Af Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada, Khama'nın acil olarak Angola'da muhalefeti susturma girişimi ve Lesoto'da isyana teşvik eden işkence ve cinayetler konusunu ele alması gerektiği bildirildi.
Örgüt aynı zamanda bazı ülkelerde insan hakları savunucularının hedef haline geldiğine işaret ederek, "Angola'da polisin ifade özgürlüğü kısıtlamalarına karşı gelenlere yaptığı baskının gün geçtikçe arttığı" iddia edildi.
Bu arada Uluslararası Af Örgütü Güney Afrika Ülkeleri Direktörü Deprose Muchena, AA muhabirine, "Bölgedeki pekçok ülkede yaşanan insan hakları ihlallerinin kaygı verici" olduğunu söyledi.
Muchena, Khama'nin bir lider olarak kendi döneminde insan hakları krizine son verecek dayanıklı çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti.
İzleme Komitesi'nin verdiği bilgilere göre, geçen ay Angola Cumhuriyeti'nin başkenti Luanda'da ifade özgürlüğü toplantısına katılan 15 aktivist tutuklandı. Af Örgütü, Zimbabve'de de bir gazetecinin de öldüresiye dövüldüğünü hatırlatarak, yeni lider Khama'nın Kalkınma Topluluğu Başkanlık yetkisini kullanarak bölge liderlerine, insan hakları ihlalleri konusunda hassas olmaları için baskı yapması gerektiğine vurgu yaptı.
Af Örgütü, son olarak Svaziland yetkililerinin aktivistlere terörist muamelesi yaptığını iddia ederek 5 ayrı davadan 14 kişinin halihazırda yargılandığını öne sürdü.
Güney Afrika Ülkelerinde İnsan Hakları İhlalleri
Uluslararası Af Örgütü, Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu (SADC) Başkanlığına bugün seçilen Botsvana Cumhurbaşkanı Ian Khama'ya, öncelikli olarak bölgedeki insan hakları ihlallerine eğilmesi çağrısında bulundu.