Almanya'nın Köln Belediyesi Güney Afrika'ya özgü çalgı olan zurnaya benzer çalgı olan 'Vuvuzela'ya yasak koydu.
Afrika kıtasında ilk kez düzenlenen Dünya Kupası'nın, kıtaya özgü karakteristik unsurlarla bezenmesinin son derece doğal olduğu, bu bağlamda vuvuzelaların da vazgeçilmez bir unsur olduğu ifade edilirken, Almanya'nın Köln Belediyesi vuvuzelalara yasak koydu.
Futbolseverlerin gürültülü çalgıyla ilk kez 2009'daki FIFA Konfederasyon Kupası sırasında tanıştığını vurgulayan Deutche Welle, buna "Güney Afrika zurnası" da denilebileceğini aktardı. Alman kanalları, Vuvuzela’nın üfleyince tek bir notanın çıktığı, binlercesi bir araya geldiğinde dev bir arı kovanına benzer gürültü koparan, deliksiz, küçük plastik bir trompet olduğunu aktardı.
Vuvuzela karşıtları, bu çalgının çıkardığı sesin oyuncu ve ekran başındaki seyircilerin dikkatini dağıttığını, ayrıca kulak sağlığına da olumsuz etki yaptığını iddia etti. Geçen yılki Konfederasyon Kupası sırasında bazı oyuncuların vuvuzeladan rahatsız oldukları ve maça konsantre olmakta zorlandıklarını belirtmişti. Gürültüden olumsuz etkilenenlerin başında gelen İspanyol yıldız Xabi Alonso, vuvuzelaların yasaklanmasını istemişti. Benzer taleplerin artması üzerine konu FIFA'ya intikal etmiş, uzun tartışmaların ardından 2010 Dünya Şampiyonası'nda vuvuzelalara izin verilmesi edilmesi kararlaştırılmıştı.
İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma, vuvuzela karşıtlarını haklı çıkardı. Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde açıklanan araştırma sonuçlarına göre, vuvuzelaların gürültü seviyesi 127 desibele kadar yükseliyor. Uzmanlar, 85 desibelin üstündeki bir gürültünün kulak sağlığına olumsuz etkiler yaptığına dikkat çekildi. 100 desibellik bir gürültüye 15 dakika süreyle maruz kalmak bile kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli.
Vuvuzelanın 127 desibellik gürültüsüne iki saate yakın maruz kalan seyirci ve oyuncuların da işitme kayıplarına uğraması mümkün görünüyor. Phonak şirketi yetkilileri, bir elektrikli testere ya da davulun çıkardığı gürültünün en fazla 122 desibele ulaştığını hatırlattı. Vuvuzelalar, ortalama 130- 135 desibellik gürültü çıkaran savaş jetlerine rakip olabilecek düzeyde.
2006 yılında Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Almanya'da "public viewing" olarak da adlandırılan kalabalık topluluklar halinde açık ya da kapalı mekânlarda maç izleme alışkanlığı doruğa çıkmıştı. Özellikle kent meydanlarında kurulan dev ekranlarda seyredilen maçlarda yaşanan coşkulu atmosfer, pek çok belediye ve özel kuruluşun aynı uygulamayı bu şampiyonada da yapmasına neden oluyor.
Ancak vuvuzela çılgınlığının Almanya'ya ulaşmış olması, maç coşkusunun kuru bir gürültüye dönüşme tehlikesini de beraberinde getiriyor. Bu endişeyi taşıyanların başında gelen Almanya'nın Köln kenti belediye yönetimi, aldığı bir kararla vuvuzelaların açık alanda çalınmasını yasakladı. "Kölner Express" gazetesine göre, Köln Belediyesi'nin asayişten sorumlu yetkilisi Robert Kilp, açık havada toplu maç gösterimlerinin olduğu bölgelerde vuvuzelara kesinlikle izin verilmeyeceğini duyurdu.
Köln Belediyesi, yasağa gerekçe olarak Kuzey Ren Vestfalya Çevre Bakanlığı'nın bir tavsiye kararını gösterdi. Söz konusu tavsiye kararında, gerek kalıcı işitme sorunlarına neden olabileceği, gerekse yapılacak güvenlik anonslarının gürültü nedeniyle vatandaşlar tarafından duyulamayacağı gerekçesiyle toplu olarak maç seyredilen alanlarda vuvuzelaların yasaklanmasının uygun olacağı belirtildi.Sporx
Güney Afrika zurnası 'Vuvuzela' tehlikeli
Almanya'nın Köln Belediyesi Güney Afrika'ya özgü çalgı olan zurnaya benzer çalgı olan 'Vuvuzela'ya yasak koydu.