Günes Yanigindan Korunma Yollari

Günes Yanigindan Korunma Yollari

Günes isinlarindan korunmak için günes koruyucu kullaniminin önemine deginen Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, “Günesten koruyucularin etkisini koruyabilmesi için 2-3 saatte bir tekrarlanmalari gerekmektedir. Günde bir kez günesten koruyucu kullanimi yeterli degildir. Günes yanigindan korunmak için dogru koruyucu kullanilmalidir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Ekiz, yaz aylarinda deniz ve kumun tadini çikartmak için güneste fazla kalan özellikle beyaz tenli insanlarin dikkat etmesi gerekenler konusunda uyarida bulundu. Ultraviyole isinlarinin gün isiginin oldugu tüm ortamlarda mevcut oldugunu dile getiren Doç. Dr. Ekiz, “Günes koruyuculari organik (kimyasal) ve inorganik (fiziksel) olmak üzere 2 gruba ayirmak mümkündür. Kimyasal koruyucular UV radyasyonu emerler, karmasik moleküler etkilesimler gösterirler. Fiziksel koruyucular fiziksel olarak isigi bloke eden ve yansitan küçük parçaciklardan olusur. Opak beyaz kalinti birakan fiziksel günesten koruyucular görüntü açisindan rahatsizlik verse de transparan günesten koruyuculara göre daha etkilidirler” dedi.



“Günes koruyucular 2-3 saatte bir yenilenmeli”

Günes koruyucularinin, disari çikmadan 30 dakika önce sürülmesini ve 2- 3 saatte bir yenilenmesi gerektigine dikkat çeken Doç. Dr. Ekiz, “Yüzme, terleme, yüzü silme ve temizleme islemlerinden sonra günesten koruyucularin tekrarlanmasi gereklidir. Günesten koruyucularin etkisini koruyabilmesi için 2-3 saatte bir tekrarlanmalari gerekmektedir. Günde 1 kez günes koruyucu kullanimi yeterli degildir. Günesten koruma faktörü (SPF) degeri 30’un üzerinde olan ürünler tercih edilmelidir. Yapilan çalismalarda 30 koruma faktörünün üzerindeki koruyucular arasinda net olarak bir farklilik tespit edilmemistir ve yaklasik yüzde 90 ve üzeri koruma saglar” ifadelerine yer verdi.

"Saat 10.00-16.00 arasinda günesten kaçinmamiz gerekir"

Her ne kadar vücut için faydalari olsa da, asiri derecede günes isigina maruz kalmanin cilt için büyük zararlara sebep olabilecegini vurgulayan Doç. Dr. Ekiz, su ifadelere yer verdi:

“Bu nedenle mümkün oldugu kadar günes isiklarinin en dik oldugu saatler olan 10.00-16.00 arasinda günesten kaçinmamiz gerekir. Disari çikmadan yarim saat önce mutlaka en az 30 faktör günesten koruyucu sürülmesine özen gösterilmelidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile