Güney Afrika'da Siddet Olaylarinin Yasandigi Bölgelerde Kovid-19 Asilamalari Durduruldu

Güney Afrika ordusu, olaylara müdahale etmek üzere Johannesburg'da sokaga indi.

Güney Afrika'da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma'nin tutuklanmasi sonrasi patlak veren siddet ve yagma olaylar nedeniyle, Gauteng ve KwaZulu-Natal eyaletlerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilama çalismalari durduruldu.

Saglik Bakanligindan yapilan açiklamada, ülkenin büyük bölümünde asilama çalismalarinin devam etmesine ragmen, Gauteng eyaleti ile KwazulU-Natal eyaletinin can güvenligi riski tasiyan bazi bölgelerinde Kovid-19 asi çalismalarinin durduruldugu belirtildi.

Açiklamada, bazi eczanelerin ve tip merkezlerinin yagmalandigi ve ilaç stoklarinin çalindigi kaydedilerek, vatandaslara doktorlar, eczaneler ve hastaneler disinda satisa sunulan ilaçlarin alinmamasi konusunda uyarida bulunuldu.

- Güney Afrika ordusu Johannesburg'da sokaga indi

Bugün yogun yagma olaylarinin yasandigi Johannesburg kentinin Alexandra bölgesinde ordu, olaylari bastirmakta yetersiz kalan emniyet güçlerine destek olmak için sokaga indi.

Alexandra, kentin gelir düzeyi düsük, suç oranlari yüksek bölgelerinden biri olma özelligi tasiyor.

Bu sabah saatlerinde bölgedeki Pan-Afrika isimli alisveris merkezi, kalabalik bir grup tarafindan yagmalanmisti.

Polis güçleri yagmacilara müdahalede yetersiz kalmisti.

Askerlerin duruma müdahale etmesiyle yagmacilarin dagildigi gözlemlendi. Çok sayida kisi askerler tarafindan gözaltina alindi.

- Gösteriler ayaklanmaya dönüstü

Hakkinda 15 ay hapis cezasi verilen eski Cumhurbaskani Zuma'nin affedilmesi talebiyle 9 Temmuz'da baslayan protestolar, kisa sürede siddet olaylari içeren ayaklanmalara dönüstü.

Kwazulu-Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayida magaza ve is yeri yagmalandi.

Olaylarda su ana kadar 45 kisi hayatini kaybetti, yüzlerce kisi gözaltina alindi.

Zuma yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 ayri suçlamadan yargilaniyor.

29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafindan mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilan Zuma, mahkemenin aldigi bu karara karsi dirense de 8 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile