Güney Kore Cumhurbaskani Moon Jae-In, BM Genel Kurulu'nda Konustu Açiklamasi

'Uluslararasi kamuoyunu bir kez daha Kore Yarimadasi'ndaki savasin sonu için seferber olmaya çagiriyorum, Kuzey ve Güney Kore taraflariyla ABD ve Çin'in bir araya gelerek savasin bittigini ilan etmesini istiyorum' 'COVAX'a verdigimiz 200 milyon dolarlik taahhüdümüzü yerine getirecegiz. Küresel asi üretim merkezlerinden biri olarak, Kovid19 asilarinin adil ve hizli sekilde tedarik edilmesi için çaba gösterecegiz'

Güney Kore Cumhurbaskani Moon Jae-in, uluslararasi kamuoyunu Kore Yarimadasi'ndaki savasin sonu için seferber olmaya çagirdi.

Moon, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptigi konusmada, Kuzey ve Güney Kore arasindaki diyalogun yani sira Kuzey Kore-ABD diyalogunun hizla yeniden baslatilmasi çagrisinda bulunarak, yarimadada barisin tesviki için diyalog ve is birliginin gücünü görmeyi umdugunu söyledi.

Moon, "Iki yil önce burada, Kore Yarimadasi'nda sorunlarin çözümünde; sifir tolerans, karsilikli güvenlik garantisi ve birlikte refahtan olusan üç ilke ilan ettim." dedi.

"Uluslararasi kamuoyunu bir kez daha Kore Yarimadasi'ndaki savasin sonu için seferber olmaya çagiriyorum, Kuzey ve Güney Kore taraflariyla ABD ve Çin'in bir araya gelerek savasin bittigini ilan etmesini istiyorum." diyen Moon, taraflarin bir araya gelmesiyle nükleer silahlanma konusunda da ilerlenecegini ve kalici barisin saglanabilecegini vurguladi.

Ortak kadere bagli yarimadanin güçlerini birlestirerek bir araya gelecegini umdugunu belirten Moon, ortak refahi ve is birligini tesvik eden bir Kore Yarimadasi insa etmek için görevdeki son gününe kadar hiç ara vermeden çalisacagini dile getirdi.

Moon, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede bilgi paylasimi için sinirlarin asildigini ifade ederek, "Yakin is birligi ile asi uygulamalari basariyla baslatildi ve tedaviler de hizli sekilde gelistiriliyor." diye konustu.

Kovid-19'a karsi zafer kazanabilmek için engellerin yikilmasi gerektiginin altini çizen Moon, "Hayatimizin ve düsüncelerimizin ufku köylerden ülkelere, ülkelerden tüm gezegene uzanmistir. Bu tür bir is birliginin ve eylemin ekseni olan BM'den simdi eskisinden daha büyük rol üstlenmesi istenecek." degerlendirmesinde bulundu.

Moon, Güney Kore'nin "hem gelismis hem de gelismekte olan ülkeler tarafindan paylasilabilecek bir ortaklik ve birlikte yasama vizyonunun ortaya konulmasina" öncülük edecegini söyledi.

Uluslararasi toplum için en acil görevin, Kovid-19 salgininda kapsamli bir iyilesme saglamak olduguna isaret eden Moon, "COVAX'a (Kovid-19 Asilarina Küresel Erisim Programi) verdigimiz 200 milyon dolarlik taahhüdümüzü yerine getirecegiz. Küresel asi üretim merkezlerinden biri olarak, Kovid-19 asilarinin adil ve hizli bir sekilde tedarik edilmesi için çaba gösterecegiz." dedi.

Ayrica Moon, Afganistan'daki güncel gelismelere de deginerek, "Afganistan'daki son durum, BM'nin barisi ve insan haklarini ilerletmede oynadigi önemli rolün açik bir hatirlaticisi olarak karsimiza çikiyor." ifadesini kullandi.

BM Baris Gücü'nün araliktaki toplantisinin Kore'de gerçeklestirilecegini aktaran Moon, "Kore, BM barisi koruma misyonlarinin daha güvenli ve etkin bir sekilde çalismasini saglamak, uluslararasi toplumda daha yakin is birligini tesvik etmek için bu firsati kullanacak." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile