Güney Kore'de, şap hastalığı salgını hayvancılığa ve turizme büyük darbe vurdu

Geçtiğimiz Kasım ayı sonlarında, Güney Kore'nin turistlik şehirlerinden biri olan Andong şehrinde başlayan ve hayvanlarda görülen şap hastalığı, bir y

Geçtiğimiz Kasım ayı sonlarında, Güney Kore'nin turistlik şehirlerinden biri olan Andong şehrinde başlayan ve hayvanlarda görülen şap hastalığı, bir yandan ülkede yayılırken, bir yandan da hayvancılığa ve turizme büyük darbe vurdu.

Domuz ve sığırlarda görülen şap hastalığı, hayvanların tırnak aralarında erezyonlara, köpüklü salgılara sebep oluyor. Salgın yavrularda ölümle sonuçlanırken, büyümüş hayvanlara kalıcı hasarlara yol açıyor. Hastalığın tedavisi ise bulunmuyor. Çok nadiren de olsa insanlara geçmesi mümkün olan şap hastalığı, insanlar için büyük bir tehlike teşkil etmese de, hayvanlar arasında hızla yayılması ile biliniyor.

Güney Kore'de, 2010 Kasım ayının sonlarına kadar 2000 yılından beri farklı aralıklarla, Gyeonggi bölgesi ve Kuzey Chungcheong bölgesinde görülen şap hastalığı, hasta hayvanların azlığı ile beraber etrafa yayılmadan önlemi alınmıştı. Hastalık, 28 Aralık 2010'da Güney Kore Tarım Bakanlığı'na ilk şap hastalığı ihbarı gelmesi ile ülke gündemine girerken, halen medyadaki yerini koruyor.

GÜNEY KORE 2011'E 'ACİL DURUM ALARMI' İLE GİRDİ

2010 senesinin son çeyreğinde, ilk Kuzey Gyeongsang bölgesine bağlı Andong şehrinde görülen şap hastalığı, sadece hayvancılığa zarar vermekle kalmadı. Bakanlığın karantina tedbirlerinden dolayı Güney Kore'nin kültür şehirlerinden biri olan Andong'da turizm de felç olmuş durumda. Şehrin bir çok yerindeki karantina bölgeleri, şehir ekonomisine darbe vurdu.

Şap hastalığın önceleri Andong ve çevresindeki sığır ve domuzları vururken, Aralık ayının ortalarına doğru Yeonyeong, Yaecheon, Yeondeok, Gyeongju, Yeonju ve Pohang şehirlerine yayılarak, Kuzey Gyeongsang bölgesini alarma geçirdi. Güney Kore'nin 9 bölgesinden Kuzey Gyeongsang, Gyeonggi, Gangwon ve Kuzey Chungcheong bölgeleri 2011 senesine 'Acil Durum Alarmı' ile girdi.

Salgından çok yönde zarar gören şehir ve belde belediyeleri, ellerinden geldiğince gazetecileri karantina bölgelerine sokturmamaya çalışıyorlar. Şu an hastalanan hayvanları yakından çekmek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Bölge halkı ise yayınlanan haberlerden dolaylı olarak da olsa zarar gördüklerinden, salgının yaygınlığı ve boyutu hakkında röportaj vermeye çekiniyor.

Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanı Meng Hyeong-Kyu'nun yaptığı son açıklamaya göre, ülkedeki 13 buçuk milyonu aşkın domuz ve sığırdan, 900 bini şap hastalığına yakalanmış durumda. Uzmanlara göre bu sayı kısa zamanda 1 milyonu geçecek .Ülkedeki 42 şehirde kendini gösterip, 13 tane daha şehre sıçrama ihtimali olan şap hastalığı, 40 bine yakın hayvancılıkla uğraşan aileyi ekonomik olarak etkilemiş durumda.

SALGINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR, İLAÇ STOKLARI TÜKENDİ

Şap hastalığından dolayı hayvanların muhtelif yerlerinde çıkan yaraları tedavi için devlet tarafından dağıtılan ilaçlar aralık ayı sonu ile kesildi. Böyle bir salgına hazırlıksız yakalanan ilaç şirketlerinin stokları tükenmiş durumda. İlacın üretimi için gerekli ham maddenin yurt dışından geliyor olması, işleri daha da sıkıntıya sokuyor. İlaç şirketi yetkilileri ayın 14'ü gibi ham maddenin geleceğini, 1 hafta süren üretim süresinden sonra yeniden dağıtıma geçeceklerini açıkladı.

Aşı geliştirmeye çalışan Koreli uzmanlar, şap hastalığına nasıl yeneceklerine odaklandı. 7 şehirde uygulanan aşı denemesinde yüzde 40'lık bir başarıya ulaşıldı. Hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde, acil durum alarmından dolayı neredeyse gece gündüz çalışan memurlar da yorgunluktan sağlık problemleri yaşama başladı. Dün Kuzey Gyeongsang bölgesine bağlı Goryeong beldesinde, aşırı yorgunluktan hastaneye kaldırılan sağlık memuru ile, aşırı tempodan sağlığı bozulan görevli sayısı 29'a ulaştı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile