Güney Darfur ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesine vekil desteği

Sudan'ın Güney Darfur bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek güçleniyor. Başta Kimse Yok Mu Derneği olmak üzere Türk yardım kuruluşlarının g

Sudan'ın Güney Darfur bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler giderek güçleniyor. Başta Kimse Yok Mu Derneği olmak üzere Türk yardım kuruluşlarının geniş yardım faaliyetlerinde bulundukları, Kızılay'ın bir hastane kurduğu ve Türk işadamlarının da yatırım yapmaya başladığı bölgeyle ilişkiler, dört Türk milletvekilinin bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretle pekişti. Kimse Yok Mu'nun davetlisi olarak Salı günü Sudan'ın başkenti Hartum'a, ertesi gün de Güney Darfur'un başkenti Nyala'ya gelen vekiller, bazı resmi ziyaretler gerçekleştirdi. Milletvekilleri, Güney Dayfur Eyaleti Meclisi'nde yaptıkları görüşmelerde ilişkileri geliştirmeye kararlı ve istekli olduklarını ifade etti. Darfurlu yetkililer de benzer istekleri olduklarını dile getirirken, Güney Darfur Eyaleti Meclis Başkan Yardımcısı Faysal Ahmet Nur, Türkiye meclisi ile kardeş meclis olmak istediklerini söyledi. Heyette yer alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da Türkiye'nin, Sudan'da daha büyük ve çalışmayı teşvik eden yatırımlar yapmasını arzu ettiklerini söyledi.

Üç gündür Nyala'da çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Öznur Özdoğan ile sunucu ve yazar İkbal Gürpınar, kentteki ziyaretlerini sürdürdü.

Kimse Yok Mu Derneği'nin davetlisi olarak gelen heyet dün de Güney Dayfur Eyaleti Meclisi'ni ziyaret etti. Heyet, Güney Darfur Eyaleti Meclis Başkan Yardımcısı Faysal Ahmet Nur tarafından kabul edildi.

Ahmet Nur'un makam odasında gerçekleşen görüşmede heyet adına konuşan AK Parti Milletvekili Yahya Akman, Kimse Yok Mu Derneği üyelerine manevi destek olmak amacıyla Sudan'a geldiklerini dile getirdi. Türkiye olarak Sudan'ın sorunlarını kendi sorunları olarak gördüklerini söyleyen Akman, yardım kuruluşlarının çalışmalarını ön plana çıkardı. Akman, "Bir devletin her yere el uzatması elbette mümkün değil; ancak burada Kimse Yok Mu Derneği ve Kızılay gibi kuruluşlar vasıtasıyla yardım faaliyetleri yapılıyor." dedi.

Kimse Yok Mu Derneği'ne arsa tahsis eden Nyala yönetimine takdir ve teşekkürlerini ileten AK Parti Şanlıurfa milletvekili, "Bütün maksadı buradaki insanlara yardım sağlamak olan bu kardeşlerimize bundan sonra da desteklerinizi bekliyoruz. Bizim bu ziyaretimizde de maksat Türkiye'deki ve belki dünyadaki buralara yardım edebilecek insanların dikkatini buraya çekmektir. Bizim orada yapacağımız konuşmalarla Darfur'a insanların dikkatini daha fazla çekmek istiyorum. Türkiye'nin burada daha büyük ve çalışmayı teşvik eden yatırımlar yapmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

EYALET MECLİSİ BAŞKAN YARDIMCISI: TBMM İLE KARDEŞ MECLİS OLMAK İSTİYORUZ

Güney Darfur Eyaleti Meclis Başkan Yardımcısı Faysal Ahmet Nur ise kabuldeki konuşmasında Türkiye'nin fikirlerinden ve tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti. Nyala'da bulunan Nyala Üniversitesi'nde Türkçe bölüm açacaklarını sözlerine ekleyen Nur, bundan sonra Türkiye ile olan ilişkilerin her zamankinden daha farklı olacağını kaydetti.

Kimse Yok Mu Derneği Sudan Temsilcisi Orhan Erdoğan da buradaki konuşmasında Türklerin ve Darfurluların hiçbir zaman birbirlerini yalnız bırakmadıklarını, Darfurluların, Türkiye'ye Kurtuluş Savaşı sırasında yardım olarak altın ve bilezik gönderdiğini vurguladı. Erdoğan ayrıca Türkiye'nin ilk bankası olan İş Bankası'nın kuruluşunda da Darfur'dan gönderilen altınların sermaye olarak kullanıldığını anlattı. Erdoğan, bu bağın savaş sırasında da devam ettiğini aktardı. Osmanlı'nın İngiltere'ye karşı savaşa girmesiyle birlikte Darfurluların da İngilizlere karşı savaş ilan ettiğini hatırlatan Orhan Erdoğan, ''İngilizler o dönemde bu bölgeye büyük zararlar verdi.'' dedi.

Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Nur, görüşme sonunda ziyaretçilere hasırdan üretilmiş yöresel bazı hediyeler takdim etti.

Milletvekilleri daha sonra Nyala'da faaliyet gösteren bir yetimhaneyi, Nyala Üniversitesi'ni ve Kızılay'ın kurduğu hastaneyi ziyaret etti. Nyala Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. İbrahim Şerif, heyeti kabulünde Türklerin başlattığı proje yarışması sonucu Türkiye'ye gittiklerini ve orada çok etkilendiklerini söyledi. Şerif, bu yüzden de üniversitede Türkçe bölüm açmaya karar verdiklerini anlattı.

Heyet daha sonra Kimse Yok Mu Derneği tarafından yapımına başlanan Türk Kültür Merkezi inşaatını gezdi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu tahsis edilen araziye okul yapılması için 250 bin dolar para gerektiğini dile getirerek, "Türkiye'de bulunan hayırseverlerimiz bu konuda yardımcı olacaklarına ben gönülden inanıyorum." dedi. Burada kurulacak merkezde açılacak meslek edindirme kurslarının çok önemli olduğunu söyleyen Müftüoğlu, "Bugün Türkiye'deki meslek edindirme kursları da çok önemli bir yer tutuyor. Aynı sistemin burada da gerçekleştirilmesi, buradaki halk adına sevindirici. Derneğe buradaki çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Birçok şey için adım atılmış, inşallah hayırseverlerimizin ve hükümetimizin desteğiyle burada bir Türk okulu, Türk kampüsü oluşturulur. Bu yüzden bütün hayırseverlerimizden yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile