Güney Afrikalı işçilerin danslı protestosu

Güney Afrika'da Dünya Kupası öncesinden yakın zamanda kadar yüzbinlerce işçisi sokaklara döken sendikalar birliği COSATU, bu sefer üyelerini stadyuma

Güney Afrika'da Dünya Kupası öncesinden yakın zamanda kadar yüzbinlerce işçisi sokaklara döken sendikalar birliği COSATU, bu sefer üyelerini stadyuma doldurdu. Binlerce işçi, sendikanın 25. Kuruluş yıldönümünde danslı protesto ile ücret artışı istedi.

Ülkenin her bölgesinden otobüslerle gelen işçiler Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapan stadyuma ulaşınca, Afrika dansı yapmaya, pankartlar açarak sloganlar atmaya başladılar. Birkaç hafta öncesi sokakları kaplayan gergin işçiler bu sefer, stadyumun yeşil alanlarında piknik yaptılar, arkadaşlarıyla uzun sohbetlere daldılar.

Johannesburg Stadyumu önünde Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Cosatu liderlerinden Lawrence Bale, "Bugün burada Cosatu'ya bağlı bütün sendikalar olarak işçi sınıfını desteklemek için, tek ses halinde hakkımızı aramak için bir araya geldik. SONACO'nun başkanı olarak üyerilimizin haklarını sonuna kadar aramak için buradayım." dedi.

Güney Afrikalı ekonomi uzmanı Richard Downing'e göre, Güney Afrika'da geçtiğimiz haftalarda devam eden grevlerin ekonomiye zararı günde yaklaşık 800 milyon dolar oldu. Özellikle sağlık ve eğitim sektörü çalışanlarının greve gitmesi ile okullar uzun süre kapatıldı, hastanelere askeri sağlık ekipleri yerleştirildi. Cosatu'nun yüzde 8.6 ücret artışı isteğine hükümet 7.5 ile karşılık vermişti.

Güney Afrika'da 1994'te yıkılan beyazların ırkçı rejimine karşı verilen mücadelede COSATU önemli görevler üstlenmişti.

Cumhurbaşkanı Jacop Zuma'nın da katıldığı proğramda ünlü sanatçılar da sahne aldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile