Güney Kore’de 4 senede bir gerçekleşen genel seçimlerin 19. su sona erdi. Seçim sonuçları herkesi şaşırttı. Parlamentodaki parti sayısı 6’dan 4’e düştü. 11 Nisan seçimlerinin bir başka farklı yanı artan vekil sayısı oldu. Hükümet, seçimlere gidilmeden evvel meclisteki vekil sayısını 299’dan 300’e çıkardı.
Seçim sonrasında iktidardan düşeceği düşünülen merkez sağ Seanuri Partisi, 152 vekille hem birinci parti oldu, hem de mecliste çoğunluğu elde etti. Bir önceki seçimlerde yüzde 50 üzerinde oy alarak parlamentoya 167 vekille giren Seanuri Partisi, yüzde 4 oy kaybetmesine rağmen, seçim sonuçlarını başarı olarak değerlendirdi. Uzmanlar, iktidar partisinin ‘Hannara’ olan adını ‘Seanuri’ olarak değiştirerek, istisnalar haricinde seçimlere yepyeni isimlerle girmesi sayesinde halk nezdinde güvenini tazelediği yorumunu yaptı. Seçim sonuçlarının en mutsuz ettiği partilerin başında ana muhalefetteki merkez sol Demokrat Parti geldi. Oy oranını yüzde 11 arttırarak yüzde 36’ya yükselen Demokrat Parti, sahip olduğu koltuk sayısına 38 ekledi. Demokrat Parti meclise 127 vekille girdi. İktidara gelmesi beklenen Demokrat Parti, başarı gösterse de parti içinde çatlak daha ilk günde patlak verdi. Demokrat Parti’nin iktidar olmamasından Genel Başkan Han Myung-suk’u sorumlu tutan parti içi muhalefet, Han’ın istifasını istedi.
GÜNEY KORE’DEKİ SEÇİMLERDE TWİTTER DAMGASI
Seçim sonuçları en çok Yenilikçi Parti’yi sevindirdi. Radikal solu temsil eden Yenilikçi Parti, oylarını yüzde 4,6 yükselterek yüzde 10,3’e çıkardı. Bir önceki seçimlerde meclise sadece 3 vekille giren Yenilikçi Parti, vekil sayısını 13’e yükseltti. Birçok uzman, aşırı solun yükselmesinde Twitter’ın etkisi olduğunu iddia etti. Gençler ile twitter üzerinden sıkı ilişki kuran Yenilikçi Parti, aynı zamanda merkez soldan büyük oranda oy çalmış oldu.11 Nisan seçimleri aynı zamanda bazı partilerin de sonunu hazırladı. Parlamentodaki varlığını koruyabileceği ön görülen Yaratıcı Kore Partisi meclis dışında kalırken, 5 koltuk kazanan Özgürlükçü İlerleme Partisi ise kıl payı farkla meclise girmeyi başardı. Öte yandan seçimlere giren partiler arasında olan Özgürlükçü Demokrat Hıristiyan Partisi, Kore Hıristiyan Partisi ve Budist İttifak Partisi ise toplamda yüzde 2’lik oy dahi alamadılar.
GÜNEY KORE PARLAMENTOSU’NDA ARTIK BİR KUZEY KORELİ VAR!
11 Nisan seçimlerinde adaylar arasındaki yabancılar, seçimlere renk kattı. Sağ merkez Seanuri Partisi ülke genel milletvekilliği listesinden 3. sıradan Kuzey Koreli, 17. sıradan da Filipinli göçmen adaylara yer verdi. Sol partilerden Yenilikçi Yeni Parti ise ülke genel milletvekilliği listesi 6. sırada bir Rus profesörü aday olarak gösterdi. Ülke genel milletvekili listesindeki ilk 25 adayı meclise taşıyan Seanuri Partisi, böylelikle parlamentoya göçmen adaylar kazandırmış oldu. 1994 yılında Kuzey Kore’den kaçmak zorunda kalan Cho Myung-chul, çareyi Güney Kore’ye sığınmakta bulur. 1987 yılında başkent Pyongyang’daki Kim İl-sung Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Cho, Kuzey Kore’den ayrılana kadar devlette kilit görevlerde yer aldı. Yönetimle arası açıldıktan sonra nefesi Güney Kore’de alan Cho, aynı zamanda Kuzey Kore’nin kara listesinde yer alıyor. Seçimlere kadar Güney Kore Birleştirme Bakanlığı Eğitim Komisyonu’nun başkanı olarak görev yapan Cho, artık Güney Korelilerin milletvekili olarak mecliste aktif siyasete girmiş oldu.
Güney Kore’de Sandık, Kuzey Koreliyi Meclise Taşıdı
Güney Kore’de yapılan genel seçimlerde, meclise girenler arasında Kuzey Koreli mülteci bir aday da var.