Kıbrıs Rum Kesiminin en çok satan gazetesi konumunda olan Fileleftheros ;“Başkan: Olli Rehn, Yardım Et... Anastasdiadis Bugünkü Euro Grubu Toplantısı Öncesinde Telefon Açtı... Memorandum: Gecikme ve (mevduat) Kaçışlar İhtiyacı 23 Milyar Euro’ya Çıkardı... Bankada Altın Satışı ve Başka Tedbirler” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in, ülkesinin içerisinde bulunduğu zorlukları anlattığı Rehn’den memorandum prosedürünün hızlandırılmasını talep ettiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis Rehn’e, iki Rum bankasıyla ilgili kararların yarattığı ortamın değişmesi için Avrupalı yetkililerin yapacakları olumlu açıklamaların önemli olduğunu da söyledi.
Gazete Euro Grubu’nun bugün Dublin’de gerçekleşecek toplantısının, Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’ın nihai para ihtiyacını 17,5 milyardan 23 milyar Euro’ya çıkaran taslağının gölgesinde gerçekleşeceğini belirtti.
Habere göre Komisyon tarafından hazırlanan belgede 10 milyar Euro’nun “Laiki Bankası”nın yeniden yapılandırılmasından, tahvil sahiplerinin katılımından ve “Kıbrıs Bankası”nın sigortasız mevduatlarının tahvillerle değiştirilmesinden sağlanabileceği belirtiliyor. Altın rezervlerinin satışından 400 milyon Euro, yeni vergi gelirlerinden 600 ve varlıkların Merkez Bankası’na aktarılmasından da 1,4 milyar Euro daha elde edileceği hesaplanıyor.
Gazete Rum Yönetimi Sözcüsü Stilianidis’in, Güney Kıbrıs’ın ihtiyacının 23 milyar Euro’ya fırlamasının nedeni olarak Hristofyas hükümetinin gösterdiği oyalamayı ve uzayan belirsizlik nedeniyle bankalardan sermaye kaçışını gösterdiğini yazdı.
MERKEZ BANKASI’NIN ALTIN REZERVİ SATIŞI DA MASADA Gazete haberi “6 Milyar Euro’luk Delik... Gerekirse Altın da Satılacak” başlığıyla iç sayfalarında özetle şöyle detaylandırdı: “Avrupa Komisyonu Kıbrıs’ın finans ihtiyacının 23 milyar Euro olarak hesaplıyor ve Kıbrıs’ın, kendi kurtarma paketine 13 milyar Euro katkı koyması gerektiğini vurguluyor. Avrupa Komisyonu Avrupa Merkez Bankası’nın işbirliğinde, Laiki Bankası’nın yeniden yapılandırılması, tahvil sahiplerinin katılması ve Kıbrıs Bankası’nın sigortasız mevduatlarının tahvile çevrilmesi ile Kıbrıs makamlarının 10,6 milyar Euro gibi önemli bir meblağ sağlayabileceğini hesaplıyor. Ancak bu meblağın, parantez içerisinde olduğunun vurgulanması gerekir çünkü Euro Grubu’nun bugünkü toplantısında netleştirilmesi bekleniyor.
Avrupa Komisyonu belgesinde Kıbrıs makamlarının, kurtarma programını finanse edebilmek ve borcu sürdürülebilir kılmak için 400 milyon Euro değerinde altın rezervini satmayı taahhüt ettiği de belirtiliyor. Merkez Bankası herhangi bir şey konuşulduğunu yalanlamıştı.
Belgede, iki bankadan alınacak paraların ötesinde, şirketler vergisinin, sermayenin vergilendirilmesi ve bankalar tarafından ödenen mevduat verilerinin artırılmasından 600 bin Euro’luk yeni bir gelir ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Ekonominin önümüzdeki iki yıl içerisinde yüzde 12’nin üzerinde daralması öngörülen bir zamanda Kıbrıs’tan şirketler için uyguladığı vergi oranını, sermaye gelirlerinden edinilen karı artırması istenecek. Kıbrıs’ın iç kaynaklardan elde etmesi gereken 13 milyar Euro’nun tamamlanması için bankaların, sigortaların ve KİT’lerin tasarrufundaki kamu borcunun yaklaşık 1 milyar Euro’nun yeniden finanse edilmesi (refinance) gerekecek.
Belirtildiğine göre Kıbrıs 2016’ya kadar iç hukuka tabi tahvillerden 1 milyar Euro yuvarlama (roll over) yapmaya çalışacak. Rus kredisinin 5 taksitte geri ödemesinin 2018 ve sonrasında yapılabilmesi için, yeniden yapılandırılmasına çalışılacak. Rus kredisinin yeniden yapılandırılması ve ödeme vadesinin uzatılması kredi ödeme gider miktarını 100 milyon Euro düşürecek.
Belgede hükümetin Merkez Bankası’ndan aldığı 1,4 milyar Euro kredinin gayrı menkul veya diğer varlıklarla takas edileceği belirtiliyor. Yine KİT’lerin -2015’e kadar yapılması gereken -özelleştirilmesinden de 1 milyar Euro gelecek.
Avrupa Komisyonu belgesi, Kıbrıs’ın kredi sözleşmesinde karşılaşacağı zorlukları gösteriyor. İlk dilim krediyi almadan önce Gayrı Safi Yurt İçi Hâsılası’nın (GSYİH) yüzde 1,5’ine tekabül eden -bu yıl için alması gereken tedbirler GSYİH’sinin yüzde 2,1’i kadardır) tedbirleri 2013 içinde yasalaştırılması ve yürürlüğe koyması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu’nun rapor taslağında Kıbrıs’la ilgili makroekonomik tehlikelerin büyük ve olumsuz olduğu belirtiliyor. Bunun nedenleri de özellikle ekonominin çok güçlü şekilde daralması, gayrı menkul fiyatlarında keskin düşüş ve iş piyasasında daha da kötüleşme olarak sıralanıyor.
EKONOMİ YÜZDE 12,5 DARALACAK, BORÇ GSYİH’NIN YÜZDE 126,2’ÜNE, AÇIK YÜZDE 7,9’UNA ÇIKACAK Avrupa Komisyonu belgesine göre Kıbrıs ekonomisi 2013’te yüzde 8,7, 2014’te yüzde 3,9 daralacak, 2015’te yüzde 1,1 iyileşme görülecek. Reel olarak da Kıbrıs ekonomisinin 2013, 2014 ve 2015’te yüzde 12,5 daralacağı değerlendiriliyor. Yine borcun bu yıl GSYİH’ın yüzde 109’u kadar olacağı, 2015’te yüzde 126,3’üne tırmanacağı ve 2020’de de yüzde 104’üne gerileyeceği öngörülüyor. Açığın bu yıl için GSYİH’nın yüzde 6’sı, gelecek yıl yüzde 7, 9’una ulaşacağı, 2015’te yüzde 5,7’ye ve 2016’da yüzde 2,5’e düşeceği tahmin ediliyor." KOOPERATİF BANKALARININ YENİDEN SERMAYELENDİRİLME İHTİYACI DA 2,5 MİLYAR Gazete “Kooperatif-Bankaların Yeniden Sermayelendirilmesi 2,5 Milyar Euro” başlıklı haberinde Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’nun kendi kaynaklarıyla yeniden sermayelendirilen Rum bankacılık sisteminin, “Kıbrıs” ve “Laiki” bankaları dışındaki diğer Rum bankalarının yeniden sermayelendirme ihtiyacını 2,5 milyar Euro olarak hesapladığını yazdı.
Habere göre “Assessment of the actual or potential financing needs of Cyprus” konulu belgede 2,5 milyar Euro’luk meblağın, takipteki kredilerdeki artış ve yerel kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmaması halinde, Hellenic Bank’ın yeniden sermayelendirme daha kötü ihtiyacı gibi makroekonomik gelişmelerin için bir rezerv de içerdiği belirtiliyor.
Belgede “Laiki”nin yeniden sermayelendirilmesi maksadıyla Rum yönetimi tarafından Temmuz 2012’de çıkarılan 1,9 milyar Euro’luk tahvillerin Avrupa Destek Mekanizması tahvilleriyle takası öngörmediğinden, finansman dosyasında yer almadığı, buna paralel olarak bugün GSYİH’nin yüzde 550’sine tekabül eden bankacılık hacminin direkt düşüşle 350’sine gerileyeceği belirtiliyor.
Kooperatif şirketlerinin sermayelerinin yeniden yapılandırılması gerektiği, bazılarının genel yeniden yapılandırma prosedürü çerçevesinde birleştirileceği belirtilen belgede ekonominin, bireysel ve kurumsal kredilerin geri ödemesinde bir gecikme döngüsü tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu, bunun da gelecekte karşılaşılacak tehlikeleri artırdığı vurgulanıyor.
RUM YÖNETİMİ ACİL LİKİDİTE İHTİYACI İÇİN RUM MERKEZ BANKASI’NDAN 80 MİLYON EURO İSTEDİ Aynı gazete “Hükümet Acil İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Merkez Bankası’ndan 80 Milyon Euro İstiyor” başlıklı haberinde ise Rum yönetiminin, Rum Merkez Bankası’ndan Nisan ayı sonunda devlet kasalarının ihtiyacı için 80 milyon Euro (bankanın karından) talep ettiğini, Merkez Bankası’nın da bu konuda Avrupa Merkez Bankası’ndan görüş beklemekte olduğunu bildirdi.
Edindiği bilgilere dayanarak Rum yönetiminin ay sonuna kadar olan sıcak para (likidite) ihtiyacını karşılamak için Rum Merkez Bankası’ndan, bankanın toplam 230 milyon Euro olan karından 80 milyon Euro talep ettiğini kaydeden gazete, 230 milyon Euro’luk karı, Rum bankalarının Avrupa Merkez Bankası’nın kendilerine verdiği acil likidite yardımının faiz farkından kaynaklandığını belirtti.
Simerini manşete çektiği haberine “Komisyon’un Kıbrıs Ekonomisiyle İlgili Korkunç Değerlendirmeleri... Hayatımızın Daha Da Fakir Olacağı İki Kara Yıl” başlığını attı.
Gazete daha önce Rum yönetiminin 7, Avrupa Birliği ve IMF’nin de 10 milyar Euro katkı yapacağı öngörülürken toplam paketin nihayetinde 23 milyar Euro’ya ulaştığını, bunun da Rum yönetiminin sırtına 6 milyar Euro daha eklediğini yazdı.
DAHA DA FAKİRLEŞTİRECEK İKİ KARA YIL Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Merkez Bankası ile birlikte hazırladığı ve bugünkü Euro Grubu’nda ele alınacak değerlendirme raporun 2013-2014 dönemi GSYİH’nin ve kalkınma hızının serbest düşüşte olacağını gösterdiğini belirten gazete, bunun da hane halkını, yatırımları ve genel olarak Rumların gündelik hayatını etkileyeceğini ve daha da fakirleştireceğini vurguladı.
Habere göre bu tabloya Finlandiya Maliye Bakanı Utah Ourpilainen’in Güney Kıbrıs’a kredi verilmesi prosedürünün başarı ihtimalini gölgeleyen “bazı detaylar değişebilir” açıklaması eklendi.
Politis “Nihayetinde İhtiyaç 23 Milyar Euro’ya Fırladı!... Merkez Bankası Altınları Da Masada” başlıklı haberinde bugün Euro Grubu’nun önüne konulacak iki ayrı rapora göre Güney Kıbrıs’ın finansman ihtiyacının 23 milyar Euro’ya fırladığını yazdı.
Gazete 23 milyar Euro’luk ihtiyacın 13,1 milyar Euro’luk bölümünün bankacılık sektörünün yeniden sermayelendirilmesi ve geriye kalan 10 milyar Euro’luk bölümünün kamu (açıklar ve kamu borcunun yeniden finansmanı) ile ilgili olduğunu kaydetti.
Alithia da haberi “Memorandum 23 Milyar Euro’ya Nasıl Fırladı... Kıbrıs 13 Milyar Euro’yu Nereden Bulacak... ‘Euro Grubu’ Bugün Dublin’de Karar Veriyor” başlığıyla aktardı .
Güney Kıbrıs'ın İhtiyacı 23 Milyar Euro’ya Fırladı
Güney Kıbrıs’ın memorandumuyla ilgili siyasi kararın verileceği ancak Avrupa Komisyonu’nun mali ihtiyacı 17,5 milyardan 23 milyar Euro’ya çıkarmasının gölgesinde bugün Dublin’de yapılacak kritik Euro Grubu toplantısı öncesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün AB komiseri Olli Rehn’den yardım istediği haber verildi.