Güney Kıbrıs İle İsrail Arasında Savunma İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Güney Kıbrıs ile İsrail arasında savunma işbirliği ve bilgilerin korunması ile değişimi konularında iki anlaşma imzalandığı bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi anlaşmaların dün Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis’in İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde imzalandığını kaydetti.

Haberi “İsrail İle İki Savunma Anlaşması... Barak: Stratejik Kararlar Yılı” başlıklarıyla veren gazete anlaşmaların güvenlik ve savunma ile savunma programlaması alanlarında işbirliği yapılması, askeri ekonomik işbirliği, askeri bilimsel işbirliği, eğitim, topoğrafya ve haritacılık, insani misyonlar, toplumsal ve spor faaliyetleri, deneyim değişimi, tatbikatlara katılım gibi konuları kapsadığını aktardı.

Gazeteye göre görüşmenin ardından konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İliadis’in ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirerek, "Kıbrıs ile İsrail’in ortak ilkelere sahip olduğunu ve komşu devletlerle barış içerisinde olmayı arzuladığını” belirtti.
Bugüne kadarki yardımları ve işbirliğinden dolayı Güney Kıbrıs’a teşekkür eden Barak, ülkesinin, komşu devletler arasındaki ilişkilere saygının olması ve geniş bölgede barışın korunması için sıkı işbirliğinin yapılmasına yönelik arzusunu dile getirdi. Barak, 2012 yılını, “stratejik kararların alınması yönünde tarihi yıl” olarak nitelendirdi.

İliadis ise Güney Kıbrıs’ın, uluslararası hukuka tam bir saygı içerisinde, “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisinde egemenlik haklarını kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini savunarak, uluslararası toplumun da “Kıbrıs’ın egemenlik haklarını kullanmasını” tanıdığını ve desteklediğini öne sürdü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile