli D vitamininin sentezi için dirsek ve diz kapagindan asagisina 30 dakika günes maruziyeti olsa vücut için gerekli D vitamini sentezi olur. Günes kremlerini en uygun sartlarda kullanan kisilerde bile yarim saat krem uygulamadan günese maruz kalmak D vitamini sentezi için yeterlidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile