Güney Kıbrıs’taki Ap Seçiminde ‘kıbrıslı Türk Seçmen’ Krizi

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanmak isteyen Kıbrıslı Türkler’in adres sorunu gerekçesiyle oy vermelerinin engellenmesi, KKTC’li Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri ve birçok sivil toplum gönüllüsü tarafından kınandı.

Kıbrıslı Türk seçmenler, Lefkoşa’nın Rum Kesimi’ndeki Rum İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir dairede “sembolik” bir sandık kurarak oy kullandı.
Erken saatlerden itibaren İçişleri Bakanlığı binasına gelen KKTC’li Türkler, Rum Yönetimi’ne tepki gösterdi. KKTC’de yaşayan tiyatrocu Yaşar Ersoy, adanın birleşmesinin engellendiğini belirterek, “Irkçılar, taksimciler, Enosisçiler adanın birleşmesini engellemek için bu oyunu tezgahladılar. Bu anlayışı barış güçleri püskürtmeli ve yenmelidir. Onun için Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar bu oyunlara, bu tezgaha gelmemelidir” dedi.

Kıbrıs’ta yaşayan gazeteci Şener Levent ise, Kıbrıs Türklerinin uluslararası arenada temsil edilmesinin engellendiğini kaydederek, “Kıbrıslı bir Türk’ün bu parlamentoya girmesini, sesini uluslararası arenaya taşımasını istemiyorlar. Hem bu taraftakiler, hem Kuzeydekiler sanki beraber bir çalışma yapıyorlar, ortak bir işbirliği içerisindeler. Ben bunu protesto ediyorum. Yaşar Ersoy’un kapı kadar ödülü vardır. Hristofyas’ın imzasıyla ödülü vardır ve Yaşar Ersoy’un oy hakkı yoktur. Bu seçimden sonra biz yasal haklarımızı arayacağız, mahkemeye gideceğiz. Mahkemenin de onlar aleyhinde karar vermekten başka hiçbir çaresi yoktur” diye konuştu

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de yaşananları kınayarak, “Bir seçim süreci yaşıyoruz. Kıbrıslı Türkler olarak AP seçimlerinin ikincisini yaşıyoruz. Ve bu seçimde de aktif olarak gerek kuzeyde yaşayan arkadaşlarımız, gerekse güneyde yaşayan Kıbrıslı Rumlar bir çalışma yürütüyorlar. Maalesef geldiğimiz durum itibariyle bu seçimlerin demokratik olduğunu söylemek mümkün değil. Neden mümkün değil? Seçmen olup da oy kullanamayan şu anda 37 bin Kıbrıslı Türk söz konusudur. Bu Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu da bilerek ve isteyerek seçilmiştir. Özellikle Kıbrıs’ın güneyine çok sık geçen kişiler bu 37 bin kişi içerisinde seçilerek seçmen olmaktan men edilmiştir” şeklinde konuştu

Adada AP seçimlerinde oy kullanacak seçmenlerin listesinin 22 Mayıs Perşembe günü yayımlanmasının ardından yüzlerce Kıbrıslı Türk’ün ikamet adresi “Kuzey Kıbrıs” olmasına rağmen listelerde yer almamıştı. Yetkililer, sorunun kimlik adreslerinde ikametgah yerine doğum yerlerinin yazılması sonucu ortaya çıktığını ifade etmişti. Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu ise yayınladığı listede Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik veya pasaport başvurularında adreslerini Kuzey Kıbrıs’ta gösteren 57 bin 680 kişinin oy kullanabileceğini açıklamıştı. Seçmenlerin kimlik kartına göre sıralandığı listede isim, soy isim, kimlik kartı ve doğum tarihi bilgileri yer alıyordu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile