Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 32'Ye Yükseldi

Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 32'Ye Yükseldi

Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin tutuklanmasinin ardindan patlak veren protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisi 32’ye yükselirken, yaklasik 800 kisi gözaltina alindi.

Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin mahkemeye itaatsizlik nedeniyle 15 ay hapis cezasina çarptirilmasinin ardindan geçtigimiz persembe günü güvenlik güçlerine teslim olarak cezaevine gönderilmesinden sonra baslayan protestolarda bilanço artiyor. Kwazu Natal eyaletinden Johannesburg’un da yer aldigi Gauteng eyaletine kadar yayilan ve günlerdir süren protestolar dün gece de devam etti. Göstericiler araçlari atese vererek, yollari trafige kapatti. Sokaklar bir kez daha savas alanina döndü.

Kwa-Zulu Natal Eyalet Basbakani Sihle Zikalala yaptigi açiklamada, protestolar sirasinda yasanan siddet olaylarinda hayatini kaybedenlerin sayisinin 32’ye yükseldigini belirterek, ölümlerin 26’sinin Kwa-Zulu Natal eyaletinde, 6’sinin ise Gauteng eyaletindeki olaylarda gerçeklestigini bildirdi. Zikalala, bazi bölgelerde dükkan ve magazalarin yagmalanmasi nedeniyle polisin olaylara geç müdahale ettigini ifade etti.

Yasamini yitirenlerin çogunun kitlesel panik kurbani oldugunu belirten Zikalala, “Dün yasananlar çok fazla üzüntü getirdi. Sadece KwaZulu-Natal’da hayatini kaybedenlerin sayisi 26 ve bu insanlarin çogu yagma nedeniyle çikan izdihamda ezilerek öldü” dedi.

Çikan siddet olaylarinda çok sayida kisinin yaralandigi, yaklasik 800 kisinin de gözaltina alindigi bildirildi.

Yagmanin devam etmesi halinde bazi bölgelerde temel mallarin tükenmesi riski oldugu, 12 kisinin ise siddete tesvikten arastirildigi aktarildi.

Öte yandan Güney Afrika Savunma Bakani Nosiviwe Mapisa-Nqakula, KwaZulu-Natal ve Gauteng eyaletlerinde yasanan siddet olaylari nedeniyle henüz olaganüstü hal (OHAL) ilan etmeye gerek olmadigini söyledi.



Ordu sokaga indi

Polis güçlerinin protestolar ve yagmalar karsisinda yetersiz kalmasi üzerine ordu sokaga indi. Siddet olaylarinin yogun yasandigi bölgelerde polisi desteklemek için 2 bin 500 asker görevlendirildi. Polis ve askerin müdahalelerine ragmen yagmanin önüne geçilemedi.

Güney Afrika’da 2009-2018 yillari arasinda cumhurbaskanligi koltuguna oturan Jacob Zuma, görevde oldugu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle 29 Haziran’da 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Zuma’nin cezasinin iptali için yaptigi basvuruyu dün degerlendiren Anayasa Mahkemesi, davanin ileri bir tarihte görülmesine karar verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile